Γ. Αμανατίδης: Η Ποντιακή Νεολαία θεματοφύλακας της παρακαταθήκης των αξιών του Ποντιακού Ελληνισμού

Το «παρών» στο 19ο Συναπάντημα της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά» στο Βέρμιο έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Ο κ. Αμανατίδης, εξέφρασε την πίστη του στη δύναμη του Ποντιακού Ελληνισμού, χαρακτηρίζοντας την ποντιακή νεολαίο «θεματοφύλακα των αξιών του Πόντου».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του υφυπουργού Εξωτερικών:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση ευρισκόμενος σήμερα εδώ στο 19ο Συναπάντημα της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά», εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση τόσο ως Υφυπουργός

Εξωτερικών, αλλά και ως εκπαιδευτικός.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η δύναμη του Ποντιακού Ελληνισμού εδράζεται στην άσβεστη φλόγα για τη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών, των εθίμων και της γλώσσας μας και ότι χωρίς τη συμβολή της νεολαίας σε αυτήν την προσπάθεια, τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί.

Η Ποντιακή νεολαία αποτελεί ζωτικό και δυναμικό κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι θεματοφύλακας της παρακαταθήκης των αξιών και του τρόπου ζωής του Πόντου, γεγονός που εντυπωσιάζει και μας ενισχύει .

Χρέος όλων ημών των μεγαλύτερων είναι να ενδυναμώσουμε με κάθε μέσο και κίνητρο αυτήν την προσπάθεια, από όποια θέση ευθύνης και αν υπηρετούμε.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω διάδοση και εμπέδωση των αξιών του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο της άσκησης της μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας.

Παράλληλα, επενδύουμε στη σύσφιξη των σχέσεων της μητέρας – πατρίδας με τους Έλληνες της Διασποράς κάθε ηλικίας, προκειμένου να επιτύχουμε την προβολή του πολιτισμού και της γλώσσας μας στο εξωτερικό, αλλά και τη σταδιακή επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων στο εσωτερικό. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι πολλοί, διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες της Διασποράς έχουν βαθιές, ποντιακές ρίζες.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες τη δημιουργία μουσείου αφιερωμένου στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό, στο χώρο του στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα πρέπει τα ιστορικά γεγονότα για τη γενοκτονία στα εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας να διδάσκονται έτσι ώστε όλες οι γενιές να έχουν πλήρη, αντικειμενική και τεκμηριωμένη γνώση των πραγματικών γεγονότων.

Παράλληλα, ενθαρρύνουμε κάθε δραστηριότητα που αποβλέπει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, για αυτό και χαιρετίζουμε πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα διδασκαλίας της Ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη και όπου αλλού.

Φίλες και Φίλοι,

Εύχομαι όλοι εσείς, η Ποντιακή νεολαία μας, να συνεχίσετε με την ίδια αφοσίωση και αγάπη τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας, όμοια με αυτή που σας μεταλαμπάδευσαν οι γονείς και οι παππούδες σας. Κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας και να ανταμώσουμε και πάλι εδώ, στην Παναγία Σουμελά και του χρόνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα