Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για μεθευρετικούς αλγόριθμους βελτιστοποίησης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Πόσα ορθογώνια κουτιά συσκευασίας χωράνε σε ένα στρογγυλό κοντέινερ; Πώς επιτυγχάνεται η χωροθέτηση ανεπιθύμητων εγκαταστάσεων; Πώς μπορεί να οργανωθεί αποτελεσματικότερα ένα πρόγραμμα σχολικής μονάδας; Ποιες είναι οι βέλτιστες διαδρομές για την αποκομιδή απορριμμάτων σε μια πόλη;

Λύσεις σε σύνθετα ερωτήματα όπως τα παραπάνω, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου στη μεθοδολογία «Αναζήτηση Μεταβλητής Γειτνίασης» Variable Neighborhood Search (ICVNS 2018), που συνδιοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με επιτυχία σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Σιθωνία Χαλκιδικής, συνδιοργανώθηκε από κοινού από το EURO Working Group on Metaheuristics (EWG EU/ME), το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και το εργαστήριο Υπολογιστικών Μεθοδολογιών και Επιχειρησιακής Έρευνας (CMOR Lab) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του συνεδρίου, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Άγγελος Σιφαλέρας, «Το συνέδριο αφορούσε σε μεθευρετικούς αλγορίθμους επίλυσης προβλημάτων βελτιστοποίησης. Ήταν διεπιστημονικό και συμμετείχαν σε αυτό 50 επιστήμονες από 15 διαφορετικά κράτη. Εκτός από την Ελλάδα, οι ειδικοί προέρχονταν από την Αλγερία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα, το Μαρόκο, την Ουρουγουάη, την Πολωνία, τη Σερβία, τη Σουηδία και την Τουρκία. Κατά τη διάρκειά του πραγματοποιήθηκαν 10 συνεδρίες με παρουσιάσεις εργασιών, ενώ για την έναρξή του προσκαλέσαμε τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους ομιλητές από Αμερική, Καναδά, και Ισπανία, για να ανοίξουν τις εργασίες με τις ομιλίες τους. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν το Group For Research In Decision Analysis (GERAD) από τον Καναδά, η εταιρία ΔΗΜΟΥΛΑΣ Ειδικά Καλώδια Α.Ε., η εταιρία Marathon Data Systems, οι Εκδόσεις Τζιόλα, και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα».

Σύμφωνα με τον κ. Σιφαλέρα, «σύντομα, τα πρακτικά του συνεδρίου πρόκειται να εκδοθούν από τη σειρά Lecture Notes in Computer Science της Springer, ενώ επίσης θα εκδοθούν και δυο ειδικά τεύχη των διεθνών περιοδικών Journal of Global Optimization και Optimization Letters, επίσης της Springer».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα