Γάζα: Μια Παλαιστίνια σκοτώθηκε από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ

Μια Παλαιστίνια σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών χθες Παρασκευή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των επεισοδίων κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Πρόκειται για μια από τις λιγοστές γυναίκες που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, τον Μάρτιο του 2018, των διαδηλώσεων που γίνονται κάθε Παρασκευή με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστίνιων κατά μήκος του Τείχους στα σύνορα, το οποίο φρουρείται αυστηρά από τον

ισραηλινό στρατό.

Η Άμαλ ατ Ταράμσι, 43 ετών, τραυματίστηκε στο κεφάλι, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, ο Άσραφ αλ Κούντρα.

Άλλοι τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από σφαίρες, ανέφερε ακόμη μέσω Twitter.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκφραστεί για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε η Ταράμσι. Ανέφερε ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από τις πέτρες που πέταξαν διαδηλωτές.

Η ένταση της κινητοποίησης που αποκαλείται "Πορεία της Επιστροφής" είχε γενικά αποκλιμακωθεί μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη τον Νοέμβριο ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τον Μάρτιο του 2018, τουλάχιστον 241 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, στη μεγάλη πλειονότητά τους κατά μήκος των συνόρων, άλλοι σε πλήγματα αρμάτων μάχης ή αεροσκαφών του Ισραήλ. Έχουν επίσης σκοτωθεί δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

Η κινητοποίηση ανέκτησε την ορμή της χθες. Ο ισραηλινός στρατός υπολόγισε ότι 13.000 Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις και βίαια επεισόδια σε διάφορα σημεία στα σύνορα.

Οι στρατιώτες αντέδρασαν στις βιαιότητες κάνοντας χρήση "μέσων καταστολής ταραχών" και άνοιξαν "πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής που ισχύουν", ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού. Εξάλλου, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε δύο στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στον θύλακα, ανέφερε το επιτελείο.

Πέραν του τερματισμού του ισραηλινού αποκλεισμού που επιβάλλεται στον θύλακα εδώ και πάνω από 10 χρόνια, η κινητοποίηση έχει ταυτόχρονα σκοπό να διατρανωθεί το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ και το ξέσπασμα του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου το 1948.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα