Έργα αναβάθμισης, επενδύσεις και προσλήψεις στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο, 104,9 fm”, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, Κωνσταντίνος Μέλλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσλήψεις 43 ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις, την ερχόμενη εβδομάδα.

“Ήδη έχουν κατατεθεί τα δικαιολογητικά, έχουν καταρτιστεί οι πίνακες κατάταξης, και την Τρίτη

οι 43 πιάνουν δουλειά για 8 μήνες. Πρέπει να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από τις άδειες του υπόλοιπου προσωπικού αλλά οι νέοι εργαζόμενοι θα καλύψουν και σοβαρές ανάγκες και για την επιπλέον λειτουργία την οποία έχουμε προγραμματίσει για τα εγχώρια προς εξαγωγή” ανέφερε ο κ. Μέλλιος. “Τις 8μηνες αυτές συμβάσεις θα τις εγκρίνουμε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο και θεωρούμε ότι η παρουσία τους θα ενδναμώσει τη λειτουργία της εταιρείας και θα επιταχύνει κάποιες δραστηριότητες που κυρίως έχουν να κάνουν με τον χρόνο φόρτωσης εκφόρτωσης και διακίνησης των εμπορευμάτων. Είμαστε αισιόδοξοι, ελπίζουμε ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες που έχει η εταιρεία ”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΛΘ, “θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίες στο μέλλον.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στα έργα που έχουν προτεραιότητα και τα οποία θα υλοποιηθούν παράλληλα με τις εργασίες επέκτασης της 6ης προβλήτας.

“Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο έτσι ώστε μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα της επέκτασης της 6ης προβλήτας, να εκσυγχρονιστούν οι γερανογέφυρες στο ΣΕΜΠΟ, να τεθούν σε λειτουργία τα δύο συστήματα προμήθειας καταγραφής των εμπορευμάτων και ο έλεγχος των κοντέϊνερ που είναι προς εξαγωγή, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι λειτουργίες του ΣΕΜΠΟ (από όπου προέρχεται και το 65% των εσόδων της εταιρείας), σημείωσε ο κ. Μέλλιος και συμπλήρωσε πως έχουν προγραμματιστεί επείγοντα περιβαλλοντικά έργα, όπως αυτό για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων. “Έργο που δεν αφορά μόνο το λιμάνι αλλά όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη και το οποίο ελπίζουμε μέσα στο χρόνο να έχει ολοκληρωθεί” σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΛΘ.

Ο Κωνσταντίνος Μέλλιος επισήμανε στο “Πρακτορείο, 104,9 fm”, και την ανάγκη εργασιών αναβάθμισης του Επιβατικού σταθμού του λιμανιού.

Ο πρόεδρος του ΟΛΘ αναφέρθηκε και στη μειωμένη παρουσία κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας. Η αστάθεια στην Τουρκία, όπως είπε ο κ.Μέλλιος, από πέρσι είχε αναγκάσει τις εταιρείες κρουαζιέρας να αποσύρουν τα πλοία από την Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να επηρεάζονται δυσμενώς και τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Βόλου και Καβάλας.

“Οι εταιρείες κρουαζιέρας βάζουν πολλούς προορισμούς για να προσελκύσουν τον πελάτη. Αν δεν προσφέρεις πακέτα με διαφορετικά μέρη να δείξεις στον πελάτη, δεν μπορείς με δύο λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας να κάνεις πρόγραμμα κρουαζιέρας” σημείωσε.

“Η κρουαζιέρα είναι ένα κομμάτι του τουριστικού προϊόντος που είναι πολύ ευαίσθητο στις γεωπολιτικές εξελίξεις και επηρεάζεται αποκλειστικά και μόνο από τα γεγονότα στην Τουρκία. Ήρθαν τα γεγονότα στην Τουρκία το καλοκαίρι, το πραξικόπημα, οι τρομοκρατικές, βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, που ανέτρεψαν ακόμα και τις ελάχιστες προσδοκίες που υπήρχαν για μικρή μείωση της κρουαζιέρας” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΛΘ. “ Έτσι, πέρσι είχαμε είκοσι έξι (26) προσεγγίσεις από κρουαζιερόπλοια, φέτος μόλις και μετά βίας έχουμε τέσσερις (4) σίγουρες, εκ των οποίων οι δύο πραγματοποιήθηκαν ήδη. Οι άλλες δύο (2) είναι για τον Οκτώβριο, όλο το καλοκαίρι δεν θα έχουμε τίποτα” ανέφερε.

“ Στον λιμένα της Καβάλας, σε συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας μου έλεγε ότι οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευχάριστες από δεκαεννέα αφίξεις το 2016, φέτος προσδοκούν να έχουν γύρω στις επτά (7). Και στο λιμάνι του Βόλου από 52 αφίξεις το 2016 φέτος αναμένονται 20 με 22 αφίξεις.” σημείωσε ο πρόεδρος του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Εκτός όμως από αυτό το ζήτημα που αφορά στις εταιρείες κρουαζιέρας, ο κ. Μέλλιος υπογράμμισε άλλα δύο σημεία τα οποία θεωρεί κομβικά, “για να μην υπάρχουν αυταπάτες”, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι πρέπει οι τοπικοί φορείς να δουλέψουν συγκροτημένα και από κοινού προκειμένου να προσελκύσουν τους τουρίστες κρουαζιέρας. “Το λιμάνι, σαν υποδομή έχει να κάνει με την υποδομή του πλοίου. Οι πελάτες της κρουαζιέρας δεν μπαίνουν στο πλοίο για να αποβιβαστούν μετά και να δουν το λιμάνι. Θέλουν να δουν τον τόπο και τα αξιοθέατα εντός της πόλης αλλά στην ευρύτερη περιοχή όπως π.χ. τη Βεργίνα. Αυτό δεν είναι δουλειά της εταιρείας που διαχειρίζεται το λιμάνι αλλά δουλειά των τοπικών φορέων και οι εταιρείς κρουαζιέρας αγνοούν τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό. Δεν την έχουν στις πρώτες θέσεις για να την προβάλλουν στους πελάτες” είπε ο κ. Μέλλιος και τόνισε ότι “αν δεν υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης, στο γκρούπ πελατών κρουαζιέρας μέσω των σχετικών εταιρειών, δεν πρόκειται η Θεσσαλονίκη να καταστεί προορισμός κρουαζιέρας και πόσο μάλλον να καταστεί Home port, δηλαδή να είναι σημείο έναρξης και λήξης κρουαζιέρας”. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΟΛΘ διευκρίνησε ότι “δεν αρκούν όλες οι δράσεις που αναπτύσσουν η Περιφέρεια, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής ή ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλά απαιτείται να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο πελατολόγιο”.

“Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι οι ιδιωτικοί φορείς δηλαδή οι επιχειρήσεις που πρέπει να οργανωθούν να συντονιστούν, κάποιος να τους καθοδηγήσει και να τους συνδέσει με τις εταιρείες κρουαζιέρας” είπε ο κ. Μέλλιος ενώ αναφέρθηκε στην πρακτική του επιμελητηρίου της Σμύρνης το οποίο συνεργάστηκε με τις εταιρείες κρουαζιέρας χρηματοδοτώντας κάθε τουρίστα ξεχωριστά.

“Να θυμίσω κάτι που είχε πει ο Δήμαρχος της πόλης, πριν από χρόνια με αναφορά στο Λιμάνι της Σμύρνης και πώς προσελκύει επιβάτες ότι το επιμέλητήριο χρηματοδοτούσε κάθε επιβάτη με ένα ποσό. Οι εταιρείες ενδιαφέρονται να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους”, κατέληξε μιλώντας στο “Πρακτορείο, 104,9 fm”, ο πρόεδρος του ΟΛΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα