Μπαχρέιν: Επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα

Σημαντική οπισθοδρόμηση έχει σημειωθεί στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν τον τελευταίο χρόνο, καθώς η διεθνής πίεση στο βασίλειο αυτό του Κόλπου έχει περιοριστεί, κατήγγειλαν ακτιβιστές χθες Πέμπτη.

«Το Μπαχρέιν πλέον έχει πάρει μια νέα και πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση, με 37 ανθρώπους να συλλαμβάνονται μόνο χθες (Τετάρτη)», δήλωσε ο Μπράιαν Ντούλει της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights First.

«Η σχετική αυτοσυγκράτηση που παρατηρούνταν στο παρελθόν

έχει πάψει να υφίσταται», επεσήμανε προσθέτοντας ότι οι χώρες που ασκούν επιρροή στο Μπαχρέιν, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, θα πρέπει να εντείνουν τις επικρίσεις τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Μπαχρέιν, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι σιίτες όμως κυβερνά επί δεκαετίες μια σουνιτική δυναστεία, συνεχίζει τις διώξεις εναντίον των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης μετά την καταστολή των διαδηλώσεων του 2011.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει κόμματα και ομάδες της αντιπολίτευσης, έχουν κατασχέσει τα διαβατήρια αντιφρονούντων και έχουν συλλάβει πολλούς εξ αυτών. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι πολλές από τις συλλήψεις έχουν γίνει για πολιτικούς λόγους και ότι παραβιάζοντα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατούμενων.

Το Μπαχρέιν, όπου ελλιμενίζεται ο 5ος στόλος των ΗΠΑ, αρνείται ότι διώκει τους αντιφρονούντες. Τονίζει ότι είναι αντιμέτωπο με την απειλή ανταρτών που στηρίζονται από τον αντίπαλό του στην περιοχή, το Ιράν.

Η πρεσβεία της χώρας στη Βρετανία σχολίασε τις καταγγελίες της Human Rights First επικαλούμενη προηγούμενη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το Μπαχρέιν είναι δεσμευμένο «στη διαφάνεια και την προστασία και διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα, καθώς και στις διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις».

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες από τον Λίβανο, τόνισαν ότι η κατάσταση στο Μπαχρέιν έχει επιδεινωθεί, με 19 ανθρώπους να περιμένουν την εκτέλεσή τους, νέες καταγγελίες για βασανιστήρια κρατούμενων και στρατοδικεία να δικάζουν πολίτες.

Τον Ιανουάριο του 2017 το Μπαχρέιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτέλεσε τρεις σιίτες που είχαν καταδικαστεί για τον φόνο τριών αστυνομικών σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το 2014. Αυτές ήταν οι πρώτες εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια.

Βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στη χώρα το 2018. Οι ακτιβιστές επισημαίνουν εξάλλου ότι λαμβάνουν ανησυχητικές νέες πληροφορίες για την υγεία του γνωστού υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναμπίλ Ρατζάμπ και ζήτησαν να του δοθεί πρόσβαση σε επαρκή ιατρική βοήθεια.

«Πρόσφατα έχουν αυξηθεί οι ανησυχητικές πληροφορίες (…) σχετικά με τις συνθήκες κράτησής του», τόνισε ο Δημήτρης Χριστόπουλος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH) με έδρα το Παρίσι, ζητώντας την απελευθέρωσή του.

Ο Ρατζάμπ, ηγετική προσωπικότητα της εξέγερσης του 2011, βρίσκεται στη φυλακή, με εξαίρεση κάποια μικρά διαστήματα, από τότε. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για αναρτήσεις που έκανε στο Twitter σχετικά με τον πόλεμο στην Υεμένη. Η απόφαση για την υπόθεση αυτή αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα