Διπλωματικό μπρα ντε φερ Δύσης-Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ

Επίσκεψη στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, για πρώτη φορά αφότου ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ δηλητηριάστηκε εκεί την 4η Μαρτίου πραγματοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, την ώρα που το διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Λονδίνου- Μόσχας κλιμακώνεται, με αφορμή την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πράκτορα.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης εξήρε την «ενότητα» που επέδειξαν οι σύμμαχοι του Λονδίνου απέναντι στη Ρωσία.

«Αυτό συνέβη στη Βρετανία, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε και είμαστε ενωμένοι απέναντι» σε μια τέτοια ενέργεια, υπογράμμισε η Μέι, μετά την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον με την οποία καταδίκασαν την επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιπλέον, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα στο νοσοκομείο τον αστυνομικό που δηλητηριάστηκε ενώ προσέφερε βοήθεια στον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια.

Νωρίτερα σήμερα οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζουν τη χημική επίθεση κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στην Αγγλία και επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την ενέργεια.

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Όπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «φαίνεται» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του Βρετανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Φαίνεται πως οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σχετικά με το περιστατικό, το οποίο έκρινε πως είναι μια «πολύ θλιβερή κατάσταση» που οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τους «πολύ σοβαρά».

Η Μόσχα δεν ανέπτυξε ποτέ, ακόμα και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πρόγραμμα χημικών όπλων τύπου "Novitchok", της νευροπαραλυτικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, διαβεβαίωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

«Δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων με τον τίτλο "Novitchok" ούτε από τη Σοβιετική Ένωση ούτε από τη Ρωσία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό, η Ρωσία διέκοψε τις έρευνες για χημικά όπλα μετά την επικύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και κατέστρεψε όλα τα αποθέματά της.

Το χημικό όπλο Novitchok (σ.σ «πρωτάρης» ή «νεόφερτος» στα ρώσικα), που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, σχεδιάστηκε υπό άκρα μυστικότητα από Σοβιετικούς επιστήμονες τη δεκαετία του 1970-1980.Την ύπαρξή του αποκάλυψε ένας από τους δημιουργούς των παραγόντων Novitchok, ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ηλικίας 83 ετών, που ζει σήμερα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ίδιος συμμετείχε σε ένα απόρρητο αμυντικό πρόγραμμα στο Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Χημεία κα τις Οργανικές Τεχνολογίες (GNIIOKhT).

Keywords
Τυχαία Θέματα