Διάλεξη με το διακεκριμένο αστροφυσικό Σταμάτιο Κριμιζή στη Μονή Λαζαριστών

14 μήνες μετά τη συγκλονιστική παρουσίαση του πρωτοπόρου ερευνητή της NASA, διάσημου Ακαδημαϊκού, Δρ. Σταμάτιου Κριμιζή, στο κατάμεστο από μαθητές Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», ο σπουδαίος Έλληνας Επιστήμονας της διασποράς επιστρέφει στο Δήμο Παύλου Μελά, προσκεκλημένος και πάλι της σχολικής κοινότητας του 5ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 και ώρα 12.00, στο Θέατρο

της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη, σκηνή Σωκράτης Καραντινός.

Το Θέμα της Διάλεξης θα είναι «Εικοσαετής αποστολή του Cassini – Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα και η αρχή της αποστολής Parker Solar Probe που θα ΄΄αγγίξει΄΄ τον Ήλιο».

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωσήφ Αράπογλου, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι μαθητές της πόλης, καλωσορίζουν τον κ. Σταμάτιο Κριμιζή, διακεκριμένο αστροφυσικό, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όπως οι θρυλικές αποστολές Voyager 1 και 2.

Επίσης συγχαίρουν τη Διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, το διδακτικό προσωπικό και ιδιαίτερα τον καθηγητή Γιώργο Γεωργιάδη, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, για την σπουδαία πρωτοβουλία που προάγει την Παιδεία και τη Γνώση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να στείλουν αντιπροσωπεία μαθητών (5-10 ατόμων ) με την συνοδεία εκπαιδευτικών για την τήρηση των νομίμων διατάξεων.

Ποιος είναι ο Σταμάτιος Κριμιζής

Ο Σταμάτιος Κριμιζής, ο άνθρωπος που «ταξίδεψε» σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος δήλωσε σε μια συνέντευξη:

«Αυτού του είδους τα σενάρια μόνο σε όνειρα εμφανίζονται και ξεχνιούνται το πρωί. Κατά κάποιο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια ζω το όνειρο της ζωής μου. Γιατί για μένα η επίσκεψη του Ήλιου, των οκτώ πλανητών, του Έρωτα και του Πλούτωνα, ήταν μια πραγματική φανταστική εμπειρία».

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronautical Union) έστειλε το δικό του όνομα στον ουρανό, μετονομάζοντας τον Αστεροειδή 1979 UH, σε 8323 KRIMIZIS, χαρίζοντάς του μια θέση στην αιωνιότητα.
Είναι ο άνθρωπος που όταν επί προεδρίας Κλίντον, του πρότειναν τη θέση του Διευθυντή της NASA αυτός αρνήθηκε, «διότι αυτή ήταν μια διοικητική θέση και θα με έβγαζε όλως διόλου από την επαφή με την επιστημονική δουλειά μου…».

Ετοιμάζει για τον Ιούλιο του 2018 μια ονειρεμένη αποστολή… Με τον Solar Probe Plus, τον Ηλιακό Εξερευνητή, ο οποίος θα εκτοξευτεί και θα φτάσει στην δυνατή κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του Ήλιου.

Είναι η πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας σε ένα άστρο, τον Ήλιο μας. Και αυτός θα μεταφέρει δεδομένα που είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσει κανείς με τηλεσκόπια από μακριά.

Δίπλα στον Βαν Άλεν, ο Σταμάτης μετατράπηκε από ένα απλό φυσικό σε έναν άνθρωπο που ονειρεύεται πώς λειτουργεί η φύση, οι πλανήτες, πώς ενεργοποιείται η ύλη και πώς αντιδρούν τα μαγνητικά πεδία. Το μότο του Βαν Άλεν ήταν πως «πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να σταθεί τυχερός» κι αυτό ακριβώς έκανε κι ο ίδιος ο Κριμιζής, δουλεύοντας σκληρά ώστε να αποκτήσει τις γνώσεις που απαιτούνται για την ανακάλυψη του καινούργιου.

Με τη μετριοφροσύνη που χαρακτηρίζει τους πραγματικά σημαντικούς ανθρώπους λέει απλά πως ήταν μεγάλη συγκυρία να βρεθεί στο σωστό χρόνο, στο σωστό τόπο, με τους σωστούς ανθρώπους για να κάνουν αυτού του είδους την πρωτοποριακή δουλειά. Ήταν απλώς τυχερός…

Η επιστημονική προσφορά του Δρ. Κριμιζή έχει αναγνωριστεί από πολλούς επιστημονικούς οργανισμούς όπως η Αμερικανική Εταιρεία Φυσικής (American Physical Society), που τον εξέλεξε Διακεκριμένο Μέλος (Fellow) για εξαιρετική προσφορά στην καταγραφή και ερμηνεία του πλάσματος στις μαγνητόσφαιρες των πλανητών και στην ηλιόσφαιρα, το 1983, αλλά και η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση (ACU), to 1980.

Έχει βραβευθεί από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτών και την Ακαδημία AHEPA το 1994.
Στο Παγκόσμιο Διαστημικό Συνέδριο του 2002 του παρεδόθη το Βραβείο Διαστημικών Επιστημών COSPAR, την ύψιστη τιμητική διάκριση που η παγκόσμια διαστημική επιστημονική κοινότητα έχει δώσει.

Ο κ. Κριμιζής εξελέγη το 1993 μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας (International Academy of Astronautics), είναι συνεργαζόμενο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα και βραβεύθηκε επίσης από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

Το καλοκαίρι του 2016, τιμήθηκε με μία ακόμη σημαντική διάκριση: το Space Flight Award, το οποίο έχει απονεμηθεί στους Neil Armstrong, τον John Glenn, τον James Van Allen, τον Burt Rutan, James Lovell (Apollo 13). Σε πρόσωπα δηλαδή που έχουν κάνει τομές στη διαστημική και αεροναυτική. Στην ίδια τελετή, ο κ. Κριμιζής παρέλαβε και το Distinguished Public Service Medal, το οποίο είναι η μεγαλύτερη τιμή της ΝΑSΑ για άτομα που δεν ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό της.

Oι σταθμοί του

1938: Γεννιέται στο Βροντάδο της Χίου.
1961: Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας.
1970: Επικεφαλής ερευνητής στην αποστολή Voyager 1 και 2.
1991: Διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος για τη ΝΑSΑ στο εργαστήριο εφαρμοσμένης Φυσικής Πανεπιστημίου Jonhs Ηopkins.
1996: Εκτόξευση της πρώτης αποστολής στη σειρά διαστημοπλοίων Discovery της ΝΑSΑ - πρώτη προσεδάφιση σε αστεροειδή (ΕΡΟΣ, 2001).
2010: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ).
2015: Trophy for Lifetime Achievement, του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ (Smithsonian Air and Space Museum) για τη συμβολή του στην επιστήμη του Διαστήματος.
2016: Απονομή από ΝΑSΑ του Μεταλλίου Εξαίρετης Κοινωνικής Προσφοράς και του Βραβείου Διαστημικής Πτήσης (Space Flight Award) από την American Astronautical Society.

Η ομιλία του κ. Σταμάτιου Κριμιζή, τον Φεβρουάριο 2017 με θέμα «Εξερεύνηση των πλανητών – Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια: Μία προσωπική Οδύσσεια»
(από τον Δημήτρη Τσιχλάκη στη dailythess.gr)
Ήταν μία ιστόρηση της εξερεύνησης των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, όπως φανερώνεται από τον τίτλο της ομιλίας, παράλληλα όμως και μία δημόσια εξομολόγηση, αν βέβαια κάθε προσωπική Οδύσσεια συγκροτεί και μία αφηγηματική κατάθεση ψυχής.

Τι έμαθε το κοινό; Δύσκολα να είναι σίγουρος κανείς, πέρα από το ότι, με τους αριθμούς που ανέφερε ο καθηγητής Κριμιζής (αριθμούς απόστασης πλανητών μεταξύ τους, αριθμούς προσέγγισης πλανητών από διαστημικά οχήματα εφοδιασμένα με τη διαθέσιμη τεχνολογία, αριθμούς αποστολής και λήψης πληροφοριών, στην υποθετική περίπτωση προσέγγισης πλανητών χαμένων στο διάστημα, κλπ.), το χρέος της Ελλάδας είναι αναμφίβολα βιώσιμο και αναντίρρητα εξυπηρετήσιμο. Προφανώς: όταν όλα μετριούνται με τρισ., τότε τα δισ. μπορεί και να μοιάζουν με σπόρια.

Προσπαθώντας να γίνει όσο το δυνατόν κατανοητός, ο κ. Κριμιζής ανάφερε μερικά παραδείγματα που καταρρίπτουν διάφορους μύθους: Περί εποικισμού του διαστήματος –γιατί, για παράδειγμα, αποκλείεται, λόγω διοξειδίου του άνθρακα, να υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη –και στο σημείο αυτό ο διακεκριμένος αστροφυσικός τόνισε γιατί είναι τόσο σημαντικό να προστατεύουμε τον πλανήτη μας κάνοντας ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου («Ευτυχώς το έκανε ο Ομπάμα, δυστυχώς δεν φαίνεται να το συμμερίζεται ο Τραμπ» [γέλια]). Περί ζωής στον Άρη (κάνει πολύ κρύο εκεί πέρα, -87 βαθμοί Κελσίου, χώρια που η ατμόσφαιρα είναι υποτυπώδης). Περί ζωής στον Ερμή (σκάει ο τζίτζικας, με 326 βαθμούς Κελσίου).

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο καθηγητής Κριμιζής ανακάλεσε στη μνήμη του τις αποστολές Voyager 1 και 2, τότε που τα μαλλιά του ήταν μαύρα (40 χρόνια πριν) και κάθε εκτόξευση συνιστούσε ένα ομαδικό ρίσκο (ούτε σε μία φωτογραφία από τις πολλές που προβάλλονταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο διάσημος, πλέον, αστροφυσικός δεν εμφανιζόταν μόνος του), αφού η επανάληψη, σε περίπτωση αποτυχίας, της αποστολής θα είχε πιθανότητες επιτυχίας μετά από… 170 χρόνια. Τότε που τα διαστημόπλοια προσέγγισαν τον Κρόνο, για να διαπιστώσουν ότι έχει 62 φεγγάρια –δεύτερη παρένθεση από τον καθηγητή που άφησε τη φαντασία των παρισταμένων να ταξιδέψει 1.429.400.000 χιλιόμετρα μακριά λέγοντας: «Αν ήσασταν κάτοικοι του Κρόνου, θα είχατε φεγγαρολουσιά κάθε βράδυ». Τότε που στον Τιτάνα ανακαλύφθηκαν λίμνες, δυστυχώς όχι για κολύμπι.

Η τελευταία ενότητα της ομιλίας του κ. Κριμιζή εστιάστηκε στις αποστολές του New Horizons προς τον Πλούτωνα. Απόσταση: 5 δισ. χιλιόμετρα. Εκτόξευση: 2006. Όχημα εκτόξευσης: Atlas 5. Βοηθητικοί πύραυλοι, στερεάς κατάστασης: ύψος 61 μέτρα, βάρος 575 τόνοι. Διέλευση από το Φεγγάρι: 9 ώρες (οι πρώτοι αστροναύτες έκαναν 4 μέρες). Αλλαγή στον Δία. Άφιξη: 2015. Χρώματα, παγόβουνα, ρωγμές, ακρογιαλιές παγωμένων λιμνών, ροή παγετώνων. Οι πρώτες φωτογραφίες φτάνουν στη Γη. Αγκαλιές και δάκρυα στο κέντρο επιχειρήσεων. Η είδηση πρωτοσέλιδο παγκοσμίως και ο Κριμιζής (και οι συνεργάτες του) στο πάνθεον των ηρώων.

Αυτός λοιπόν ο ήρωας (ο ρουκετατζής στον πόλεμο των εκκλησιών στον Βροντάδο της Χίου) αποδέχτηκε την πρόσκληση των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, με την υποστήριξη του δήμου Παύλου Μελά, να βρεθεί ανάμεσά τους, στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», για να τους μιλήσει για το προσωπικό του ταξίδι και για να τους προτρέψει να ξεκινήσουν το δικό τους: «Ξεχάστε εποικισμούς. Προστατέψτε τη Γη. Είναι το μόνο διαστημόπλοιο που έχουμε, και είμαστε όλοι επιβάτες. Αν το καταστρέψουμε, δεν θα έρθει κάποιος να μας σώσει. Δουλέψτε σκληρά, για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Εσείς είστε το μέλλον, και αυτό μην το ξεχνάτε. Η χώρα σάς χρειάζεται».

Πληροφορίες

5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
Περικλέους & 17ης Νοεμβρίου, Σταυρούπολη, 56431, Δήμος Παύλου Μελά
Τηλ. 2310-650002, Φαξ. 2310-650506
mail@5gym-stavroup.thess.sch.gr
Καθηγητής Γεώργιος Γεωργιάδης, Τηλ. 6977 238730

Keywords
μονη λαζαριστων, voyager 1, NASA, θεατρο, solar, voyager, ξεχνιούνται, βαν, προσφορες, εταιρεία, ahepa, αθηνα, καλοκαιρι, space, flight, award, john, james, apollo, public, lifetime, ηπα, air, χρεος, ελλαδα, μνήμη, atlas, άφιξη, φαξ, sch, τηλ, ανακοινωση nasa, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, ahepa, sch, πλανητες, μνήμη, αφροδιτη, γνωση, δουλεια, ηπα, θεμα, ιωσηφ, οδυσσεια, ονειρα, ονειρο, σωκρατης, υλη, υψος, φωτογραφιες, φωτογραφια, χρωματα, ωρα, james, public, ανθρωπος, απλα, ατμοσφαιρα, άφιξη, γινει, δακρυα, διαστημα, διευθυνση, δημος, δυστυχως, δωσει, ευκαιρια, υπαρχει, εξομολογηση, εταιρεία, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδια, ομιλια, κελσιου, μακρια, μαλλια, μηνες, μοτο, ξεχνιούνται, οκτω, ονομα, οχηματα, οχημα, παρουσιαση, πεδια, πιθανοτητες, ροη, προγραμματα, πρωι, πτυχιο, ρισκο, ρωγμες, σιγουρος, σειρα, τιμη, τηλ, τηλεσκοπια, φαντασια, φαξ, φεγγαρι, φυση, φυσικο, χερι, ωρες, air, αγκαλιες, award, atlas, βαν, δημητρης, δωσεις, ενωση, φεγγαρια, flight, γνωσεις, john, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, lifetime, σκηνη, solar, space, σωστο, ταξιδι, voyager, voyager 1
Τυχαία Θέματα
Διάλεξη, Σταμάτιο Κριμιζή, Μονή Λαζαριστών,dialexi, stamatio krimizi, moni lazariston