Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Η γκέι κοινότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις εν καιρώ ειρήνης

"Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί να πράττει περισσότερα με στόχο τη βοήθεια, την προστασία και την κάλυψη των αναγκών των εσωτερικά εκτοπισμένων που ανήκουν στην LGBTI κοινότητα" απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσοφοβίας.

Όπως σημειώνει στην τοποθέτησή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης "σε ένα κόσμο, όπου το 1/3 των χωρών ποινικοποιεί τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η αποκάλυψη της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού

προσανατολισμού μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη" και υπογραμμίζει την ανάγκη δέσμευσης όλων "για την ίση μεταχείριση όλων, εργαζομένων και επωφελούμενων, ανεξαρτήτως φύλου, γένους, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου".

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΟΜ:

"Σε ένα κόσμο, όπου το 1/3 των χωρών ποινικοποιεί τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η αποκάλυψη της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

Για τους εσωτερικά εκτοπισμένους μάλιστα, που αποτελούν μέλη της LGBTI κοινότητας (λεσβίες, γκέι, bi – sexual, τρανς, intersex), μια τέτοια απόφαση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Η κατάφωρη αδικία που αντιμετωπίζει η LGBTI κοινότητα εν καιρώ ειρήνης, όχι μόνο δεν εξαφανίζεται σε περιόδους κρίσης, αλλά αντιθέτως πολλαπλασιάζεται.

Τα μέλη της LGBTI κοινότητας αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις και κινδύνους, όπως μεροληψία, προκατάληψη, βία, δυσκολία πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια και μηχανισμούς προστασίας.

Το έτος 2018 σηματοδοτεί την 20η επέτειο από τη θέσπιση των θεμελιωδών αρχών για τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Σήμερα (17/05,) Hμέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσοφοβίας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί να πράττει περισσότερα με στόχο τη βοήθεια, την προστασία και την κάλυψη των αναγκών των εσωτερικά εκτοπισμένων που ανήκουν στην LGBTI κοινότητα.

Όποιος αναγκάζεται να μετακινηθεί εντός των συνόρων της χώρας του και ταυτόχρονα ανήκει και στην LGBTI κοινότητα, αντιμετωπίζει διπλές προκλήσεις. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να σχεδιαστεί με γνώμονα και τους δύο παράγοντες, σε τομείς όπως π.χ. η ιατρική βοήθεια και οι ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Δυσκολίες παρατηρούνται επίσης και στην πρόσβαση στη αγορά εργασίας.

Ο ΔΟΜ από την πλευρά του, εξασφαλίζει ότι όλες οι δράσεις του δεν εμπεριέχουν καμία διάκριση, ενώ το σύνολο του προσωπικού εφαρμόζει ανθρωπιστικά προγράμματα που λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες της LGBTI κοινότητας. Ο ΔΟΜ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην βοήθεια και την προστασία των μελών της LGBTI κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 900 άτομα προσωπικό έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση σε περισσότερες από 30 χώρες. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης παρέχεται ενημέρωση για τη σεξουαλική διαφορετικότητα και ελευθερία, εξοπλίζοντας το προσωπικό με ισχυρότερα εφόδια.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων, ο ΔΟΜ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη και δημιουργία εσωτερικών μηχανισμών με στόχο την ενίσχυση της έννοιας της ενσωμάτωσης. Θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ευθυγραμμισμένοι με τα Πρότυπα Συμπεριφοράς που απορρέουν από την παγκόσμια καμπάνια της UNHCR κατά της ομοφοβίας και της τρανσοφοβίας.

Σήμερα, ας δεσμευτούμε στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν διπλή διάκριση, ως εσωτερικά εκτοπισμένοι και ως μέλη της LGBTI κοινότητας.

Επιπλέον, οφείλουμε να δεσμευτούμε για την ίση μεταχείριση όλων, εργαζομένων και επωφελούμενων, ανεξαρτήτως φύλου, γένους, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου".

Keywords
Τυχαία Θέματα