Έλ. Ράπτη: Το στρατόπεδο Καρατάσιου μπορεί να ενισχύσει περιβαλλοντικά τη Θεσσαλονίκη

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Άδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα, απηύθυνε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη, με θέμα τη διαχείριση και αξιοποίηση του στρατοπέδου Καρατάσιου.

Η κ. Ράπτη κάνει λόγο για έναν ανενεργό χώρο που «μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό δείγμα βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και περιβαλλοντικής ενίσχυσης του δήμου

και όλης της Θεσσαλονίκης».

Αναλυτικά η ερώτηση της κ. Έλενας Ράπτη:

Κύριοι Υπουργοί,

Τα τελευταία χρόνια γίνεται διαρκώς λόγος για τη διαχείριση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στον Δήμο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη. Η τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει δώσει μία μάχη δεκαετιών διεκδικώντας τους χώρους των πρώην στρατοπέδων προκειμένου να συμβάλλει στην αναγέννηση αυτών και οφείλουμε να ακούσουμε και να επιλύσουμε άμεσα το αίτημά τους.

Τον Μάρτιο του 2019, ο δήμος Παύλου Μελά, ολοκλήρωσε τη διαδικασία της διαβούλευσης για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου καταθέτοντας προτάσεις για την διαχείριση του χώρου. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που προήλθε από τη συνεργασία πολιτών, θεσμικών φορέων αλλά και συλλογικών σχημάτων της κοινωνίας των πολιτών. Είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται εδώ και τόσα χρόνια προκειμένου να δώσουν ζωή στον χώρο, κάνοντας απέλπιδες προσπάθειες να τον κρατήσουν σε μία στοιχειωδώς ανεκτή κατάσταση.

Ωστόσο, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, απέρριψε την πρόταση του Δήμου προκαλώντας σύγχυση και ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη του παρόντος ζητήματος καλώντας τους να συναινέσουν σε μία αδιευκρίνιστου χαρακτήρα «αξιοποίηση του ακινήτου».

Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου διεκδικείται ιδιοκτησιακά τόσο από το Υπουργείο Αμύνης όσο και το πρώην Υπουργείο Οικονομίας, σήμερα Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο συγκεκριμένος ανενεργός χώρος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό δείγμα βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και περιβαλλοντικής ενίσχυσης του δήμου και όλης της Θεσσαλονίκης, κάτι που άλλωστε αποτελεί βασική προϋπόθεση στο σχέδιο διαχείρισης που έχει προτείνει. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά έχει εκφράσει την θέση του για διατήρηση τουλάχιστον του 75% της έκτασης ως πρασίνου και αξιοποίηση προς όφελος της πόλης του υπόλοιπου τμήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα