Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δ. Θεσσαλονίκης - "Η πόλη να αποτελέσει Μητρόπολη της Ευρώπης και της Μεσογείου"

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Πρόγραμμα, του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020.

Όπως τόνισε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας με τη σημερινή συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα ξεκινάει η εφαρμογή της διοίκησης του για την επόμενη

τετραετία αλλά για την επομένη δεκαετία.

«Καταστρώνουμε το δικό μας σχέδιο με μεγάλες μεσαίες και μικρές επεμβάσεις. Ένα πρόγραμμα για να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη Μητρόπολη της Ευρώπης και της Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε εμβληματικά έργα του προγράμματος όπως η ανάπλαση των στάβλων στην Παπάφη, το ξύλινο ντεκ στην παραλία αλλά και την ανάπλαση της Αριστοτέλους, αλλά και στις συντηρήσεις και την αναβάθμιση όλων των γειτονιών της πόλης.

Το τεχνικό πρόγραμμα παρουσίασαν σήμερα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης και ο αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 23,6 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει αρκετά έργα που αποτέλεσαν προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου κ. Ζέρβα.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, ανάθεση μελέτης για την κατασκευή ξύλινου καταστρώματος στην παλιά παραλία και συγκεκριμένα στο κομμάτι από τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι, εξασφάλιση κονδυλίου για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου νεκρών αλλά και ζώων και η ανάθεση μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου.

Σημειώνεται πως από το ποσό των 23,6 εκατ. ευρώ του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης, περίπου δέκα εκατ. ευρώ, αφορούν συνεχιζόμενα έργα και μελέτες ενώ τα 12,9 εκατ. ευρώ νέες ενδείξεις έργων και μελετών.

Κριτική από την αντιπολίτευση για το τεχνικό πρόγραμμα

Κριτική προς την διοίκηση του δήμου για το τεχνικό πρόγραμμα, άσκησαν επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

«Πρέπει να δείξουμε όλοι μια αυτοσυγκράτηση και ανοχή στο πρώτο διάστημα της διοίκησης. Ευθύνη της διοίκησης είναι να αρχίσει να δείχνει δείγματα παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν την πόλη. Εδώ είμαστε για επικροτήσουμε αλλά και για να γκρινιάξουμε», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Σάκης Τζακόπουλος.

Σκληρή επίθεση στον Κωνσταντίνο Ζέρβα και τη διοίκηση του εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Οργανός, αυτή τη φορά για το τεχνικό πρόγραμμα.

«Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα; Σαν το σπουργίτι πάτε σε κάθε τομέα και παίρνετε ένα εργάκι. Δεν αναιρώ ότι θα γίνει. Που θέλετε να πάτε την πόλη δεν καταλαβαίνω. Είμαστε εδώ για να σας τα πούμε, να συμπαρασταθούμε, όχι για να σας νταντέψουμε», είπε ο κ. Ορφανός.

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Ρία Καλφακάκου έκανε λόγο για θετικά σημεία στο τεχνικό πρόγραμμα, όπως θα πρέπει να υπάρξει χρηστή διοίκηση και διασφάλιση πόρων.

«Σήμερα βλέπουμε πολλά έργα που συνεχίζονται και καλώς και άλλα που εμφανίζονται σαν εμβληματικά έργα αλλά ξεκίνησαν πριν», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας έκανε λόγο για έναν κακοτυπωμένο κατάλογο έργων, δυσκολοδιάβαστο, όπως παρουσιαζόταν και προηγούμενα χρόνια.

«Λείπει η κεντρική ιδέα, μια συνεκτική ιδέα», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, κανένα έργο δεν είναι κακό αλλά ποιες ανάγκες εξυπηρετούν.

«Αν κάνουν την πόλη θελκτική για τους επενδυτές ή αν είναι πιο φιλική σε όλες τις περιοχές της και τους πολίτες», τόνισε ο κ. Ζαριανόπουλος.

«Υπάρχουν θετικά στοιχεία. Πρόκειται όμως για ένα πρόγραμμα χαμηλής πτήσης, ετεροβαρές όσον αφορά τις κοινότητες, τίποτα το νέο.», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης, «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Δεν είμαστε σίγουροι ποια είναι η στόχευση, δεν καταλαβαίνουμε το σχέδιο. Σε ένα τόσο υποβαθμισμένο περιβάλλον, στόχος των έργων πρέπει να είναι να πάρει η πόλη μια ανάσα. Πάλι έργα εξωραϊσμού του κέντρου, πρέπει να γίνουν έργα στις γειτονιές», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Η πόλη ανάποδα», Αντώνης Γαζάκης.

«Το πρόγραμμα έχει θετικές και αρνητικές όψεις. Τα εμβληματικά έργα θα γίνουν και επιδραστικά αν ξεφύγουν από τη λογική ότι ο μοναδικός αναπτυξιακός μοχλός είναι η μπετονιέρα», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Τέλος ο Γιώργος Κουριαννίδης επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική», άσκησε κριτική για έργα που δεν περιλαμβάνονται όπως οι ποδηλατόδρομοι, ωστόσο επισήμανε ότι θα αδικούσε όλη την προσπάθεια του δήμου αν δεν έλεγε για την αποκέντρωση που το χαρακτηρίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα