ΔΗΜΑΡ: Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η λογική κατάληψης και ελέγχου των θεσμών

Συνεδρίασε χθες το βράδυ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και συζήτησε την κυβερνητική πολιτική, την κριτική στη Δικαιοσύνη από κυβερνητικά στελέχη και την τοποθέτηση της κ. Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επίσης, το Κυπριακό και την περαιτέρω πορεία για την συγκρότηση νέου ενιαίου πολιτικού φορέα μετά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι απαράδεκτες κυβερνητικές πρακτικές και οι καθημερινές, πλέον, επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

στην δικαιοσύνη είναι πλήγμα για την ίδια την Δημοκρατία. Ο τρόπος αντιμετώπισης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια οδηγεί στην αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών που προφανώς δεν συνάδει με τη δημοκρατία».

Επίσης, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι κορυφή του παγόβουνου στις κυβερνητικές πρακτικές είναι η τοποθέτηση της έως πριν λίγες μόνο ημέρες Προέδρου του Αρείου Πάγου στο Γραφείο του πρωθυπουργού, τοποθέτηση η οποία κλονίζει το ίδιο το Κράτος Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ «υπονομεύει την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί ύψιστο θεσμό της δημοκρατίας, θεμέλιο λίθο ενός σύγχρονου κράτους. Οφείλουμε να προφυλάξουμε την δικαιοσύνη, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της και - το κυριότερο - να την κρατάμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς για την χώρα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η λογική "κατάληψης" και "ελέγχου" των θεσμών».

Σχετικά με το Κυπριακό σημειώνεται ότι χάθηκε άλλη μια ευκαιρία χάθηκε και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει διαχρονικά στάση που δεν βοηθάει στην επίλυση και ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος παράγοντας. «Όσον αφορά την κυβέρνηση της χώρας μας, από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι πρέπει να συμβάλλει με εποικοδομητικές προτάσεις και όχι με θέσεις που δυσκολεύουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία των δυο πλευρών», επισημαίνεται.

Όσον αφορά τις διεργασίες στη Κεντροαριστερά η ΔΗΜΑΡ χαιρετίζει τη θετική απήχηση του Συνεδρίου καθώς τώρα είναι η ώρα για ενιαία έκφραση του κεντροαριστερού χώρου. Ωστόσο επιμένει στη θέση της να προηγηθεί το ιδρυτικό συνέδριο και να ακολουθήσει η εκλογή αρχηγού. Σε διαφορετική περίπτωση τονίζεται: «Η πρόταση μας είναι στο τραπέζι και είναι συγκεκριμένη: Η βάση όλης της κεντροαριστεράς να αποφασίσει για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα