Γ. Δραγασάκης: Στόχος η έγκαιρη και οριστική έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία

Στη διαβεβαίωση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη και οριστική έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, προχώρησε μιλώντας από το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης.

«Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε κοινά προβλήματα που αφορούν στο μέλλον. Γίνεται χρονικά επίκαιρο και αναγκαίο να σχεδιάσουμε τον χάρτη της μεταμνημονιακής Ελλάδα

και να συζητήσουμε τρόπους, συνδυασμούς και δεσμευτικής υλοποίησης αποφάσεων», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως το συνέδριο πραγματοποιείται σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον με γεωπολιτικές συγκρούσεις, ανακατατάξεις σε εξωτερικό και εσωτερικό.

«Πρέπει να πορευόμαστε με σαφείς στόχους και προτεραιότητες. Στόχος είναι η έγκαιρη και οριστική έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία», επισήμανε, ενώ ανέφερε πως η συρρίκνωση της οικονομίας και η λιτότητα έχουν αφήσει μεγάλα τραύματα και όχι εύκολα θεραπεύσιμες πληγές. Όπως είπε, αυτό το υπόστρωμα οδηγεί σε απαισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχουν και καλά νέα και εξελίξεις, που δείχνουν ότι με σχέδιο μπορούν να ανατραπούν οι αρνητικές τάσεις. «Η μικρή ανάπτυξη που άρχισε το 2017 θα έχει συνέχεια. Στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις, ενώ το 2018 οι προοπτικές που διαγράφονται είναι θετικές», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

«Οι ενδείξεις τους πρώτους μήνες του 2018 επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις. Βελτίωση της πιστοληπτικής θέσης, ελάφρυνση του χρέους, στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ανάκαμψη μισθών, αύξηση απασχόλησης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούν να δράσουν ενισχυτικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ανέφερε πως «η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία συνεπάγεται μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας αλλά και ευθύνες. Διότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιστροφή στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από τη κρίση, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν τραγωδία».

Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης, η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Απριλίου, η οποία για να είναι μακροχρόνια, βιώσιμη και δίκαιη χρειάζεται να αποτρέπει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, να μην διευρύνει, αλλά να μειώνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και να γίνεται υπόθεση της κοινωνίας σε γενικό και τοπικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια, είπε πως η χώρα παίζει το ρόλο ενός πυρήνα ειρήνης. «Απάντηση στις γεωπολιτικές εντάσεις δεν μπορεί να είναι αναδίπλωση, αλλά εγρήγορση και δράση. Η Ελλάδα παρά την κρίση παραμένει η πιο ισχυρή, η πιο ώριμη θεσμικά χώρα περιοχής. Άρα έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη», πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με τις περιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή της ΕΥΑΘ, τόνισε πως πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι είναι η ιδιωτικοποίηση. «Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί το αντίστροφο. Όχι όμως κρατικοποίηση του παρελθόντος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Ανάπτυξης βλέπει θετικά το ενδεχόμενο ασφαλιστικοί φορείς να διεκδικούν υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσει, όπως η ΕΥΑΘ. Μάλιστα, όπως είπε, ο ίδιος διαμήνυσε στο ΤΑΙΠΕΔ να διευκολύνει τέτοιες συμμετοχές.

Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά: To συνέδριο μας δίνει την ευκαιρία - Aς την αδράξουμε για να μιλήσουμε ειλικρινά

Την άποψη ότι το συνέδριο είναι έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση αναζητά την επικοινωνία φορέων- κυβέρνησης, εξέφρασε από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου, η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

«Πολλά τρένα χάθηκαν, δεν θα χαθεί ένα ακόμη. Καλούμαστε να θέσουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα που απελευθερώνεται οριστικά από όσα μας ζημίωσαν», τόνισε η κ. Κόλλια – Τσαρουχά.

«Μία ισχυρή Ελλάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο σε βαλκάνια και Νοτιανατολική Ευρώπη, προυποθέτει αξιοποίηση του δυναμικού. Η θέληση της κυβένρησης για πραγμάτωση του στόχου αυτού αποδεικνύεται από τη συχνή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα σε Μακεδονία και Θράκη», πρόσθεσε.

«Το συνέδριο δίνει την ευκαιρία να καταδείξουμε το ρόλο, φέρνοντας κοντά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ώστε με τη βοήθειά μας να σχεδιάσουν ευρύτερο όραμα. Ας αδράξουμε την ευκαιρία για να μιλήσουμε ειλικρινά», κατέληξε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα