ΕΒΕΘ: Αυξάνουν την συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας οι ελληνικές επιχειρήσεις

Αυξάνουν την συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας οι ελληνικές επιχειρήσεις, που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν τόσο έργα κατασκευής υποδομών, όσο και project συμβουλευτικής σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Μάλιστα για την χρονική περίοδο 2011-2016 η Ελλάδα κατατάσσεται σε μία από τις υψηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά με κριτήριο την σταθερά

ανερχόμενη πορεία της μεταξύ των χωρών, οι οποίες κερδίζουν τα περισσότερα συμβόλαια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια σημερινού Επιχειρηματικού Forum στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι ευκαιρίες από την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης, της EBRD και του Millennium Challenge Corporation των ΗΠΑ.

Το Επιχειρηματικό Forum «BLACK SEA BRIDGE Business opportunities from IFI-financed projects and IFI financing» διοργανώθηκε από το ΕΒΕΘ και από το Γραφείο Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας με τον Ελληνικό Ιδιωτικό Τομέα.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Μανώλης Βλαχογιάννης.

Τις διαδικασίες και τις ευκαιρίες, που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας παρουσίασε η κα. Elena Corman, Procurement Specialist της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η κα. Corman εστίασε στα βήματα, που απαιτείται να υλοποιήσει μία επιχείρηση, προκειμένου να συμμετάσχει με επιτυχία στους διαγωνισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επιπλέον, υπέδειξε τους τρόπους με τους οποίους μία επιχείρηση μπορεί να ενημερωθεί για τους διαγωνισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, είτε μέσα από τα site www.devbusiness.com, www.worldbank.org/procure www.step.worldbank.org και www.wbgeconsult2.worldbank.org, είτε μέσα από το app World Bank Procurement (διαθέσιμο και για smartphones & tablets).

Την μακρόχρονη εμπειρία του στις διαδικασίες διεκδίκησης συμβολαίων από διεθνείς φορείς (όπως η Παγκόσμια Τράπεζα) κατέθεσε στο Forum ο κ. Σπύρος Βογιατζής, CEO του PFD Group (Partnerships for Finance and Development) με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Βογιατζής σημείωσε ότι ίσως οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι μικρές για να διεκδικήσουν μεγάλα διεθνή συμβόλαια μέσα από σχετικούς διαγωνισμούς, αλλά μπορούν να συνεργαστούν με εταιρείες από άλλες χώρες και να πετύχουν να αναλάβουν ανάλογες προμήθειες και έργα.
Ο ίδιος παρουσίασε και τις δυνατότητες συμμετοχής στους διαγωνισμούς του φορέα Millennium Challenge Corporation των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η κα. Δήμητρα Παπανδρέου Principal Manager της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), έκανε εκτενή αναφορά στα αντίστοιχα προγράμματα της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε τις παραμέτρους του νέου προγράμματος επιδότησης εκπόνησης μελέτης, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις χωρών της Βαλκανικής (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και ενδιαφέρει τόσο μελετητικές εταιρείες, όσο και επιχειρήσεις που θέλουν να χρηματοδοτήσουν μία ανάλογη μελέτη. Για το πρόγραμμα αυτό ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και από ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και από την Βόρεια Ελλάδα.

Τα προγράμματα δανειοδοτήσεων και προμηθειών, που διατηρεί και απευθύνονται και στις ελληνικές επιχειρήσεις παρουσίασε ο κ. Βασίλης Χριστάκης, Principal Officer, Procurement & Corporate Governance της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ (στο δεύτερο σκέλος του) πραγματοποιήθηκαν και B2B συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και εταιρειών από χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Το Επιχειρηματικό Φόρουμ διοργανώθηκε με την ευγενική στήριξη του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα