Ευθ. Φωτόπουλος: Ένα βήμα πριν την έναρξη εργασιών για τη μετατροπή του Παλαιού Δημ. Σχ. Σίνδου σε Δημαρχείο

Την οριστικοποίηση του αναδόχου του έργου «Ανακατασκευή – Αναπαλαίωση παραδοσιακού δημοτικού σχολείου Σίνδου και μετατροπή του σε νέο δημαρχιακό μέγαρο Δήμου Δέλτα» αναμένει ο Δήμος Δέλτα, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Σε συνέχεια αυτού του έργου, ξεκινά η μελέτη για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου εκατέρωθεν του κτιρίου και διαμόρφωσής του σε χώρο πλατείας νέου Δημαρχείου.

«Είναι ένα έργο μεγάλης συναισθηματικής αξίας για τους Σινδιώτες, πολλοί από τους οποίους έκαναν τα πρώτα μαθητικά τους βήματα στο συγκεκριμένο

σχολείο. Είναι σημαντικό ότι διασώζουμε αυτό το κτίριο στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ευ. Βαμβάκος, ο οποίος σήμερα ενημέρωσε για την πορεία του έργου τον Δήμαρχο Ευθ. Φωτόπουλο, τους Δημοτικούς Συμβούλους της Σίνδου Κ. Δουζδαμπάνη και Ελ. Μπαλογιάννη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δ. Γκαμανή.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί το έργο προχωρά, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών. Είμαστε περήφανοι γιατί κάνουμε πραγματικότητα την προσδοκία των κατοίκων της Σίνδου για να διασωθεί αυτό το επιβλητικό κτίριο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα την ανάγκη όλων των δημοτών για να αποκτήσει ο Δήμος Δέλτα ένα Δημαρχείο αντάξιο της μακράς και σημαντικής ιστορίας του. Πρέπει να πω ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια εντάξαμε το έργο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ – Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και ευελπιστούμε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει το έργο, ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο, αλλάζοντας την όψη του κέντρου της Σίνδου. Η διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συλλογική μας μνήμη. Θωρούμε δε ότι με τη χρήση του ως δημαρχιακού μεγάρου δεν θα διασωθεί απλώς το κτίριο αλλά θα είναι και ζωντανό, κάθε μέρα και κάθε ώρα. Θα αποτελεί δε ένα πραγματικό σημείο αναφοράς του Δήμου μας, ένα εμβληματικό τοπόσημο για το οποίο όλοι θα είμαστε υπερήφανοι» τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Το κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου θεμελιώθηκε το 1932, επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου με Υπουργό Παιδείας το Γ. Παπανδρέου και με Πρόεδρο της Κοινότητας τον Κ. Ζαϊμίδη, στη θέση του τριώροφου Κονακιού του Χαμντή μπέη. Αποπερατώθηκε επί προεδρίας Δημοσθένη Παπαδόπουλου και πρωτολειτούργησε το 1934-1935. Έκτοτε και μέχρι το 1994 λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με διπλή βάρδια. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε εκεί ο Λαογραφικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρόδακας», όπου και λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα.

Είναι χώρος εκθέσεων τόσο του συλλόγου «Ρόδακας» όσο και των ΚΑΠΗ, ενώ στον αυλόγυρο γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου «Σίνδια», αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών. Το παλαιό Σχολείο είναι το μοναδικό παλαιό κτίριο στο κέντρο της Σίνδου και ο αύλιος χώρος του είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος στο κέντρο της. Δίπλα στο Σχολείο βρίσκεται και νεότερο ισόγειο κτίριο με την αίθουσα των Δημοτικών Συμβουλίων, το οποίο λειτουργεί σαν Πνευματικό Κέντρο για διαλέξεις κ.α.

Το Δημοτικό Σχολείο Σίνδου αποτελεί ένα από τα τελευταία δείγματα σχολικών κτιρίων τύπου Καλλία καθώς είναι χτισμένο στο μεταίχμιο της αλλαγής του 1930 -μέχρι το 1929 τα σχολικά κτίρια ακολουθούσαν μια σχεδιαστική τυπολογία βασισμένη σε πρότυπα που είχε αναδείξει ο Δ. Καλλίας ήδη από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το 1930 η αρχιτεκτονική των κτιρίων αυτών αλλάζει και ακολουθεί την σύγχρονη τάση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα