Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για τα πανεπιστήμια ο Ν. Παρασκευόπουλος

Για τα δημοσιεύματα με αφορμή το πόρισμα που κατέθεσε η Επιτροπή στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπής του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ακαδημαϊκή Ειρήνη και Ελευθερία στους πανεπιστημιακούς χώρους Νίκος Παρασκευόπουλος.

"Όλα αυτά αποτελούν μία προπαγάνδα. Το πόρισμά μας έχει καταλήξει σε τέσσερις προτάσεις. Στις προτάσεις αυτές φτάσαμε μετά από διαβούλευση με το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας. Στο κείμενο το οποίο δώσαμε είναι ενσωματωμένες και οι εισηγήσεις

που δεχθήκαμε. Πήραν κείμενα αποσπασματικά από κάποιες εισηγήσεις και τα εμφανίζουν ως πορίσματα της επιτροπής. Αυτά στις εφημερίδες είναι αποσπάσματα από εισηγήσεις οι οποίες έχουν γίνει από τα μέλη της επιτροπής αλλά δεν είναι αυτές οι προτάσεις μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

"Κάποτε πρέπει να αποκτήσουμε μία κουλτούρα διαλόγου. Δηλαδή το γεγονός ότι σε μία εισήγηση κάποιος έχει πει μία σκέψη να φύγουν τα ΑΤΜ από τα Πανεπιστήμια δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται με κραυγές", πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος "προτείνουμε το Πανεπιστήμιο να έχει συμβουλευτικό δίκτυο δίπλα στην επιτροπή ασύλου και να ρωτούν προκειμένου τι θα κάνουν σε κάθε μία περίπτωση. Θέμα ασύλου μπαίνει μόνο στα πλημμελήματα γιατί στα βαριά μπαίνει ούτως ή άλλως η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Σε κάθε μία περίπτωση που έχουμε ένα ελαφρύ έγκλημα θα πρέπει να σταθμίζεται η ουσιαστική ανάγκη της ασφάλειας να αντιμετωπιστεί το έγκλημα και η εκπαιδευτική ευρυθμία. Το να γίνει μία μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και μετά να έχουμε έναν μήνα αναταραχή στο πανεπιστήμιο, αυτό θα πρέπει να το σταθμίσει, ίσως μία επιτροπή".

Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι "το πόρισμα δεν έχει σκέψεις για νομοθετική μεταρρύθμιση, έχει σκέψεις για το πως μπορεί να εφαρμοστεί πιο ομαλά ο Νόμος. Η πρόταση να σταθμίζονται οι ανάγκες της ασφάλειας και της εκπαίδευσης από ένα όργανο, αφορά το Πρυτανικό Συμβούλιο το οποίο λειτουργεί ως όργανο για χορήγηση της άδειας σε περιπτώσεις που θίγεται το άσυλο. Του λέμε να σταθμίζει με αναλογικότητα τη βαρύτητα των δύο αξιών".

"Επειδή προκαλεί τριβές και παρατηρήσεις ο χώρος που ισχύει το άσυλο και επειδή ο πανεπιστημιακός χώρος δεν είναι οριοθετημένος και υπάρχουν διαφωνίες, προτείνουμε τα πανεπιστήμια να οριοθετήσουν. Δεν μιλάμε για μπάρες και για οχυρώσεις αλλά να έχουν έναν συμβολικό τρόπο να δείχνουν ποιος είναι ο χώρος που τα αφορά", πρόσθεσε.

"Προσπαθήσαμε να βγάλουμε ένα πόρισμα το οποίο θα βοηθάει τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις δεν είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να αλλάξει η κατάσταση. Δεν είναι η νομοθετική ρύθμιση ο κυριότερος παράγοντας. Προσπαθούμε για μία πιο καλή ατμόσφαιρα στο πανεπιστήμιο από αυτήν που υπάρχει γύρω- γύρω . Είναι χώρος εκπαίδευσης, έρευνας και χρειάζεται να υπάρχει μία ηρεμία", κατέληξε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα