Γ. Στόλτενμπεργκ: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για την Ελλάδα

Μήνυμα προς Αθήνα και Σκόπια για την ανάγκη τήρησης όλων όσα προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών στέλνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή", αν και επισημαίνει ότι δίχως έγκριση στο δημοψήφισμα που

θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ και κατόπιν υλοποίηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει ένταξη στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια, ο κ. Στόλτενμπεργκ παράλληλα τονίζει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει, θα έχει επιπτώσεις στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας αν η ΠΓΔΜ εγκρίνει τη συμφωνία και αυτή δεν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ περιγράφει, επίσης, τη Συμμαχία ως πλατφόρμα διευκόλυνσης των επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

– Τι θα γίνει αν κάποια από τις δύο πλευρές δεν επικυρώσει τη συμφωνία; Θα σημάνει το τέλος του παιχνιδιού ή θα υπάρξει προσπάθεια να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ;

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ΠΓΔΜ να μπει στο ΝΑΤΟ από το να συμφωνήσει στο ονοματολογικό με την Ελλάδα, και το έκανα ξεκάθαρο σε όλες τις δηλώσεις μου στα Σκόπια. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι μπορούν να πουν "όχι" στη συμφωνία και "ναι" στο ΝΑΤΟ. Για κάποιους στην ΠΓΔΜ αυτή θα ήταν μια καλή λύση. Αλλά αυτή η λύση δεν υπάρχει. Ήμουν πολύ καθαρός πάνω σε αυτό. Πρέπει να αποφευχθεί πιθανή παρεξήγηση ότι υπάρχει δρόμος προς το ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ονοματολογικού. Μια συμφωνία ήταν, είναι και θα είναι προϋπόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ...

– Τι θα γίνει αν συμβεί το αντίστροφο; Αν στα Σκόπια περάσει το δημοψήφισμα, ψηφιστούν οι συνταγματικές αλλαγές και η συμφωνία καταψηφιστεί στην Ελλάδα;

Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τη συμφωνία. Διότι η αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα εξαρτάται, φυσικά, από το ότι παραμένει αφοσιωμένη στις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει. Οπότε η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι αν αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, θα εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας η Ελλάδα. Και το 2008 ακόμα, η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό.

– Η Ελλάδα είναι σε προεκλογική χρονιά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πει ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία. Τι θα γίνει αν απορριφθεί;

Νομίζω ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία επικύρωσης και να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές, στο πρώτο ήμισυ του επόμενου χρόνου. Εξαρτάται από το πότε η ΠΓΔΜ μπορεί να εφαρμόσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Μου είπαν ότι μπορεί να το κάνουν στις αρχές του επόμενου χρόνου και λίγο μετά μπορούμε να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης.

– Τι θα συμβεί αν η συμφωνία περάσει στο δημοψήφισμα, γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και μετά η Ελλάδα απορρίψει τη συμφωνία στη Βουλή; Εχουμε εκλογές, ο κ. Καμμένος, σημαντικός εταίρος του κ. Τσίπρα, είναι κατά της συμφωνίας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι δεν θα την κυρώσει αν εκλεγεί στις επόμενες εκλογές.

Κατ’ αρχάς είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν υπάρξει ψήφος υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, θα το εφαρμόσουν, διότι αυτό τονίστηκε σε όλες τις πολιτικές συναντήσεις που είχα στα Σκόπια. Φυσικά, πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία σε δύο χώρες, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναγκάσει καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει. Αλλά είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δύο χώρες, διότι είναι ουσιώδες για την εθνική αξιοπιστία. Οταν μια χώρα ψηφίζει μια συμφωνία και η άλλη πλευρά εφαρμόζει και τα δύο μέρη των δικών της υποχρεώσεων, τότε η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί. Οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε την εθνική αξιοπιστία οποιασδήποτε χώρας.

– Ποια είναι η άποψή σας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Πώς μπορεί να συνεχίσουν να συνεργάζονται οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο ενώ έχουν τόσο σοβαρές διαφωνίες μεταξύ τους; Επίσης, θα συνεχιστεί η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι δύο σύμμαχοι με μεγάλη αξία για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει και έχει συμμετάσχει στην κοινή ασφάλειά μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, έχει αυξημένη ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, συνεισφέρετε στις αποστολές μας στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν. Η Τουρκία είναι, επίσης, χώρα-κλειδί για το ΝΑΤΟ για πολλούς λόγους, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία, είναι σημαντική για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του ISIS. Οπότε η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί εταίροι για το ΝΑΤΟ.

Ανησυχούμε όταν βλέπουμε εντάσεις, διαφωνίες ανάμεσα σε δύο εταίρους του ΝΑΤΟ. Και είναι κάτι που πάντα συζητώ όταν συναντώ ηγέτες στην Άγκυρα ή στην Αθήνα. Καλωσορίζω το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τσίπρα και στον πρόεδρο Ερντογάν. Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά, τουλάχιστον, είδαμε κάποια βελτίωση και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Επίσης, το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα για διάλογο και απευθείας επαφές. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες. Ενθαρρύνουμε τον διάλογο, την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση, διότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι εντάσεις. Επίσης, καλωσορίζω την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή αποτελείται από οκτώ πλοία.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Πρώτον, επειδή βοηθάει στην εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Και ο αριθμός των προσφύγων πράγματι μειώθηκε. Παρότι υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στον αριθμό, συνολικά παρατηρείται σημαντική μείωση εισόδου προσφύγων. Τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η μετανάστευση στην Ελλάδα έπεσε κατά 83% τον περασμένο χρόνο, μετά την έναρξη της δράσης του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι σημαντική διότι συχνά η πρώτη οπτική επαφή με σκάφη που μεταφέρουν πρόσφυγες γίνεται από πλοία της Συμμαχίας. Και μετά μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με τον Frontex, την τουρκική ακτοφυλακή και με την Ελλάδα. Και έπειτα, με βάση αυτές τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ, γίνονται οι απαραίτητες επιχειρήσεις. Αρα υπάρχει πρακτική χρησιμότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Και, τρίτον, η παρουσία του ΝΑΤΟ φέρνει την Τουρκία και την Ε.Ε. πιο κοντά. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της δράσης στο Αιγαίο. Είμαστε εκεί σχεδόν τρία χρόνια και έχουμε κάνει τη διαφορά στο ζήτημα της παρακολούθησης της παράνομης μετανάστευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα