Δανιηλίδης: Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο σύστημα υγείας και προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά

Το 40% των Ευρωπαίων άνω των 15 ετών ζουν με κάποια χρόνια πάθηση, ως το 2050 πάνω από 50% του πληθυσμού θα είναι σε σύνταξη και ένα σημαντικό μέρος αυτού υποφέρει από μειωμένη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο. Και σ’ αυτή τη ζώνη κινδύνου βρίσκονται οι οικονομικά ασθενέστεροι, τα άτομα με αναπηρία, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, που είναι αποτέλεσμα ερευνών και μελετών, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών φορέων μπορεί να αποβεί χρήσιμος

και αποτελεσματικός για τους κοινωνικά ευάλωτους και μειονεκτούντες ανθρώπους. Το στοιχείο αυτό ανέδειξε και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με το σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα το πρωί στη δεύτερη ανοικτή Ομάδα Εργασίας-Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων του έργου Cross4all, και τα οποία ολοκληρώνονται το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για μια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IPA CBC «Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών, και στην οποία συμμετέχουν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και άλλοι εταίροι από τη γείτονα χώρα. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια αφορούν σε επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Μέσα, δε, από τα εργαστήρια που λειτούργησαν αυτές τις ημέρες, επιδιώχθηκε να μεταδοθούν γνώσεις και πληροφορίες με στόχο την αντιμετώπιση επιφυλάξεων και προκαταλήψεων σε σχέση με την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, όπως επίσης και τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών καταργώντας ανισότητες και εμπόδια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, απαλλαγμένων από φραγμούς προσβασιμότητας, με έμφαση στη βελτίωση της διαχείρισης και της χρήσης των ιατρικών δεδομένων των μειονεκτούντων και υψηλού κινδύνου πολιτών», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «η συνεργασία στους τομείς της υγείας και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας, και θα προωθήσει την ασφαλή γήρανση, την πρόωρη πρόληψη και την ανεξάρτητη διαβίωση για όλους».

«Σοβαρό έλλειμμα…»

Ωστόσο, όπως τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, «υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα στο σύστημα υγείας το οποίο αφορά στην επαρκή πληροφόρηση και πρόσβαση των πολιτών για τα προβλήματα υγείας τους, την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας ‘‘μικρού κινδύνου’’, τα οποία δεν απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, τη φροντίδα και παρακολούθηση των ασθενών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο καθώς και την κοινωνική τους στήριξη». «Το κενό αυτό προσπαθούμε εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να καλύψουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Όμως σημαντική παράμετρος για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των δημοτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί και η δυνατότητα χρηματοδότησής τους. Δυστυχώς το σημερινό θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στους δήμους και στα δημοτικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημόσιου Δικαίου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ΕΟΠΥΥ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πέραν των παρεμβάσεων μας σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ των προτεραιοτήτων μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, όπως επιτυγχάνεται μέσα από τη λειτουργία του διευρυμένου δικτύου των δημοτικών μας ιατρείων, αποτελεί πάντοτε η ενίσχυση της εθνικής και της διεθνούς συνεργασίας με φορείς ανά τον κόσμο», πρόσθεσε για να χαρακτηρίσει το έργο Cross4all «ένα σημαντικό εργαλείο συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση, για την εφαρμογή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, χωρίς σύνορα και χωρίς εμπόδια πρόσβασης, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την ασφαλή γήρανση, την πρόληψη και την αυτόνομη διαβίωση για όλους».

«Η προσβασιμότητα στην υγεία είναι μια συζήτηση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και δικαίως, καθώς πρόκειται για αναφαίρετο καθολικό δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, εστιάζοντας στην προσβασιμότητα, η συζήτηση στρέφεται αναπόφευκτα στα άτομα με αναπηρία και στην υποχρέωση που έχουμε ως κοινωνία να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες και ίση πρόσβαση παντού», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του Α.Π.Θ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως ανέφερε, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων και πρακτικών που θα άρουν τα όποια εμπόδια που αυτή τη στιγμή δυσκολεύουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο αγαθό που ονομάζεται υγεία. Ρόλος του Πανεπιστημίου δεν είναι μόνο να συνεισφέρει στον τομέα της επιστήμης αλλά και να συνδεθεί με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, να οδηγήσει τις εξελίξεις μέσα από συνεργασίες, να ανοίξει δρόμους ώστε το αύριο να είναι πιο δίκαιο για όλους μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα