Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Λάθος το "όχι" των Ευρωπαίων σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία

Λάθος χαρακτηρίζει την αποτυχία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας οι δύο χώρες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν το μπλοκάρισμα της απόφασης από τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία και δηλώνουν ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, μετά τις οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξή τους στην

ΕΕ.

Επαινώντας τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας να διευθετήσει δύσκολα διμερή ζητήματα με τις γειτονικές της χώρες, τα μέλη του ΕΚ χαιρετίζουν επίσης τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος στην Αλβανία.

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η «μη-απόφαση» των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ αποτελεί στρατηγικό σφάλμα, με καταστροφικές συνέπειες για την αξιοπιστία της ΕΕ και στέλνει αρνητικό μήνυμα σε πιθανές υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε άλλους ξένους παράγοντες, των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να μην είναι σύμφωνη με τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, να συνεργαστούν στενότερα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, μια πιθανή μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης δεν θα πρέπει να εμποδίζει τις χώρες που ήδη πληρούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και σημειώνει επιπλέον ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αξιολογούνται με βάση τα προσόντα τους βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και όχι παραγόντων που αφορούν τις εσωτερικές πολιτικές ατζέντες των άλλων κρατών μελών.

Ώρα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Οι βουλευτές παροτρύνουν τις χώρες της ΕΕ να δράσουν υπεύθυνα όσον αφορά την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και να πάρουν ομόφωνα την απαραίτητη θετική απόφαση στην επόμενη συνάντησή τους. Το Κοινοβούλιο με τη σειρά του θα πρέπει να εντείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές του για τη στήριξη της δημοκρατίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά κοινοβούλια στα Δυτικά Βαλκάνια θα διαδραματίσουν το ρόλο τους ως κινητήριες δυνάμεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση, προσθέτουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα