Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Πλ. Αγίας Σοφίας (ΦΩΤΟ&VIDEO)

Με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας άρχισαν οι εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Μικροί και μεγάλοι φορώντας μπλουζάκια για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων «πλημμύρισαν» την πλατεία, για τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 ψυχών που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

το 1919.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν, με πορεία που θα ξεκινήσει από την Αγίας Σοφίας, με κατάληξή το Τουρκικό Προξενείο.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Δημήτριος Τοπαλίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: "Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη τω 353.00 προγόνων μας. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί τη μελανώτερη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτή αποτέλεσε τον πρόδρομο του ολοκαυτώματος αλλά και των υπολοίπων Γενοκτονιών. Σαν σήμερα, ο γενοκτόνος Μουσταφά Κένταλ αποβιβάζεται στη σημερινή Σαμψούντα και σηματοδοτεί την πιο φρικαλέα φάση της γενοκτονίας".

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως ένα διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που εδώ και εξακολουθεί 100 χρόνια και υφίσταται." Όλα αυτά τα χρόνια ο οργανωμένος ποντιακός χώρος αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να ηγηθεί στον αγώνα της αναγνώρισης. Μόνο τότε θα νιώσουμε ότι έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας. Πότε ξανά", είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, βαθιά συγκινημένη τόνισε από το βήμα: "Μόλις εχθές περίμενα να δω αν αντέδρασε η δική μας πατρίδα. Οι Πόντιοι ήταν εισβολείς στον Πόντο; Από πότε; Μια συγγνώμη ζητήσαμε. Αλλά για να ζητήσεις συγγνώμη πρέπει να καταλάβεις τι έκανες. Μια συγγνώμη ζητήσαμε ίσως μόνο έτσι, αλλά μόνο έτσι τους αγκαλιάσουμε. Αιώνια τους η μνήμη".

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο ποντιακής καταγωγής και ακτιβιστής Yannis Vasilis Yaylalı.

"Νιώθω πολύ υπερήφανος για του προγόνους μου (μεταξύ των οποίων και ο γνωστός πολεμιστής Γοτζά Ανάστας). Ο πόνος είναι τμήμα της Ελλάδας τα τελευταία 2800 χρόνια".

Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε βήμα βήμα την προσωπική του ιστορία και της οικογένειας του που" χάθηκε" με φρικτό τρόπο αλλά και την τακτική αφανισμού των Τούρκων.

"Αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση κρατώντας το κεφάλι μας ψηλά. Το έγκλημα μας ήταν ότι γεννηθήκαμε στον Πόντο, ότι είμαστε Έλληνες. Αυτή ήταν η αιτία της Γενοκτονίας. Για εμάς η 19η Μαΐου είναι ημέρα πένθους".

"100 χρόνια και ακόμα να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 100 χρόνια και ακόμα να υπάρξει συγγνώμη από την Τουρκία. Κάνουμε και εμείς λάθη. Μόλις το 1994 η ελληνική Βουλή αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Γιατί βεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το πως διαχειριζόμαστε την ιστορική αλήθεια. Η ποντιακή Γενοκτονία και η αλήθεια της είναι αδιαπραγμάτευτη όπως είναι και η ιστορία των Ελλήνων, η Μακεδονία είναι αδιαπραγμάτευτη. Όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και δε θα σταματήσουμε μέχρι να γίνει", τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το «παρών» στην εκδήλωση δίνουν μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλιδου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Νίκος Παρασκευόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Νυφούδης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μάκης Κυριζίδης, Βασίλης Μωυσίδης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Θεσσαλονίκη έφτασε η "φλόγα του Πόντου" (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Keywords
Τυχαία Θέματα