Ερντογάν: Θα μείνουμε στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Προκλητικός για ακόμα μια φορά εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, μια μέρα πριν την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη μέχρι να της αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο και μέχρι να εδραιωθεί η νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, με το λαό της οποίας έχουμε αδελφικούς δεσμού 500

ετών», τόνισε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

«Στο θέμα της Μεσογείου και της Λιβύης είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλη μας την ισχύ σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι «με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη στη Μεσόγειο δημιουργήσαμε μια εξίσωση που έκανε όλο τον κόσμο να εκπλαγεί και να μας θαυμάσει».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος εκβίασε την Ευρώπη, λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Politico, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί πως η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με νέο κύμα προβλημάτων και απειλών, εάν πέσει η κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Σάρατζ και επισημαίνει πως “το να αφήσουμε την Λιβύη στο έλεος ενός ‘βαρόνου του πολέμου’ θα είναι ένα ιστορικό λάθος”.

“Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτικές ήττες στη Συρία και το Ιράκ θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Πράγματα, ορισμένες ομάδες που μοιράζονται την ιδεολογία τρομοκρατικών οργανώσεων, περιλαμβανομένου του Madkhali-Salafis, πολεμούν στο πλευρό του Χαφτάρ. Εάν συνεχιστεί η διαμάχη, η βία και η αστάθεια θα πυροδοτήσει επίσης μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη”, γράφει, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Αναφερόμενος στην επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου, επισημαίνει πως η ΕΕ “πρέπει να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι είναι ένας ενεργός παίκτης στη διεθνή σκηνή. Το επερχόμενο συνέδριο ειρήνης στο Βερολίνο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς επίτευξη του στόχου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, όμως, θα πρέπει να συζητήσουν λιγότερο και να επικεντρωθούν στο να κάνουν πιο συγκεκριμένα βήματα”, τονίζει και προσθέτει: “Έχοντας κανείς υπόψη ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται λιγότερο στο να στείλει στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι να συνεργαστεί με την Τουρκία, που ήδη έχει υποσχεθεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια”.

Καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει στο άρθρο του: “Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και σε αυτό το ιστορικό όριο, αυτοί που εργάζονται για την ειρήνη πρέπει να είναι θαρραλέοι και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να βάλουν τέλος στη βία. Η Ευρώπη μπορεί να βασίζεται στην Τουρκία -έναν παλιό φίλο και πιστό σύμμαχο- ώστε να επιτύχει αυτόν τον σκοπό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα