Διασώστες ΕΚΑΒ Ρόδου: "Μας κάλεσαν για λιποθυμία κι όταν φτάσαμε η ασθενής έτρωγε... γύρο"

Απίστευτες καταστάσεις, με ένταση, με απρόοπτα, με δυσκολίες και με κινδύνους αντιμετωπίζουν καθημερινά στη Ρόδο όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι διασώστες που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ στο πλαίσιο των ιδιαιτέρως αυξημένων καθηκόντων τους.

Η κατάσταση, σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ανάγκες του ΕΚΑΒ στο νησί μας, βρίσκεται και πάλι στο «κόκκινο», αφού απέμειναν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τις έκτακτες ανάγκες υγείας των 150.000 – 200.000 ατόμων (τουριστών

και μόνιμων κατοίκων) που βρίσκονται στο νησί μας αυτή την εποχή, μόνο 3 ασθενοφόρα!

Το γεγονός αυτό, έχει φέρει σε απόγνωση τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ στο νησί μας, αφού οι ίδιοι γνωρίζουν καλά πως αν δεν βάλουν «πλάτη» και αν δεν υπερβούν τις δυνατότητές τους σε 24ωρη βάση, τότε οι καταστάσεις που θα προκύψουν θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Το ΕΚΑΒ στη Ρόδο λειτουργεί επειδή όλοι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε συναίσθηση της αποστολής και του λειτουργήματός μας – δήλωσε μιλώντας στη “Ροδιακή” ο αντιπρόεδρος του εργασιακού σωματείου στη Ρόδο κος Βασίλης Λαππάκης.

«Χρειάζονται 11 άτομα για να στελεχώσουν σωστά ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 3 ασθενοφόρα όλο το 24ωρο κι ένα ακόμα, δύο φορές την εβδομάδα, αποκλειστικά για να εξυπηρετούμε τους ασθενείς του νοσοκομείου που μπαίνουν και βγαίνουν με αιμοκαθάρσεις, εξιτήρια και επανεξετάσεις. Αυτοκίνητα έχουμε, μας λείπει βεβαίως το προσωπικό. Χρόνια φωνάζουμε και τα επισημαίνουμε, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα δεν λύνεται.

Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μας έδιναν 4 διασώστες από το ΚΕΕΛΠΝΟ από το περασμένο Πάσχα, αλλά από τότε η διαδικασία έχει «παγώσει». Η Ρόδος, χρειάζεται για να λειτουργήσει με ασφάλεια στον τομέα αυτό, 5 ασθενοφόρα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός του νησιού διπλασιάζεται. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι στατιστικές των ειδικών σε όλη την Ευρώπη» - δήλωσε μιλώντας στη “ΡΟΔΙΑΚΗ” ο αντιπρόεδρος του σωματείου κος Βασίλης Λαππάκης.

Υπάρχουν κρίσιμα κενά και προβλήματα

Η Ρόδος αυτή τη στιγμή έχει δύο ασθενοφόρα που εδρεύουν στο νοσοκομείο κι ένα τρίτο που εδρεύει στον Αρχάγγελο. Όπως καταλαβαίνετε, αν κάτι συμβεί έκτακτο σε έναν κάτοικο των Σιαννών, της Κρητηνίας, του Μονολίθου ή του Έμπωνα, θα μεταβεί εκεί ασθενοφόρο του Αρχαγγέλου, αν δεν είναι σε κάποιο άλλο περιστατικό. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι την περιγράφουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, που δίνουν καθημερινά μάχη στους δρόμους του νησιού μας.

Εργάζονται ευσυνείδητα, με υπευθυνότητα, με κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να διασώσουν τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν.

Παλαιότερα, η Ρόδος είχε 2 ασθενοφόρα στην πόλη, ένα στο ΚΥ Αρχαγγέλου, ένα στο ΚΥ Έμπωνα κι ένα στο περιφερειακό ιατρείο του Αρχαγγέλου, καλύπτοντας έτσι καλύτερα ολόκληρο το νησί.

Σήμερα, η κατάσταση είναι πραγματικά οριακή: Για παράδειγμα, στον προχθεσινό πνιγμό των δύο κοριτσιών στην Ιαλυσό, χρειάστηκε να μεταβεί για να μεταφέρει τη δεύτερη κοπέλα, το ίδιο ασθενοφόρο, καθώς τα άλλα δύο ήταν απασχολημένα σε άλλα περιστατικά.

«Να μην τα βάζει μαζί μας ο κόσμος»

Ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στη Ρόδο κος Βασίλης Λαππάκης, είναι ξεκάθαρος όταν παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην υπηρεσία. «Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνει, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξουν και προβλήματα και καθυστερήσεις. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος. Όταν το ασθενοφόρο αργεί, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διασώστες, δεν κάθονται ούτε σε καφετέριες και πίνουν καφέ, ούτε στα σπίτια μας.

Δίνουμε μάχη, πολλές ώρες καθημερινά, με τεράστιους κινδύνους, με τρομερό άγχος, για να είμαστε εντάξει με τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μας. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από τον καθένα, πόση σημασία έχει ο χρόνος, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα.

Είμαστε αγκαλιά με τη ζωή και το θάνατο καθημερινά. Δεν είναι απλή η δουλειά μας. Τιμούμε το μεροκάματο και την απoστολή μας. Να το ξέρουν όλοι αυτό. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Καλούμε τον κόσμο να καταλάβει τι γίνεται και να μας στηρίξει.

Και για να μην το ξεχάσω, μας χρωστούν εκατοντάδες ρεπό όλους μας. Δουλεύουμε μέρα και νύχτα για να τα φέρουμε σε πέρας. Θα παλέψουμε μέχρι να αντέχουμε, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα», κατέληξε ο κος Βασίλης Λαππάκης.

«Πληγή» το αεροδρόμιο Ρόδου

«Το αεροδρόμιο της Ρόδου» – υπογράμμισε στις δηλώσεις του προς τη «ΡΟΔΙΑΚΗ», ο αντιπρόεδρος του εργασιακού σωματείου του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, «εξακολουθεί να έχει ιατρείο όχι όμως και γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και για ένα απλό, λιποθυμικό περιστατικό που θα μπορούσε να ελεγχθεί άμεσα από γιατρό και να δοθούν επιτόπου οδηγίες, καλούμαστε εμείς να μεταφέρουμε το άτομο στο νοσοκομείο.

Στα περισσότερα περιστατικά έχουμε άρνηση μεταφοράς. Που σημαίνει πιο απλά ότι πάμε εκεί χωρίς λόγο, αφήνοντας πίσω μας άλλα περιστατικά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, γιατί όλοι καταλαβαίνουν τι κίνδυνοι δημιουργούνται πλέον. Κι απορούμε πως είναι δυνατό σε ένα αεροδρόμιο, όπως αυτό της Ρόδου με συνολική διακίνηση επιβατών που φθάνει τα 4.500.000 να μην υπάρχει ένας γιατρός.

Και περισσότερο ακόμα, ανησυχούμε επειδή μάλλον ανησυχούμε μόνο... εμείς».

Μας κάλεσαν για λιποθυμία κι όταν φτάσαμε η... ασθενής έτρωγε γύρο

«Πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε άσκοπες διακομιδές. Μας καλούν για ψύλλου πήδημα. Τους εξηγούμε ότι δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να έρχεται και να μεταφέρει άτομα που δεν είναι απολύτως αναγκαίο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Ειδικά από τουριστικές περιοχές, πολλοί επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν επιτακτικά να διακομίσουμε στο νοσοκομείο εμείς, άτομο που στραμπούλιξε το πόδι του, που ζαλίστηκε, που ανέβασε πυρετό κλπ. «Είναι τουρίστες μας λένε και... τι θα πούν στη χώρα τους»! Τους εξηγούμε ότι και στη χώρα τους γίνονται διακομιδές με ασθενοφόρα άμεσης βοήθειας, για τέτοια περιστατικά, αλλά δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν.

Να σας αναφέρω λοιπόν, ότι εγώ κλήθηκα να μεταβώ πριν μερικά χρόνια σε περιστατικό στην Παλιά Πόλη. Λιποθυμικό περιστατικό για την ακρίβεια, μιας γυναίκας τουρίστριας. Ξέρετε τι αντικρύσαμε όταν φτάσαμε εκεί στο γυράδικο στην Παλιά Πόλη με τεράστιες δυσκολίες και κινδύνους μέσα από τα στενά;

Την τουρίστρια να έχει συνέλθει και να τρώει γύρο με πίτα! Ναι καλά ακούσατε, γύρο με πίτα! Το έχουμε αναφέρει και το έχουμε καταγράψει αυτό επισήμως και να ξέρετε δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν εκατοντάδες.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα τέτοιο περιστατικό που δεν αξιολογείται σωστά, και απασχολεί ασθενοφόρο και διασώστες άσκοπα πολλές φορές, μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε έναν άλλο τουρίστα ή μόνιμο κάτοικο του νησιού μας που θα παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα και το ένα από τα ασθενοφόρα θα βρίσκεται σε τέτοιου είδους περιστατικό άρα θα υπάρξει καθυστέρηση».

Η Παλιά Πόλη χρειάζεται ειδικό όχημα

«Το έχουμε πει, το έχουμε φωνάξει προς κάθε κατεύθυνση: Η Παλιά Πόλη, η Λίνδος και άλλες περιοχές χρειάζονται ειδικά οχήματα. Δεν μπορεί μέσα στο καλοκαίρι, στο φουλ της σεζόν με χιλιάδες επισκέπτες στα σοκάκια μέρα και νύχτα να κινηθεί το μεγάλο σε όγκο ασθενοφόρο. Χρειαζόμαστε μικρά και ηλεκτροκίνητα οχήματα, αλλιώς και κίνδυνοι και καθυστερήσεις και άλλα χειρότερα είχαμε και θα έχουμε.

Ας το κρατήσουν υπόψη τους και αυτό όσοι θέλουν πραγματικά να αλλάξουν κάτι και να συνεισφέρουν σε αυτό τον τόπο», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στη Ρόδο.

Πηγή: rodiaki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα