Χαλκιδική: Πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη του νησιού καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της Αμμουλιανής

Για πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη του μοναδικού νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας από την Πολιτεία και τους τοπικούς φορείς κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Αμμουλιανής Χαλκιδικής.

«Μόνον όταν πλησιάζουν είτε εθνικές είτε αυτοδιοικητικές εκλογές όλοι θυμούνται την Αμμουλιανή και ορισμένοι την “υιοθετούν” θεωρώντας τη δικό τους τόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Δεν ξέρω αν γνωρίζει η Πολιτεία ότι στη Βόρεια Ελλάδα

και στη Χαλκιδική υπάρχει ένα νησί που ονομάζεται Αμμουλιανή» σημειώνει με νόημα στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμμουλιανής Κώστας Τσακνής.

Όπως υπογραμμίζει παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε στοιχειώδη έργα υποδομής. «Δυστυχώς ο Δήμος Αριστοτέλη έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες ώστε να υλοποιήσει κάποιες παρεμβάσεις» εξηγεί ο κ. Τσακνής.

«Το νησί είναι παραμελημένο από όλες τις πλευρές. Απαιτούνται έργα ασφαλτόστρωσης, πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις που θα βελτιώσουν αισθητά την εικόνα της Αμμουλιανής και κυρίως την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών του καλοκαιριού» υποστηρίζει. «Βρισκόμαστε κυριολεκτικά μέσα σε μία λακκούβα και ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα βασίστηκε καθαρά στην ιδιωτική πρωτοβουλία» προσθέτει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας.

Την απουσία έργων οδοποιίας επισημαίνει, μιλώντας στο halkidikifocus.gr, και ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής Νικήτας Μαρτυγάκης. «Τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Το πρόβλημα με το οδικό δίκτυο εντός και εκτός του νησιού είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχουν δρόμοι που οδηγούν στις παραλίες της Αμμουλιανής και σήμερα βρίσκονται χωρίς ασφαλτόστρωση» καταγγέλλει. «Όση αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα έχει γνωρίσει η περιοχή το αντίθετο συμβαίνει με τα έργα υποδομής» προσθέτει ο κ. Μαρτυγάκης.

Υποτυπώδες το λιμάνι

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων του νησιού, η περιοχή υστερεί και σε λιμενικές εγκαταστάσεις. «Η Αμμουλιανή ξεκίνησε με μία κρουαζιέρα την εβδομάδα και σήμερα δέχεται έως και πέντε πλοία ημερησίως που δυσκολεύονται να αγκυροβολήσουν» εξηγεί ο κ. Μαρτυγάκης. «Δεν υπάρχει ούτε μία θέση για τα σκάφη αναψυχής. Έρχονται κότερα και φεύγουν. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει» καταγγέλλει με αγανάκτηση ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμμουλιανής.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το αλιευτικό καταφύγιο, όπου μετά τη διαδικασία νομιμοποίησης το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αριστοτέλη έχει προγραμματίσει ορισμένες παρεμβάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ψαράδων.

Αγώνας για... τα αυτονόητα

Η κατασκευή ενός δρόμου μόλις... 700 μέτρων που οδηγεί προς την παραλία της «Μεγάλης Άμμου» έχει οδηγήσει τους τοπικούς φορείς σε απίστευτες περιπέτειες. «Όταν αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή διαπιστώσαμε ότι ο υφιστάμενος χωματόδρομος χρησιμοποιείται χάρη στην καλή θέληση των οικοπεδούχων της διανομής καθώς διέρχεται μέσα από τις ιδιοκτησίες τους. Μάλιστα, στο παρελθόν επιχείρησαν να κλείσουν το δρόμο», εξηγεί ο κ. Τσακνής.

Στη συνέχεια, ο Δήμος Αριστοτέλη ανέθεσε σε μελετητή τη χάραξη του δρόμου μέσα από δημοτικές εκτάσεις. «Η διαδικασία για αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι χρονοβόρα και πολύ πιθανόν η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου να ήταν υπέρ των ιδιοκτητών, οι οποίοι έχουν και τίτλους ιδιοκτησίας» σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμμουλιανής.

Κι ενώ η μελέτη για τη χάραξη του δρόμου ξεκίνησε, η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών δημιουργεί νέα εμπόδια. «Πληροφορηθήκαμε ότι τα σημεία από όπου σχεδιάζεται να “περάσει” ο δρόμος αφορούν δασικές εκτάσεις σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται η κατασκευή οδικού έργου» αποκαλύπτει ο κ. Τσακνής.

Μοναδική λύση αποτελεί η υποβολή αντίρρησης ώστε να εκδοθεί πράξη χαρακτηρισμού που θα δώσει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση του έργου. «Πρόκειται για μία από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού και το καλοκαίρι ο δρόμος καθημερινά χρησιμοποιείται πάνω από δύο χιλιάδες άτομα» τονίζει.

Η «περιπέτεια» με το συγκεκριμένο έργο μήκους 700 μ. αναμένεται να έχει και συνέχεια εφόσον αντιμετωπιστεί το εμπόδιο με τους δασικούς χάρτες. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του νησιού, θα απαιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 400 χιλιάδων ευρώ με βάση έναν πρόχειρο υπολογισμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του halkidikifocus.gr, η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη -μέσα από ιδίους πόρους- έχει να κατασκευάσει ένα μικρό τμήμα και απαιτείται συμπληρωματική χρηματοδότηση από άλλη πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα