Έφη Αχτσιόγλου: Στόχος η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η στόχευση είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, δήλωσε για ακόμη μια φορά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με σημερινές τις δηλώσεις.

Διευκρίνισε δε, μιλώντας στην ΕΡΤ ότι με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον Αύγουστο του 2018, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί, θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται καλύτερους μισθούς.

«Αυτό που προσπαθούμε να οργανώσουμε, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Η μεθοδολογία είναι μία τεχνική δουλειά,

προκειμένου να εξετάσουμε τις δυνατότητες της αγοράς εργασίας, αυτήν τη στιγμή, κοινωνικός διάλογος με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις και, στη συνέχεια, δρομολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα» σημείωσε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία, όπως είπε, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις κάθε χρονιά κατά περίπου 5%, ελεγχόμενα με μία Επιτροπή η οποία εξετάζει κατά πόσο αυτό έχει επιπτώσεις στην απασχόληση. Σύμφωνα με την ίδια, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, δεν επιδρά αρνητικά στην απασχόληση.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι σχεδιάζεται μία συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και μία μετάβαση σε μία λογική περισσότερο απόδοσης δικαιοσύνης στον εργαζόμενο. «Δηλαδή», όπως εξήγησε, «το πρόστιμο θα είναι 10.500 ευρώ, αλλά θα μειώνεται κλιμακωτά, εφόσον η επιχείρηση προχωρήσει σε πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης που θα κάνει, θα μειώνεται και το πρόστιμο». «Αν η επιχείρηση προχωρήσει σε σύμβαση τριών μηνών, το πρόστιμο θα μειωθεί στα 7.000 ευρώ, έξι μηνών, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ, εφόσον η σύμβαση είναι διάρκειας ενός έτους, το πρόστιμο θα μειωθεί στα 3.000 ευρώ, ενώ, αν η σύμβαση είναι άνω των 18 μηνών ή αορίστου χρόνου, τότε το πρόστιμο θα είναι μόνο 1.000 ευρώ» αποσαφήνισε η υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι αυτό που σχεδιάζεται για το καλοκαίρι είναι η επανάληψη ενός σχεδίου που διενεργήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι που οι έλεγχοι έγιναν από τέσσερα ελεγκτικά σώματα μαζί, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και τα ελεγκτικά όργανα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). «Πέρυσι, αυτό έγινε στην Αττική, εφέτος θα γίνει στην Κρήτη» συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα