Δίκτυο 5G: Τι διαφορετικό φέρνει – Τι ισχύει για το αν μπορεί να είναι πρόβλημα για την δημόσια υγεία
Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G έχει ενεργοποιηθεί σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο και τώρα που έρχεται και στην Ελλάδα υπάρχουν απορίες σχετικά με το αν αυτή η νέα τεχνολογία ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Ας δούμε λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι ανησυχίες για το δίκτυο 5G και αν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για να τις στηρίξουν.
Τι διαφορετικό φέρνει το 5G;
Όπως και με τις προηγούμενες κυψελοειδείς τεχνολογίες,
Είμαστε περιτριγυρισμένοι από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όλη την ώρα: από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σήματα, μέχρι μια ολόκληρη σειρά τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, καθώς και από φυσικές πηγές όπως το ηλιακό φως.
Το 5G χρησιμοποιεί κύματα υψηλότερων συχνοτήτων σε σχέση με τα προηγούμενα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, επιτρέποντας σε περισσότερες συσκευές να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ταυτόχρονα και σε μεγαλύτερες ταχύτητες.
Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις μέσα στον αστικό ιστό, επομένως τα δίκτυα 5G απαιτούν περισσότερους πομπούς (κεραίες μετάδοσης) από τις προηγούμενες τεχνολογίες, τοποθετημένες πλησιέστερα στο επίπεδο του εδάφους.
Δίκτυο 5G: Ποιες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιείται από όλες τις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας έχει οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να ανησυχούν για αυξημένους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι «δεν έχουν αποδειχθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που να προκαλούνται από τη χρήση κινητών τηλεφώνων».
Ωστόσο, ο ΠΟΥ μαζί με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχουν ταξινομήσει όλες τις ακτινοβολίες ραδιοσυχνοτήτων (των οποίων τα σήματα για τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν μέρος) ως «πιθανώς καρκινογόνα».
Αυτό έχει γίνει επειδή "δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να τεκμηριώνουν ότι η έκθεση του ανθρώπου σε αυτές τις συχνότητες μπορεί να του προκαλέσει καρκίνο".
Φανταστείτε, ότι στην ίδια κατηγορία των “πιθανώς καρκινογόνων” ουσιών, εμπίπτουν τα λαχανικά τουρσί και η σκόνη τάλκ, ενώ τα αλκοολούχα ποτά και το επεξεργασμένο κρέας είναι σε υψηλότερη κατηγορία, διότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ισχυρότερα!
Μια έκθεση τοξικολογίας που κυκλοφόρησε το 2018 από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ είναι εκείνη που έγινε “σημαία” όσων εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του δικτύου 5G, επειδή έδειξε ότι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων ανέπτυξαν έναν τύπο καρκινικού όγκου στην καρδιά.
Για την μελέτη εκείνη, ολόκληρο το σώμα των πειραματόζωων εκτέθηκε σε ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα επί 9 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα για δύο χρόνια ασταμάτητα, αρχίζοντας πριν καν γεννηθούν!
Επιπροσθέτως, δεν βρέθηκε καμία απολύτως σύνδεση για τα θηλυκά πειραματόζωα, ενώ οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία έζησαν περισσότερο από εκείνους της ομάδας ελέγχου!
Ένας επικεφαλής επιστήμονας στην μελέτη δήλωσε ότι "η έκθεση σε ακτινοβολία που χρησιμοποιούμε στις μελέτες δεν μπορεί να συγκριθεί ευθέως με εκείνη στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο", ακόμη και για εκείνους που κάνουν ευρεία και συστηματική, καθημερινή χρήση κινητού τηλεφώνου.
Ο δρ. Frank De Vocht, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων, λέει ότι "αν και μερικές από τις έρευνες δείχνουν μια στατιστική πιθανότητα αυξημένων κινδύνων για καρκίνο για όσους κάνουν ευρεία χρήση κινητών τηλεφώνων, τα μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία για αιτιώδη συνάφεια δεν επαρκούν για να υποδείξουν την ανάγκη προληπτική δράση".
Ωστόσο, υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων και γιατρών που έχουν συντάξει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας να σταματήσει η ανάπτυξη του δικτύου 5G.
Δίκτυο 5G: Τα ραδιοκύματα είναι μη ιονίζοντα
“Η ζώνη ραδιοκυμάτων, που χρησιμοποιείται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι μη ιονίζουσα. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαθέτει επαρκή ενέργεια για να διασπάσει το DNA και να προκαλέσει κυτταρική βλάβη", λέει ο David Robert Grimes, φυσικός και ερευνητής καρκίνου.
Σε υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, πολύ παραπάνω από τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν πράγματι σαφείς κίνδυνοι για την υγεία από την εκτεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε αυτά. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου εμπίπτουν σε αυτήν την επιβλαβή κατηγορία και μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνους του δέρματος.
Υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για την έκθεση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας ενέργειας, όπως ιατρικές ακτινογραφίες και οι ακτίνες γάμμα, οι οποίες μπορούν αμφότερες να οδηγήσουν σε επιβλαβείς επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.
"Οι άνθρωποι ανησυχούν για το κατά πόσο θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα ραδιοκύματα έχουν πολύ λιγότερη ενέργεια από ό,τι ακόμη και το ορατό φως που βιώνουμε καθημερινά", λέει ο δρ. Grimes. “Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, ότι τα κινητά τηλέφωνα ή τα ασύρματα δίκτυα μας έχουν προκαλέσει προβλήματα υγείας”, πρόσθεσε.
Πρέπει να ανησυχούμε για τις κεραίες 5G;
Η τεχνολογία 5G απαιτεί πολλούς νέους σταθμούς βάσης. Πρόκειται για κεραίες που μεταδίδουν και λαμβάνουν σήματα κινητής τηλεφωνίας.
Αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι το γεγονός ότι ακριβώς επειδή θα υπάρχουν περισσότερες κεραίες, ο καθένας χρήστης θα έχει καλό σήμα στο κινητό του που θα απαιτεί χαμηλότερα επίπεδα ισχύος σε σχέση με την προηγούμενη τεχνολογία 4G, αφού θα βρίσκεται πιο κοντά στην πηγή (κεραία). Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο έκθεσης σε ακτινοβολία από τις κεραίες 5G θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το υπάρχον δίκτυο 4G.
Δίκτυο 5G: Τι γίνεται με τους κινδύνους θέρμανσης;
Μέρος του φάσματος 5G που επιτρέπεται βάσει των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών εμπίπτει στη ζώνη μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα παράγουν θερμότητα σε αντικείμενα μέσω των οποίων διέρχονται. Ωστόσο, στα επίπεδα που χρησιμοποιούνται για τα δίκτυα 5G (όπως και για τις προηγούμενες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας) τα θερμαντικά αποτελέσματα δεν είναι επιβλαβή, λέει ο καθηγητής Rodney Croft, σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP):
"Το μέγιστο επίπεδο ραδιοσυχνοτήτων στο οποίο μπορεί να εκτεθεί κάποιος από το δίκτυο 5G είναι τόσο μικρό που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα καμία αύξηση θερμοκρασίας".
Δίκτυο 5G: Όρια έκθεσης
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι "αν και μια μικρή αύξηση της συνολικής έκθεσης σε ραδιοκύματα είναι πιθανή όταν προστεθεί το 5G στο υπάρχον ασύρματο δίκτυο, η συνολική έκθεση αναμένεται να παραμείνει χαμηλή".
Το εύρος συχνοτήτων των σημάτων 5G είναι εντός της μη ιονίζουσας ζώνης του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και πολύ χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται επιβλαβή από την ICNIRP.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες που είναι κάτω από τα όρια τα οποία συνιστώνται στις οδηγίες του ICNIRP, δεν φαίνεται να έχουν καμία γνωστή επίπτωση στην υγεία.
Πηγή: iatropedia.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το μυστικό βρισκόταν στο βυθό: Ο δολοφόνος των 2 κοριτσιών παγιδεύτηκε μόνος του στο «Φως στο τούνελ»
- "Έφυγε" ο Μιχάλης Περατικός
- Η ρίγανη στην αρχαία Ελλάδα ήταν θεραπευτική και σύμβολο χαράς. Γιατί σήμερα δεν επιτρέπεται ελεύθερα η συλλογή της και χρειάζεται να αποδείξεις ότι προορίζεται για προσωπική χρήση
- Τούρκος πρέσβης στον ΣΚΑΪ: Εσείς αγνοείτε την Τουρκία, να συζητήσουμε ήρεμα
- Πατέρας ισοπέδωσε με μπουλντόζα το πανάακριβο αυτοκίνητο της κόρης του - Δείτε τι έγινε
- Στη Βουλή οι αποκαλύψεις για την σχέση ΠΑΟΚ - Ξάνθης
- Σοκαριστικό βίντεο : Καρέ – καρέ θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Λαυρίου
- Βγήκε η απάντηση από τη Βρετανία: Από διφθερίτιδα πέθανε τελικά ο 8χρονος στο Παίδων
- Οριστικά τέλος ο Σλούτσκι - Αυτός είναι ο εκλεκτός για την ΑΕΚ!
- Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο της Αθήνας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Σύγκρουση Ι.Χ. με μοτοσικλέτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ στη Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Β. Ολγας (ΦΩΤΟ & VIDEO)
- Δίκτυο 5G: Τι διαφορετικό φέρνει – Τι ισχύει για το αν μπορεί να είναι πρόβλημα για την δημόσια υγεία
- 850 μικροί χορευτές παρουσίασαν χορούς από όλη την Ελλάδα στα 4α Λαγυνιώτικα
- Υπόθεση Novartis: Στο μικροσκόπιο οι καταγγελίες των εισαγγελικών λειτουργών
- Σάκης Τανιμανίδης: Απόδραση στην Ευρώπη για μια μέρα χωρίς την Μπόμπα του (ΦΩΤΟ&VIDEO)
- Ισπανία: Έσωσαν Βρετανίδα μετά από εξάωρη ανακοπή καρδιάς
- Ο Κώστας Τουρνάς αποκαλύπτει για την Δούκισσα και την Ρίτα Σακελλαρίου (VIDEO)
- Τζακ ποτ στο Tζόκερ - Οι τυχεροί αριθμοί
- Ολοκληρώθηκε η πορεία αντιεξουσιαστών στην περιοχή της Τούμπας
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Δίκτυο 5G: Τι διαφορετικό φέρνει – Τι ισχύει για το αν μπορεί να είναι πρόβλημα για την δημόσια υγεία
- Παραλίγο "ρινγκ" το Επιμελητήριο Χανίων: Άναψαν τα αίματα σε συνεδρίαση του Δ.Σ (ΦΩΤΟ)
- Μαυριτανία: Τουλάχιστον 62 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο
- Θεσσαλονίκη: Τον σχεδιασμό του νέου της μονοθέσιου τύπου formula παρουσίασε η Aristotle Racing Team
- Ηράκλειο: Μεγαλοδιακινητής ναρκωτικών με τις… ευλογίες της μαμάς!
- Ο Κώστας Τουρνάς αποκαλύπτει για την Δούκισσα και την Ρίτα Σακελλαρίου (VIDEO)
- Τζακ ποτ στο Tζόκερ - Οι τυχεροί αριθμοί
- Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή υποδοχής των λειψάνων έξι Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου
- Υπόθεση Novartis: Στο μικροσκόπιο οι καταγγελίες των εισαγγελικών λειτουργών
- Ισπανία: Έσωσαν Βρετανίδα μετά από εξάωρη ανακοπή καρδιάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκίτσο της Εφ.Συν. (Μ. Κουντούρης 05.12.2019)
- Αλέξης Γρηγορόπουλος: Δρακόντεια μέτρα για την επέτειο της δολοφονίας του
- Τέλος ο Μάρκο Σίλβα από την Έβερτον! [pic]
- Στη Λάρισα έφτιαξαν φάτνη με... τζαμαρία (φωτο)
- Ο Ιταλός Μάσιμο Καρέρα ο εκλεκτός του Ίβιτς για τον πάγκο της ΑΕΚ
- Τέλος η αναγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια από την επόμενη σχολική χρονιά
- Αυτός είναι ο νέος τρόπος εξέτασης των μαθητών στις πανελλαδικές
- X-Factor: Απολογήθηκε δημόσια ο Θεοφάνους για το λάθος του
- Σκίτσο της Εφ.Συν. (Κ. Γρηγοριάδης 05.12.2019)
- Περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές έχει σκοτώσει το καθεστώς του Ιράν