Δένδιας: Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν βοηθούν ούτε την ίδια

Εφ’ όλης της ύλης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη Μάρα Ζαχαρέα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στην πρώτη μετά από καιρό συνέντευξή του σε ΜΜΕ.

Ο κ. Δένδιας σχολίασε κατ’ αρχήν την απροσδόκητη αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ για τον επαναπατρισμό των τριών Ελλήνων ναυτικών από το Τζιμπουτί, μέσω Τουρκίας, με «πυρά» κατά του Έλληνα ΥΠΕΞ, παρότι το ελληνικό Υπουργείo Εξωτερικών είχε

αναφερθεί σε κοινή του ανακοίνωση με το Υπουργείο Ναυτιλίας στη συμβολή της Άγκυρας! «Δεν μπορώ απολύτως να το ερμηνεύσω. Νομίζω ότι οφείλεται στην παρούσα συγκυρία και στην προσπάθεια της Τουρκίας να συντηρήσει ένα κλίμα έντασης με την Ελλάδα, ακόμη και σε ένα θέμα που με κανέναν τρόπο δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά. Εμείς, κάναμε αυτό που είχαμε καθήκον να κάνουμε, ευχαριστήσαμε την Τουρκία για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον επαναπατρισμό των τριών ναυτικών. Το πώς η Τουρκία αποτιμά τις υπηρεσίες μας αφορά την Τουρκία».

Στην ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα για τη συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας και την εκτίμηση ότι σκέφτεται να μεταφέρει ξανά την πίεση προς την Ελλάδα με μεταναστευτικές ροές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Είναι βέβαιο ότι η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν προσιδιάζει σε ένα σύγχρονο κράτος που θέλει μάλιστα να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Θέλετε να μιλήσουμε για παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και της κυριαρχίας δυστυχώς της Ελλάδας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά; Θέλετε να μιλήσουμε για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και στα κυριαρχικά χωρικά ύδατα; Θέλετε να μιλήσουμε για μια λεκτική προκλητικότητα πέραν αυτών που σας είπα προηγουμένως; Όλα αυτά δε βοηθούν τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά εγώ λέω πάντα ότι δε βοηθούν και την Τουρκία».

Σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ΜΜΕ για συγκεντρώσεις μεταναστών κορωνοϊό στα παράλια της Μικράς Ασίας, με πρόθεση ενδεχομένως να προωθηθούν στα ελληνικά νησιά, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Δεν είμαι έτοιμος να πιστέψω ότι η Τουρκία έχει έναν μηχανισμό που είναι έτοιμος να χωρίζει τους μετανάστες σε όσους έχουν κορωνοϊό και σε όσους δεν έχουν προσβληθεί και επιλέγει όσους έχουν κορωνοϊό για να τους εξωθήσει να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν είμαι έτοιμος να το προσυπογράψω αυτό. Από εκεί και πέρα όμως, ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις μεταναστών στα τουρκικά παράλια είναι κάτι το γνωστό, όπως και η συμπεριφορά της Τουρκίας το αμέσως προηγούμενο διάστημα και η προσπάθειά της να δημιουργηθούν μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Πρόσθεσε για το ίδιο ζήτημα ο Υπουργός Εξωτερικών: «Αντιμετωπίσαμε τις προσπάθειες τις Τουρκίας να δημιουργηθούν μεταναστευτικές ροές σαν ευρωπαϊκή χώρα, με επιτυχία και με σεβασμό στο Δίκαιο. Ελπίζω ότι από αυτό το συμβάν η Τουρκία να έχει αντλήσει τα συμπεράσματα που έπρεπε και να μην επαναλάβει το εγχείρημα».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δένδια στην προτεραιότητα που αποτελεί για τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, για την οποία επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε καθυστερήσει προηγουμένως. «Η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Νομίζω ότι είναι ο καιρός τώρα να βρούμε λύσεις με τις όμορες χώρες μας, ιδίως με τις όμορες φιλικές χώρες μας. Εύχομαι στο μέλλον η Τουρκία αν αντιληφθεί ότι η οδός επίλυσης των προβλημάτων, του όποιου προβλήματος, είναι η συζήτηση επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και όχι οι υπερπτήσεις ή η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ο κ. Δένδιας απάντησε επίσης στην ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα για το αν είμαστε κοντά στην οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο: «Κοιτάξτε, με χώρες με τις οποίες συνομιλούμε ειλικρινά ελπίζουμε πράγματι ότι είμαστε κοντά. Όμως, μια διαπραγμάτευση δεν είμαι έτοιμος να σας πω πότε και πώς θα καταλήξει, διότι υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες. Εύχομαι πάντως στο μέλλον και η Τουρκία ν’ αντιληφθεί ότι η οδός επίλυσης των προβλημάτων του όποιου προβλήματος, είναι η συζήτηση επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και όχι οι υπερπτήσεις ή η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πηγή: star.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα