Διακρατική Συνάντηση Νεολαίας για την προσφυγιά και τη μετανάστευση στη Θεσσαλονίκη

Διακρατική συνάντηση νεολαίας με τη συμμετοχή 36 νέων από την Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Τουρκία και την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα 3 έως την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+Youth, με τον τίτλο «Προχωρήστε μπροστά… στο σπίτι μου», που υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής

Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.).

Το καλωσόρισμα των 36 νέων έγινε το πρωί της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου 2018, στα γραφεία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.) από την Πρόεδρο κ. Συλβάνα Καρασαββίδου. Η Πρόεδρος του Κέντρου κ. Συλβάνα Καρασαββίδου ανέπτυξε τις δράσεις του Κέντρου, αλλά και τη βοήθεια που παρείχε κατά τη διάρκεια των μεγάλων προσφυγικών ροών που δέχθηκε η Ελλάδα. Τότε, η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.) αντέδρασε άμεσα και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δημιούργησε δύο δομές 35 θέσεων στη Θεσσαλονίκη και 10 θέσεων στις Σέρρες, όπου για 1,5 χρόνο παρείχε υπηρεσίες σε ανήλικους και ασυνόδευτους νέους, οι οποίοι είτε επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους στις χώρες της Ευρώπης, είτε εντάχθηκαν ομαλά στην κοινωνία της χώρας μας.

Το απόγευμα της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου 2018 σε αίθουσα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Νικόλας Ράγκος, Περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ήταν ο κύριος ομιλητής της συνάντησης με τους 36 νέους. Μετά την παρουσίαση της πολιτικής του αρμόδιου Υπουργείου, διεξήχθη συζήτηση με βάση ερωτήματα που δείχνουν και ενθαρρύνουν το ενδιαφέρον των νέων: ποιος είναι πρόσφυγας, ποιος είναι ο μετανάστης, τα αίτια της μετανάστευσης, τα αίτια της κρίσης των προσφύγων, την υποδοχή, την προσφυγική κατάσταση εκτός συνόρων.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έκανε ενημέρωση και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τα μέτρα καταστολής της δράσης των διακινητών μη νόμιμων αλλοδαπών, την εμπορία ανθρώπων και τη σωματεμπορία και την αστυνόμευση των συνόρων.

Στη διάρκεια του προγράμματος έγιναν:

Βιωματικό Εργαστήρι: «Κοιτάζοντας στον καθρέφτη της διαφορετικότητας»: πρόσφυγες μοιράζονται προσωπικές ιστορίες διωγμού και νέας εγκατάστασης.

Θεατρικό Παιχνίδι: Αναπροσδιορισμός των συμπεριφορών και συναισθημάτων τόσο για τους πρόσφυγες όσο και της κοινωνίας αποδοχής, πως συμπορεύονται, ιδέες και σκέψεις.

Έκθεση φωτογραφίας: παρουσίαση προσωπικών αφηγήσεων εικονογραφημένες και φωτογραφικών πορτρέτων τα οποία αποτυπώνουν τη συναισθηματική φόρτιση των αφηγητών.

Παρουσίαση πεντάλεπτων ταινιών που δημιουργήθηκαν από μαθητές δημοτικών σχολείων, με αναφορές στο ρατσισμό και στη διαφορετικότητα: αποδοχή, απόρριψη, βελτίωση συνύπαρξης.

Επίσης στον ελεύθερο χρόνο τους οι 36 νέοι, πραγματοποίησαν δυο εκπαιδευτικές εκδρομές, στον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, με στόχο τη γνωριμία με την ιστορία του Βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου και επίσκεψη στη λουτρόπολη, στα Λουτρά Πόζαρ.

Η παραμονή των 36 νέων στην Ελλάδα έκλεισε με διαπολιτισμική βραδιά που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο που διέμεναν στη Θεσσαλονίκη, όπου η κάθε ομάδα παρουσίασε τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα της χώρας της.

Στόχος του προγράμματος ήταν να δώσει απαντήσεις στα θέματα της μετανάστευσης και της προσφυγικής ροής, επιζητώντας να ανταποκριθεί στην ανάγκη εξοικείωσης, κατανόησης, διαχείρισης του ζητήματος, τις διακρίσεις και το ρατσισμό (ξενοφοβία, ισλαμοφοβία), την εμπορία ανθρώπων (humantrafficking), τους ασυνόδευτους ανηλίκους, τη λειτουργία των hotspots,τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων κ.ά. Επίσης, να βοηθήσει τους νέους σε ένα οργανωμένο πλαίσιο ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών και συζητήσεων ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν στο σχεδιασμό αποτελεσματικών προτάσεων και μέτρων που αφορούν τους πρόσφυγες και την προσφυγική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα