Χ. Σταϊκούρας: Υπό εξέταση η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ανάλογα με τις εξελίξεις

Μέσα στο Μάιο θα συνεκτιμηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει και θα αξιολογήσουμε την κατάσταση για το πώς θα κινηθούν τα μέτρα στήριξης από τον Ιούνιο και μετά, ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται και δρομολογείται ανέφερε.

Εξήγησε πως ήδη έχουν δρομολογηθεί μέτρα για τον κλάδο και οι όποιες επιπλέον αποφάσεις θα ακολουθούν τις επιλογές στο πεδίο της υγείας. Θα συνδέονται με τα ταμειακά διαθέσιμα που

έχει η χώρα αλλά και με άλλους κλάδους που έχουν ανάγκη στήριξης.

Ήδη, επισήμανε, ο κλάδος στηρίζεται με την ένταξη μεγάλου μέρους του με το επίδομα των 800 ευρώ, με τις αναστολές οφειλών, με τη μείωση των ενοικίων κλπ.

Ο ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές πως δεν μπορεί να δεσμευθεί για μέτρα αφού "ο κάθε κλάδος επιδιώκει το βέλτιστο αλλά εγώ θέλω να κάνω μία ορθή κατανομή των περιορισμένων πόρων στους κλάδους της οικονομίας". Εξήγησε πως επιπλέον υπάρχει το θέμα της ακτοπλοΐας, υπάρχουν τα ξενοδοχεία, υπάρχουν και πολιτικές του πρωτογενούς τομέα.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι από την βοήθεια της ΕΕ δεν έχει φτάσει ακόμα ούτε ευρώ στα κρατικά ταμεία, ακόμα και από προγράμματα που έχουν ενεργοποιηθεί από το Μάρτιο.

Πρέπει η κυβέρνηση να έχει το βλέμμα της στραμμένο και στους επόμενους μήνες αλλά και στην πιθανότητα μίας νέας έξαρσης της κρίσης υγείας, είπε. Ταμειακά χειριζόμαστε πολύ μεγάλη φειδώ και προσοχή αυτά που είναι διαθέσιμα, είπε.

Επανέλαβε πως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα καταβληθεί τις επόμενες 10 ημέρες. Επίσης ότι η πλειοψηφία των χρημάτων θα δοθεί σε εταιρείες με λίγους εργαζόμενους.

Για την συμφωνία αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας ο υπουργός ανέφερε πως παρά το ότι το σχήμα έχει αποτύχει, του δώσαμε παράταση για τρεις μήνες ώστε όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό. Αλλά παράλληλα ενεργοποιείται και το νέο σχέδιο-γέφυρα που θα αφορά και δάνεια που θα "κοκκινίσουν" λόγω της κρίσης.

Αναφέρθηκε σε ένα συντριπτικά υψηλό ποσοστό επιδότησης της δόσης όσων επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Είπε πως με το σχήμα περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα