"Έπεσαν" οι υπογραφές συνεργασίας του Δ. Θεσσαλονίκης και της UNICEF - Περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα

Στη βελτίωση του βιοτικού και εκπαιδευτικού επιπέδου των προσφυγόπουλων που ζουν στη Θεσσαλονίκη, για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, στοχεύει το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο δήμος Θεσσαλονίκης

και η UNICEF.

"Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα παίξει τον ρόλο του συντονιστή σε οτιδήποτε έρθει ως μελλοντικά συνέχεια και είμαστε πολύ πρόθυμοι για συζήτηση σε ό,τι έρθει από πλευράς της UNICEF" δήλωσε κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο οποίος εξήγησε πως στο άμεσο μέλλον θα υπογραφεί νέο σύμφωνο που θα ορίζει ρητά τις οικονομικές παροχές που θα καλείται να συνεισφέρει η κάθε πλευρά και οι μέθοδοι δράσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρμπουνάκη, στη νέο συμφωνία θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η μη τυπική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, εκμεταλλευόμενοι τις σχολικές αίθουσες του δήμου Θεσσαλονίκης. Θα γίνει μια καταγραφή στις περιοχές της Θεσσαλονίκης που ζουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ενώ θα ενισχυθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα(και αθλητικά) με διδακτικό προσωπικό.

Τα στοιχεία για το επίπεδο διαβίωσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών είναι ιδιαίτερα λυπητερά. Συγκεκριμένα, στην χώρα μας διαμένουν 20.000-22.000 παιδιά, εκ των οποίων τα 3.000 είναι ασυνόδευτα. Επίσης, μόλις το 1/3 από αυτά προστατεύονται, ενώ πολλά μένουν στον δρόμο και είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους.

"Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες στον ελληνικό λαό και τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, που έχει δεχθεί με αγάπη τους πρόσφυγες στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη είναι πύλη στην Ευρώπη. Είναι σύμβολο ειρήνης που έχει προσφέρει προστασία και ό,τι καλύτερο μπορούσε να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους. Το μνημόνιο είναι μια συμβολική πράξη για να βάλουμε την βάση για την πραγματική πράξη" τόνισε από την πλευρά του ο συντονιστής της UNICEF για την εκπαίδευση των προσφύγων στην Ελλάδα, Lucio Melandri.

Κλείνοντας, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για δράσεις κοινωνικής στήριξης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Ασλανίδου, αναφέρθηκε στη σημασία και στον συμβολικό χαρακτήρα του μνημονίου συνεργασίας.

UNICEF έχει μακρά ιστορία στον τομέα της εκπαίδευσης. Με αυτήν θέλουμε να συνεργαστούμε για την ομαλή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην κοινωνία. Πράγματι η Θεσσαλονίκη είναι μια ανοιχτή αγκαλιά προς αυτές τις ευαίσθητες ομάδες" σημείωσε η κα Ασλανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα