Δ. Θεσσαλονίκης: Αλλάζει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης λόγω έλλειψης θέσεων

Αλλαγές στο νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης φέρνει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, ύστερα από το έλλειμμα που εντοπίστηκε τόσο στις θέσεις των μονίμων κατοίκων, όσο και στις θέσεις των επισκεπτών.

Ειδικότερα, ενώ από την σύμβαση προβλέπονταν 6.054 μονίμων κατοίκων με την μελέτη εφαρμογής που πραγματοποιήθηκε το 2017 προέκυψαν 2.958 θέσεις. Συνεπώς υπήρχε έλλειμμα 3.096 θέσεων. Στις θέσεις των επισκεπτών το έλλειμμα ήταν μικρότερο και έλειπαν 504 θέσεις.

Το έλλειμμα στις

θέσεις προέκυψε διότι η εταιρεία κατήρτισε το σχεδιασμό σύμφωνα με στοιχεία του 2013 που τις διατέθηκαν από το δήμο, ωστόσο στην πράξη διαπίστωσε τις αλλαγές που έχουν γίνει σε δρόμους της πόλης εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Από το 2013, αναπλάσεις που έγιναν, διαπλατύνσεις, πεζοδρομήσεις, τα εργοτάξια του μετρό, οι κάδοι που προστέθηκαν, θέσεις των δικύκλων και των ταξί και άλλοι παράμετροι είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις», εξηγεί μιλώντας στο thestival.gr, η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου.

Σύμφωνα με την κα Αγγελίδου με την τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης του 2013 το έλλειμμα καλύπτεται. «Όταν έγινε η μελέτη εφαρμογής η επιτροπή παρακολούθησης σε συνεννόηση με τη διοίκηση υλοποιήσαμε την πρόταση, η οποία πέρασε από την επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Επειδή υπήρχαν ελεύθερες θέσεις στο κέντρο και δεν υπήρχαν θέσεις μονίμων κατοίκων στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα καλύψαμε τη διαφορά με πολλές θέσεις», σημειώνει.

Η λύση για την συμπλήρωση των θέσεων

Στην εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προβλέπεται να προστεθούν επιπλέον 2.702 θέσεις γιαμονίμους κατοίκους σε οδούς που είναι κάθετες και παρακείμενες της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, προκειμένου να είναι ευκολότερη η αστυνόμευσή τους. Παράλληλα, προτείνεται να προστεθούν 390περίπου θέσεις μονίμων κατοίκων στο κέντρο και συγκεκριμένα στις οδούς, οι οποίες ήταν ελεύθερες.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα στις θέσεις των επισκεπτών προτείνεται να προστεθούν 72 περίπου στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα και 432 στην Α’ Δημοτική Κοινότητα.

«Δεν επηρεάζονται οι παλιές θέσεις των μονίμων, αλλά επειδή υπήρχαν 822 αχαρακτήριστες θέσεις στο κέντρο και έτσι τις μοιράσαμε. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται οι θέσεις των μονίμων», υπογραμμίζει η κα Αγγελίδου.

Καλύτερη αστυνόμευση των θέσεων φέρνουν οι αλλαγές

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, η οποία έχει αναλάβει την εγκατάσταση και την λειτουργία του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Αντύπας ανέφερε ότι οι αλλαγές προτείνονται και για καλύτερη αστυνόμευση των θέσεων.

«Υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στην Α’ και στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα. Για να γίνει το σύστημα πιο λειτουργικό προς όφελος των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών προτείναμε αυτές οι ελεύθερες να μην υπάρχουν», σημείωσε στο thestival.gr.

Πώς εξελίσσεται η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος

Αναφερόμενος στη λειτουργία του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στις 13 Νοεμβρίου ο κ. Αντύπας τόνισε ότι «παρ’ ότι είμαστε σε πιλοτικό στάδιο δείχνει πως πάει καλά. Υπάρχουν περίπου 2.500 χρήστες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα. Πυκνώνουν τα σημεία πώλησης του χρόνου και ο κόσμος δείχνει ότι το δέχεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι από σήμερα, Δευτέρα η δημοτική αστυνομία θα κόβει κλήσεις σε όσους σταθμεύουν σε θέσεις μονίμων κατοίκων, ενώ από την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα λαμβάνουν κλήση όσοι σταθμεύουν σε θέσεις επισκεπτών.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα