Γ. Κουμουτσάκος: Η χώρα κυβερνάται από κυβέρνηση μειοψηφίας

Η κυβέρνηση «πήρε την πρόταση εμπιστοσύνης με μια πλειοψηφία που διαμορφώθηκε εκείνη τη δεδομένη στιγμή με ανεμομαζώματα, τα οποία ήδη από χθες αποδεικνύονται ανεμοσκορπίσματα», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ήδη, από χθες το απόγευμα, η χώρα κυβερνάται από κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτό υποχρεώνει την κυβέρνηση για κάθε νομοσχέδιο, για κάθε

της βήμα να κάνει χειρισμούς στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και του σεβασμού του κανονισμού της Βουλής. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, καθόλου, διότι η χώρα αντιμέτωπη με εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις και ανοιχτά ζητήματα πολύ σοβαρά, δεν μπορεί να κυβερνάται με κυβέρνηση μειοψηφίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Σημείωσε, δε, πως η κυβέρνηση μπορεί να κατάφερε να περάσει την πρόταση εμπιστοσύνης, «όμως στην πράξη η εμπιστοσύνη αυτή δεν παράγει τα γρήγορα και στιβαρά αποτελέσματα που έχει ανάγκη η χώρα στη συγκεκριμένη στιγμή για να διακυβερνηθεί» κι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι «μια νέα κυβέρνηση, με σαφή και καθαρή πλειοψηφία και πρόσφατη λαϊκή εντολή».

«Έχουμε πολλή ανηφόρα μπροστά μας ως κράτος και ως έθνος και αυτή την ανηφόρα δεν μπορεί να τη διεξάγει μια κουρασμένη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση μειοψηφίας που έχει κουράσει και έχει κουραστεί», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι οργανωτικά, ιδεολογικά και ψυχολογικά έτοιμη για μια μεγάλη νίκη σε όλες τις κάλπες του 2019».

«Πολύ αργά, πολύ λίγα και πολύ ακριβά»

Σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας είπε πως «το γεγονός ότι βγαίνει η χώρα και δανείζεται στις αγορές από μόνο του είναι μια εξέλιξη θετική, που όμως όταν αρχίσεις να ψάχνεις την ουσία του, θα δεις ότι είναι κάτι που έρχεται πάρα πολύ αργά και είναι και πάρα πολύ ακριβά πληρωμένο, διπλά· και λόγω των μεγάλων θυσιών στις οποίες έχουν υποβληθεί οι Έλληνες πολίτες και λόγω του ότι οι όροι του δανεισμού, αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με το πώς δανείζονται άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες στο μέγεθος της ελληνικής, είναι σκληροί όροι».

Σημείωσε ακόμα ότι «από εκεί και πέρα θα φανεί, αν η ελληνική οικονομία, που αυτή τη στιγμή είναι "στεγνή" θα μπορέσει να αναταχθεί ή όχι» και πρόσθεσε πως «σε περίπτωση εντυπώσεων και προπαγάνδας, πράγματι αυτή την έξοδο μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και να την εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, αν όμως κανείς ψάξει κάτω από την επικοινωνιακή επιφάνεια, θα δει ότι η ουσία είναι πολύ διαφορετική: τελικά είναι κάτι πολύ λίγο και πολύ ακριβό».

«Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ»

Ερωτηθείς εάν η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης του βόρειου γείτονά μας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε αρνητικά και εξήγησε: «Το θέμα της ένταξης της γειτονικής μας χώρας (στο ΝΑΤΟ) έχει ήδη κλείσει με την κύρωση της Συμφωνίας, αλλά οι διαδικασίες για την ένταξη ξεκίνησαν ήδη με την υπογραφή της. Αμέσως μετά την υπογραφή της, στις Πρέσπες, η συμφωνία αυτή παρήγαγε αποτελέσματα, οι διαδικασίες ένταξης ξεκίνησαν, η σφαίρα έφυγε από τη θαλάμη, τον στόχο της τον βρήκε με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τώρα η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης είναι μια αμιγώς τυπική διαδικασία. Ουσιαστικά το θέμα έχει κλείσει».

«Ήδη το πρωτόκολλο ένταξης σιωπηρά έχει γίνει αποδεκτό από τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως «επειδή εμείς θεωρούμε ότι το πρωτόκολλο αυτό είναι τυπικό παρακολούθημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία έχουμε επανειλημμένα και με επιχειρήματα χαρακτηρίσει ως επιζήμια δεν θα το ψηφίσουμε».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών να απεμπολήσει ή να απολέσει ένα θεμελιώδες δικαίωμα που έχει ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή να κάνει ουσιαστικό έλεγχο για το αν μια υποψήφια χώρα -ή στη συγκεκριμένη περίπτωση η "Βόρεια Μακεδονία"- θα πληροί στην ουσία τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα -κι αυτή ήταν η δική μας ξεκάθαρη διατύπωση- δεν πρόκειται να απεμπολήσει, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, το θεμελιώδες δικαίωμα που έχει ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκεί πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο στις υποψηφιότητες προς ένταξη. Το δικαίωμά μας αυτό, να μπορούμε να εκθέτουμε τη διαφωνία μας και την αρνησικυρία μας όσον αφορά τα βήματα της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα το διατηρήσουμε και θα το ασκήσουμε σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

«Να μην έχει η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία τα χαρακτηριστικά της αποτυχημένης επίσκεψης Ερντογάν»

Για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο «θα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη διότι, αν έχει χαρακτηριστικά της πραγματικά αποτυχημένης επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, θα είναι καλύτερα να μην γίνει».

«Εκείνη η επίσκεψη, πλημμελώς προετοιμασμένη, αντί να βοηθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις δηλητηρίασε. Μετά την επίσκεψη Ερντογάν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πήγαν από το κακό στο χειρότερο», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Θέλω να ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας ξέρει τι ακριβώς περιμένει από αυτή τη συνάντηση, ποιοι είναι οι στόχοι του και ότι έχει γίνει προεργασία σε βάθος από τη διπλωματική υπηρεσία ώστε αυτή η επίσκεψη να επιχειρήσει να επουλώσει κάποιες από τις βαθιές πληγές που άφησε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα