Είναι η Θεσσαλονίκη μια ασφαλής πόλη;

Του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα*

Η «εγκληματικότητα του δρόμου» έχει αυξηθεί στη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν καθημερινά θα ακούσουμε για κρούσματα παραβατικότητας που εκδηλώνονται μέρα-μεσημέρι ακόμη και στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Διαρρήξεις καταστημάτων και αυτοκινήτων, κλοπές μέσα στα λεωφορεία, αρπαγές τσαντών και κινητών τηλεφώνων έχουν γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών. Πολύ συχνά

ενημερωνόμαστε από τα social media για κλοπές αυτοκινήτων, με τους ιδιοκτήτες τους να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια στην περίπτωση που κάποιος εντοπίσει κάτι.

Τα στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα που βιώνουμε: το πρώτο εξάμηνο του 2019 συντελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη 8.427 διαρρήξεις και κλοπές ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 ο αριθμός ήταν 6.379. Σε αυτά τα στοιχεία θα πρέπει, επίσης, να προσθέσουμε και την «αφανή» εγκληματικότητα, αυτή που δεν καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία.

Στην καθημερινότητά μας όλοι αισθανόμαστε εν δυνάμει θύματα. Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς ακόμη και σε περιστάσεις που δεν δικαιολογούν φόβο και ανασφάλεια. Το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη μας δεν είναι υψηλό. Και αυτό είναι κρίσιμο. Στη Θεσσαλονίκη παρατηρούμε τελευταία και αλλαγές του χάρτη της εγκληματικότητας: από τις μικροκλοπές, τις κλοπές στα λεωφορεία και την αφαίρεση κινητών έχουμε περάσει στην εγκληματικότητα που προέρχεται από τον κόσμο της νύχτας. Είτε πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών είτε για προσπάθειες εξεύρεσης ισορροπίας στη νύχτα, οι πυροβολισμοί σε γνωστά σημεία της πόλης προκαλούν ανησυχία. Το τελευταίο περιστατικό, ο θάνατος του 28χρονου οπαδού από την Βουλγαρία θα πρέπει να μας «ταρακουνήσει». Η οπαδική βία, οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών είναι επαναλαμβανόμενες. Και ίσως από τύχη δεν έχουμε περισσότερα θύματα και απλά «οι νεαροί μεταφέρονται στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες…».

Στο θέμα της ασφάλειας της πόλης μας πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι. Εμείς, οι απλοί ενεργοί πολίτες, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι διοικήσεις των ομάδων. Το ζήτημα δεν αφήνει περιθώριο για «μικροπολιτική», άσκοπες αντιδικίες και ατέρμονες συζητήσεις. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Δήμων και της Ελληνικής Αστυνομίας για προσαρμοσμένα σχέδια αντιμετώπισης της εγκληματικότητας ανά περιοχή. Πρέπει να ενισχυθεί ο οδοφωτισμός, να αυξηθούν οι περιπολίες και να εφαρμοστούν σύγχρονες μορφές αστυνόμευσης.

Το αίσθημα της ασφάλειας είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας και το συντεταγμένο κράτος οφείλει να το διασφαλίζει με οποιοδήποτε μέσο. Το αίσθημα της ασφάλειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση της αστικής ανάπτυξης και συνιστά παράμετρο της ποιότητας του δημόσιου χώρου. Το αίσθημα της ασφάλειας είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται ανεξαιρέτως σε όλους τους πολίτες.

*Ο Κωνσταντίνος Μουτσιάνας είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ και Σύμβουλος Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Keywords
Τυχαία Θέματα