Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ παρουσία Σαββίδη (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Τα εγκαίνια του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας & του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ παρουσία του Ιβάν Σαββίδη.

«Είμαι πολύ χαρούμενος διότι σήμερα κάναμε το επόμενο βήμα και η έδρα μετατρέπεται στο κέντρο. Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι το μοναδικό και τεράστιο τμήμα του Ελληνισμού, το οποίο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Είμαι πολύ χαρούμενος διότι βρήκαμε και συμφωνήσαμε με το

ΑΠΘ και αποφασίσαμε αυτό το μεγάλο θέμα να το τεκμηριώσουμε επιστημονικά», τόνισε σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πρόεδρος του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη».

«Δεν πρέπει να σωπαίνουμε. Διαφορετικά τέτοια γεγονότα όπως η καταστροφή στη Συρία θα επαναλαμβάνεται συνεχώς. Για αυτό τον λόγο θα ήθελα εμείς να τεκμηριώσουμε επιστημονικά τους λόγους, τις αιτίες και τα αποτελέσματα της τραγωδίας, την οποία εμείς ονομάζουμε Γενοκτονία των Ποντίων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σαββίδης επισήμανε ότι η επιστήμη πρέπει να αναδείξει την τρομακτικότητα των αποτελεσμάτων της Γενοκτονίας.

Ερωτηθείς αν θα επισκεφθεί την Παναγία Σουμελά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως ναι. Ο δρόμος στη ιστορική πατρίδα δεν πρέπει να ξεχνιέται. Εμείς επιστρέφουμε με τις μνήμες μας και με τα πόδια μας».

Ο κ. Σαββίδης έκανε ακόμη λόγο για προσφορά του Ποντιακού ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό. «Κάθε μορφωμένος άνθρωπος ανεξαρτήτως της εθνικότητάς του πιστεύω θα θεωρεί μεγάλη τιμή να καταλαβαίνει τι προσφορά παρέχει ο Ποντιακός Ελληνισμός στο παγκόσμιο πολιτισμό», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας σημείωσε ότι «δυο χρόνια μετά την Ίδρυση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και λίγες μέρες πριν από την θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων αδερφών μας, το ΑΠΘ συνεχίζει το έργο του για την έρευνα και την διδασκαλία της Ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και για τη διαφύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου».

Το αρχείο

Ο κ. Σαββίδης ξεναγήθηκε με τον κ. Μήτκα στον χώρο όπου βρίσκεται το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας. Το αρχείο περιλαμβάνει χάρτες, βιβλία του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Τα τεκμήρια φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Επιστημονικού Αναγνωστηρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Το πολύτιμο υλικό του αναμένεται να ικανοποιήσει τις πληροφοριακές και ερευνητικές ανάγκες όχι μόνο των Καθηγητών και των φοιτητών/τριών της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών, αλλά και όλων όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας, που είχε ιδρυθεί το 1996 με σκοπό να υποστηρίξει τους Έλληνες των παρευξείνιων χωρών και της πρώην ΕΣΣΔ, έκλεισε το 2011 μετά από 15 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας. Το ιστορικό αρχείο του περιήλθε στην κατοχή της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ (ΒΚΠ), έπειτα από δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών στο ΑΠΘ, αποτελεί τη μετεξέλιξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών (https://www.hist.auth.gr/el/ponticstudies) που ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή τον Μάιο του 2017 με στόχο τη διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και την υποστήριξη νέων ερευνητών, θα στεγάσει το ερευνητικό της έργο και θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένο μαζί της.

Κύριοι στόχοι του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών είναι η διεκδίκηση μεγαλύτερων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων για τον ποντιακό ελληνισμό, η προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη φύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου, η διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και φοιτήτριες όλων των κύκλων σπουδών, καθώς και η επιστημονική κατάρτιση ειδικών ερευνητών για ζητήματα που σχετίζονται με τον ελληνισμό και τις γεωγραφικές περιοχές του Πόντου. Το Κέντρο ιδρύεται με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη ιδρύθηκε το 2000. Το Ίδρυμα υλοποιεί πλήθος φιλανθρωπικών έργων και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και την ανάπτυξη σημαντικών τομέων, όπως της εκπαίδευσης, των επιστημών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις έρευνες που αφορούν τον τομέα του ποντιακού ελληνισμού. Το Ίδρυμα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή, στις 20 Μαΐου 2016.

Στο τέλος της εκδήλωσης υπογράφηκε το σύμφωνο για το κέντρο Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ.

Στα εγκαίνια έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Γιώργος Ορφανός, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στις δηλώσεις του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε την ανάγκη "να πετύχουμε την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων". "Η Τουρκία να ζητήσει ένα συγγνώμη που θα αναπαύσει τις ψυχές των Ποντίων" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας για την προσφορά του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, εκτίμησε ότι "ο Ιβάν Σαββίδης ήρθε για να μείνει στην πόλη".

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του Thestival:

Keywords
Τυχαία Θέματα