Δέκα σίγουρες λύσεις για την δυσάρεστη αναπνοή

Οι αιτίες για την δυσάρεστη αναπνοή δεν είναι μυστήριες: οδοντική τερηδόνα, ουλίτιδα, κακή στοματική υγιεινή, γλώσσα με επίχρισμα (λευκό ή κίτρινο επίχρισμα στη γλώσσα, συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή) είναι από οι πιο κοινές αιτίες. Εκατοντάδες βακτήρια ζουν στο στόμα μας και μερικά από αυτά, στη γλώσσα στα ούλα και τα δόντια και δημιουργούν θειώδες οσμές.

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, τον μη ελεγχόμενο διαβήτη και την ξηροστομία.

Λοιμώξεις όπως πονόλαιμος ή ιγμορίτιδα, ή εντερικές διαταραχές, όπως καούρα, έλκη και δυσανεξία στη λακτόζη, επίσης οδηγούν σε κακή αναπνοή.

Τι μπορείτε να κάνετε για την δυσάρεστη αναπνοή

Εάν φοράτε οδοντοστοιχίες, να τις αφαιρείτε τη νύχτα και να τις καθαρίζετε επιμελώς για να απομακρύνετε τα τα βακτήρια από τρόφιμα και ποτά.

Γενικά, πίνετε άφθονο νερό και κάντε μπουκώματα με δροσερό νερό.

Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε δύο με τρεις μήνες.

Κανονίστε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμούς.

Ξύστε τη γλώσσα σας κάθε πρωί με μια ξύστρα γλώσσας ή ένα κουτάλι για να μειώσετε τα βακτήρια, τους μύκητες και τα νεκρά κύτταρα, που μπορεί να προκαλέσουν οσμές. Κρατήστε την άκρη της γλώσσας προς τα εμπρός για να καθαρίσετε το πίσω μέρος της γλώσσας.

Μασήστε λίγους σπόρους μάραθου, ή γλυκάνισου. Οι αντισηπτικές τους ιδιότητες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσοσμίας του στόματος που προκαλούν τα βακτηρίδια.

Μασήστε ένα κομμάτι λεμονιού ή ξύσμα πορτοκαλιού. Το κιτρικό οξύ θα “ενεργοποιήσει” τους σιελογόνους αδένες και θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής.

Μασήστε ένα κλαδάκι μαϊντανό, βασιλικό, μέντα, ή κόλιαντρο. Η χλωροφύλλη σε αυτά τα πράσινα λαχανικά εξουδετερώνει τις οσμές με φυσικό τρόπο.

Κάντε ένα μπούκωμα με στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα. Αν δεν έχετε, φτιάξτε ένα μόνοι σας: Ανακατέψτε σε ένα φλιτζάνι νερού ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (που αλλάζει το επίπεδο του pH και καταπολεμά τις οσμές στο στόμα) και μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο μέντας. Μην το καταπιείτε, όμως!

Πηγή: iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα