Γ. Μπουτάρης: Μετά από μεγάλη προσπάθεια ψηφίστηκε στην πόλη μας από περισσότερες από 20 χώρες η "Χάρτα της Θεσσαλονίκης"

Ανάρτηση για την ομόφωνη ψήφιση της «Χάρτας για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς» έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η «Χάρτα» εκπονήθηκε το 2018», σημειώνει ο κ. Μπουτάρης.

«Μετά από μεγάλη προσπάθεια ψηφίστηκε στην πόλη μας από περισσότερες από 20 χώρες η "Χάρτα της

Θεσσαλονίκης". Έπειτα από μια μακρόχρονη διαδικασία αποφασίστηκαν από κοινού οι βασικές αρχές των δράσεων προστασίας και ανάδειξης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων», αναφέρει ο κ. Μπουτάρης κι προσθέτει:

«Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η «Χάρτα» εκπονήθηκε το 2018, που είναι το Eυρωπαϊκό Eτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Σηειώνεται ότι η ψήφιση της «Χάρτας» ήρθε ως επισφράγισμα πολυετούς διαδικασίας τεσσάρων συνολικά διεθνών συνδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν από το 2001 στη Θεσσαλονίκη (2001, 2003, 2006 και σήμερα) με διοργανωτή και συντονιστή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μακροσκελές κείμενο αρχών που στόχο έχει να καταστεί εύχρηστο επιστημονικό εργαλείο για τα εμπλεκόμενα κράτη που έχουν στα εδάφη τους βυζαντινά μνημεία (μεμονωμένα μνημεία, κτήρια, τόπους, αρχιτεκτονικά σύνολα, μοναστηριακά συγκροτήματα, οικιστικά σύνολα, οχυρωματικά έργα και έργα υποδομής, αρχαιολογικούς και ιερούς τόπους). Οι αρχές ουσιαστικά παραινούν (μπορούν να επηρεάσουν ή να ενσωματωθούν) τις εθνικές νομοθεσίες για την προστασία, εντοπισμό, έρευνα, καταγραφή και ένταξη στη ζωή των σύγχρονων κοινωνιών, όπου θα «διηγούνται» τη μακραίωνη ιστορία τους στους πολίτες των χωρών στις οποίες ανήκουν και στους επισκέπτες τους.

Στη διεθνή συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από το πρωί της Παρασκευής μέχρι την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, μετείχαν εκπρόσωποι από Ελλάδα, Αίγυπτο, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ρουμανία, Σερβία, Συρία, Μπαχρέιν και Μαρόκο. Αρχικά είχε προγραμματισθεί και η συμμετοχή της Τυνησίας και της πΓΔΜ που ματαιώθηκε τελικά.

Δείτε τις αναρτήσεις του κ. Μπουτάρη:

Keywords
Τυχαία Θέματα