Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά στο 97% των παραλιών της Ελλάδας

Στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών που ελέγχθηκαν για την ποιότητα των νερών στις παραλίες και τις λίμνες τους βρέθηκε η Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα το 97% των υδάτων που ελέγχθηκαν στην Ελλάδα κρίθηκε εξαιρετικό με μόνο το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και τη Μάλτα να έχουν υψηλότερα ποσοστά.

Στον αντίποδα «ανεπαρκής»

αξιολογήθηκε το 2016 η ποιότητα των υδάτων στο 1,5 % (1,4 % για τις χώρες της ΕΕ) των περιοχών κολύμβησης. Μεταξύ των κολυμβητικών περιόδων του 2015 και του 2016, ο απόλυτος αριθμός των υδάτων κολύμβησης που χαρακτηρίστηκαν «ανεπαρκούς ποιότητας» μειώθηκε, από 383 σε 318 (από 349 σε 302 για τις χώρες της ΕΕ).

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο υψηλότερος αριθμός περιοχών κολύμβησης με ύδατα «ανεπαρκούς ποιότητας» καταγράφηκε στην Ιταλία (100 περιοχές κολύμβησης ή ποσοστό 1,8 %), στη Γαλλία (82 περιοχές κολύμβησης ή 2,4 %) και στην Ισπανία (39 περιοχές ή 1,8 %).

Συνολικά σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης πάνω από το 85% των περιοχών κολύμβησης που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2016 πληρούν τα αυστηρότερα πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας» γεγονός που σημαίνει, όπως επισημαίνει ο ΕΟΠ στην ανακοίνωσή του, ότι ήταν, ως επί το πλείστον, απαλλαγμένες από ρύπους επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Όπως γράφει το protothema.gr, οι περιοχές κολύμβησης που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας που ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν το 96%.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης συλλέχθηκαν αναλύσεις δειγμάτων υδάτων από περισσότερες από 21 000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης και έτσι προκύπτει μια καλή ένδειξη των περιοχών που αναμένεται να έχουν την υψηλότερη ποιότητα υδάτων κολύμβησης αυτό το καλοκαίρι. Τα δείγματα των υδάτων κολύμβησης που συλλέγονται παρακολουθούνται για περιττωματική μόλυνση από λύματα και κτηνοτροφικά απόβλητα.

Το 2016, το 96,3 % των περιοχών πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις «επαρκούς ποιότητας» που ορίζονται στην οδηγία της ΕΕ περί υδάτων κολύμβησης. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 96,1 % που καταγράφηκε το 2015. Πάνω από το 85 % (85,5) των περιοχών κολύμβησης πληρούσαν τα αυστηρότερα πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας» των υδάτων που ορίζονται στην οδηγία, έναντι ποσοστού 84,4 % το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα