Γ. Τσίπρας: "Σοκαριστικά" τα fake news μετά τη συνάντηση πρωθυπουργού-επιχειρηματιών

Ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας εκτίμησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για να επιλυθούν προβλήματα, όπως αυτό των εμπορικών σημάτων, που στο σύνολό τους προϋπήρχαν και μάλιστα σε μεγαλύτερη ένταση, διατύπωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η θετική εξέλιξη συνδέεται τόσο με τις προβλέψεις της συμφωνίας καθεαυτήν, όσο και με το πολύ καλύτερο κλίμα στη σχέση με τα Σκόπια.

«Προφανώς (τα

ζητήματα) είναι υπαρκτά και είναι μπροστά μας, αλλά είναι στο σύνολό τους ζητήματα που προϋπήρχαν, δεν δημιουργούνται με τη συμφωνία. Είτε (πρόκειται για) τα εμπορικά σήματα είτε για διάφορα άλλα προβλήματα, αυτά προϋπήρχαν και μάλιστα σε μεγαλύτερη ένταση και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την επίλυσή τους, και μέσα από τις προβλέψεις της συμφωνίας, αλλά και μέσα από το γεγονός ότι η συμφωνία μας φέρνει σε μια πολύ καλύτερη σχέση με τους γείτονές μας. Οι ίδιοι μάς θέλουν πάρα πολύ (δίπλα τους) και ως ελληνική οικονομία και επιχειρήσεις (...), και για την ένταξή τους στην ΕΕ, και για να καλύψουν κενά από τότε που κατέρρευσε η πρώην Γιουγκοσλαβία» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ερωτηθείς για τη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με επιχειρηματίες κι εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Β. Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού επισήμανε ότι το κοινό πνεύμα στη συνάντηση ήταν ότι «η συμφωνία ανοίγει νέες δυνατότητες με τη γειτονική μας χώρα, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε», ενώ χαρακτήρισε «σοκαριστικά» τα fake news, τις ψευδείς ειδήσεις, που όπως είπε ακολούθησαν τη συνάντηση.

«Βγήκα από μια σύσκεψη με πολύ θετικό κλίμα και διάβασα μετά σε σάιτ μια αποτίμησή της, που δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δηλαδή όσο και να υπάρχει αντιπολίτευση από media, υπάρχουν κι ορισμένα όρια" είπε χαρακτηριστικά, ενώ κληθείς να σχολιάσει σε ποια πεδία "βλέπει" περιθώρια συνεργασίας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα κενά που υπάρχουν στη γείτονα στην ενέργεια και τις υποδομές, όπου "οι γείτονες πρέπει να κάνουν σύντομα βήματα μπροστά με τη βοήθεια και ελληνικών επιχειρήσεων», αλλά και τη δημόσια διοίκηση, όπου -όπως είπε- υπάρχει ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Σε σχέση με τη σύσκεψη που συγκλήθηκε για σήμερα το μεσημέρι με αντικείμενο τα εμπορικά σήματα με τον όρο "Μακεδονία" και με τη συμμετοχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και σχετικά με την αμηχανία που δηλώνεται από κάποιες πλευρές ως προς τον χρόνο των δύο-τριών ετών, που απαιτείται για την επίλυση ζητημάτων στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Μου κάνει εντύπωση το να δημιουργείται αμηχανία για τα επόμενα δύο- τρία χρόνια. Αμηχανία θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πριν. Για τα ήδη κατοχυρωμένα σήματα δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα. Όσοι δεν τα έχουν κατοχυρώσει, καλό είναι να το κάνουν, υπάρχει μάλιστα και οικονομική κρατική βοήθεια γι' αυτό. Πιστεύω ότι ο ρόλος των θεσμών και των επιμελητηρίων είναι να βοηθήσουν τα μέλη τους να κάνουν ενέργειες, για να λύσουν τα προβλήματα αυτά».

Σημείωσε πως η επιτροπή που δημιουργείται έχει ως στόχο να λύσει ό,τι δεν μπορεί να επιλυθεί από τους ίδιους τους ιδιώτες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ζητήματα θα επιλυθούν σε πνεύμα καλής συνεργασίας. «Την ανάγκη κατοχύρωσης (σημάτων) δεν τη δημιούργησε η συμφωνία, υπήρχε από πριν. Ασχέτως του πώς εμείς αποκαλούσαμε τη γειτονική χώρα, πριν πΓΔΜ, τώρα Βόρεια Μακεδονία, αυτή σε διάφορους διεθνείς χώρους ήταν με το όνομα που είχε πριν. Αυτό τώρα αλλάζει, αλλά ως προς τα σήματα δεν έχει συντελεστεί κάτι προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος ειδικά στη σύσκεψη επιχειρηματιών, στην οποία προσκλήθηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε: «'Οποιον θέλει καλεί ο καθένας, αλλά καλό είναι τα επιμελητήρια και οι αντίστοιχοι θεσμοί να μην κάνουν τέτοιου είδους μικροπολιτική. Ο πρώτος που θα έπρεπε να απευθυνθούν για να βρεθεί μια λύση είναι η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και πάει λέγοντας (...) Πολύ περισσότερο που ο κ.Μητσοτάκης δεν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα