Χαλκιδική: Σημαντικά μειωμένη αναμένεται η φετινή ποιοτική παραγωγή πράσινης ελιάς

Μειωμένη σε ποσοστό ως και 80% αναμένεται η φετινή ποιοτική παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής σε σχέση με πέρυσι, με τους ελαιοπαραγωγούς να δηλώνουν ότι η θεομηνία της 10ης Ιουλίου 2019 (χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα), έδωσε τη χαριστική βολή, όπως λένε. Σημειώνουν, δε, ότι οι δύο βροχοπτώσεις που ακολούθησαν καθιστούν ακόμη πιο επισφαλή την αντικειμενική και δίκαιη καταγραφή των ζημιών και άρα της αποζημίωσής τους.

«Προερχόμενοι από μια χρονιά ακαρπίας πέρυσι, φέτος που προοιωνιζόταν μια καλή χρονιά

για την παραγωγή ελιάς, υπολογίζαμε ότι θα ισοφαρίσουμε την οικονομική ζημία του 2018. Τελικά, όχι μόνο δεν ισοφαρίζουμε την περσινή οικονομική ζημιά, αλλά αντίθετα αυτή αυξάνεται σημαντικά, σε σημείο μάλιστα που όλοι αναρωτιόμαστε πως θα βγάλουμε τον επερχόμενο χειμώνα», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πρόεδροι των Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης και του Αγίου Μάμαντος, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, αφού όπως επισημαίνουν, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών, διαδικασία που όμως «δεν αποδίδει στο 100%, αφού οι δύο βροχοπτώσεις που ακολούθησαν μετά την θεομηνία, παρέσυραν και εξαφάνισαν, μεγάλο μέρος των καρπών που έπεσαν από τα δέντρα λόγω της ανεμοθύελλας και που υπολογίζεται ότι αφορούν στο 30%-50% της παραγωγής».

Όπως διευκρινίζουν, «το χαλάζι που έπεσε την 10η Ιουλίου, χτύπησε την πλειονότητα των ελαιοδέντρων από την Καλικράτεια έως και την Γερακινή, περιοχές που αντιπροσωπεύουν το 70%- 80% της συνολικής παραγωγής στο νομό Χαλκιδικής», ενώ «από Ορμύλια και προς την υπόλοιπη Σιθωνία, δεν υπάρχουν προβλήματα».

Η ζημιά είναι τεράστια και η κατάσταση τραγική, σημειώνει ο κ. Μισαηλίδης, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μια καταστροφή από την οποία θα χρειαστεί ίσως και χρόνια για να συνέλθουμε. Αυτό γιατί το χαλάζι που έπεσε, δεν χτύπησε μόνο τον καρπό της παραγωγής φέτος, αλλά και τα νεαρά βλαστάρια στα δέντρα που θα έδιναν καρπό τα επόμενα χρόνια».

Από την πλευρά του, ο κ. Καραθανασόπουλος, θέλοντας να δώσει το μέγεθος της καταστροφής, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος παραγωγός είχε παραγωγή 100 τόνων ελιές και υπολόγιζε ότι θα πάρει 100.000 ευρώ, μπορεί και να μην πάρει τίποτα τελικά φέτος. Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι από τους πιο δύσκολους που έχουμε ζήσει οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής και πλέον έχουμε εναποθέσει τις τύχες μας για επιβίωση τόσο στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όσο και στα μέτρα ανακούφισης από την πολιτεία. Έγιναν συζητήσεις τουλάχιστον να παγώσουν οι οφειλές μας προς -μεταξύ άλλων τράπεζες και εφορία. Δεν λύνεται το πρόβλημά μας, αλλά δεν παύει να είναι μια ανακούφιση».

Με δεδομένο ότι το κόστος παραγωγής βρώσιμης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής υπολογίζεται στα 600 ευρώ/στρέμμα, «αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική ζημιά μας ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», επισημαίνει ο κ. Μισαηλίδης, υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή περισσότεροι από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ρίζες. Η δε παραγωγή υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό λειτουργούν περί τις 80 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής καταγράφηκε μειωμένη σε ποσοστό άνω του 40% και διαμορφώθηκε στους 100.000-110.000 τόνους, έναντι των 130.000 τόνων το 2017, ενώ η τιμή που πέτυχαν το 2018 οι παραγωγοί ανήλθε σε 1,40ευρώ/κιλό-1,50 ευρώ/κιλό για τα άριστης ποιότητας τεμάχια και πρόπερσι σε 1-1,10 ευρώ/κιλό.

Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προκύπτει το 50% - 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, κατά τις οποίες ξεπέρασε ακόμη και τους 150.000 τόνους, γεγονός που όμως που επέδρασε αρνητικά στις τιμές.

Σε στάση αναμονής οι μεταποιητές

Στο μεταξύ, σε στάση αναμονής βρίσκονται οι μεταποιητές ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, με την επικεφαλής της Olivellas ΑΕ, Μαρία Καραβάνα, να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «ακόμη δεν ξέρουμε το ύψος της ζημιάς. Αυτό θα φανεί όταν ξεκινήσουν οι παραγωγοί την συγκομιδή και αρχίσουν να μας φέρνουν τα τελάρα».

Επισημαίνοντας ότι η διαλογή προϊόντος «θα είναι φέτος πολύ δύσκολη διαδικασία», η κ. Καραβάνα σημειώνει ότι «ήδη προμηθευτήκαμε χρωματοδιαλογέα ελιάς, που είναι ένα αυτόματο μηχάνημα, το οποίο με υπέρυθρες ακτίνες, διαχωρίζει τις πράσινες ή κοκκινωπές ελιές από τις μαύρες, ενώ έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει και τα εξωτερικά ελαττώματα του καρπού, όπως χαλάζι και δάκος».

Διατυπώνει ακόμα την εκτίμηση, με βάση την τελευταία της επίσκεψη σε καλλιέργειες, ότι «το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είναι διαχειρίσιμο» και διαβεβαιώνει πως «θα είμαστε δίπλα στον παραγωγό και θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό, ώστε να απορροφήσουμε όση περισσότερη ποσότητα παραγωγής μπορούμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα