Διεθνές συνέδριο για το Μακεδονικό Μέτωπο από σήμερα στο ΑΠΘ

«Το Μακεδονικό Μέτωπο 1915-1918: Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός σε καιρό πολέμου» είναι ο τίτλος του Διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από σήμερα Πέμπτη 10 έως το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγ. Δημητρίου 159Α) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην

οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας των Αθηνών, συμμετέχουν, επίσης, εκτός από το ΑΠΘ, το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το Imperial War Museum και η Βρετανική Σχολή Αθηνών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε στο ευρύτερο κοινό της πόλης, ιδιαίτερα στους φοιτητές του ΑΠΘ, ένα συνέδριο υψηλού επιστημονικού κύρους, που θα προάγει τη γνώση και θα ενισχύσει τη μνήμη γεγονότων σημαντικών για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Ελλάδας και όλων των ευρωπαϊκών κρατών που ενεπλάκησαν. Η εστίαση θα είναι στις “άλλες όψεις” του Μεγάλου Πολέμου, δηλαδή στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση, την καθημερινότητα, τα μετόπισθεν, τη ματιά των στρατιωτών και των πολιτών, χωρίς όμως να αμελήσουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις ή την υψηλή διπλωματία».

Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 40 ομιλητές, μερικοί από τους οποίους ανήκουν στους επιφανέστερους ιστορικούς της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά, καθώς και live streaming.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Sir Michael Llewellyn Smith, o Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, ενώ μήνυμα θα στείλει η Πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κate Smith.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών και περιλήψεις των εισηγήσεών τους υπάρχουν στον σύνδεσμο: http://www.hist.auth.gr/el/mfc18/main, στον οποίο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα