Γιάνης Βαρουφάκης: Γιατί είναι παραμύθι ότι η Ελλάδα σώθηκε

Την απογοήτευσή του για τον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Nouvel Observaterur.

Μεταξύ άλλων εξηγεί γιατί "είναι παραμύθι πως η Ελλάδα σώθηκε". Αναφορικά με το κίνημα που συμμετέχει, το DIEM 25 και τις πρωτοβουλίες του, υποστηρίζει: "Το κίνημά μας θα θέσει στο τραπέζι μια πρόταση: ένα νέο ευρωπαϊκό πράσινο συμβόλαιο. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική λύση.

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν".

Συναντηθήκατε με τον Μπενουά Αμόν και τον Πιερ Λοράν, τι έρχεστε να κάνετε στη Γαλλία;

Παρουσίασα το DIEM 25 πριν από δυο χρόνια για να απαντήσω στο βασικό ερώτημα «τι πρέπει να κάνουμε στην Ευρώπη». Δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στο πολιτικό «κατεστημένο» το οποίο απέτυχε και ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτούς που επιθυμούν τη διάσπαση της Ευρώπης. Τι θα κάνουμε το πρωί της Δευτέρας σε έξι μήνες, σε δυο χρόνια, σε δέκα χρόνια; Το κίνημά μας θα θέσει στο τραπέζι μια πρόταση: ένα νέο ευρωπαϊκό πράσινο συμβόλαιο. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική λύση. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

Η πρότασή μας είναι απλή: χρειαζόμαστε δυο χρόνια στη διάρκεια των οποίων δεν πρέπει να αγγίξουμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν θέλουμε να εξαντλήσουμε το πολιτικό μας κεφάλαιο. Το να κάνουμε μικρές αλλαγές στις υπάρχουσες συνθήκες δεν βοηθάει. Αντίθετα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τέσσερις κρίσεις που έχουν κατακερματίσει την Ευρώπη: την τραπεζική κρίση, το δημόσιο χρέος, την αδυναμία επενδύσεων ιδίως στην πράσινη ενέργεια και στις πράσινες τεχνολογίες και την φτώχεια. Προτείνουμε λύσεις μέσα στους ισχύοντες κανόνες οι οποίες θα είναι πολύ διαφορετικές από τις λύσεις που δίνονται τώρα. Και θα ξεκινήσουμε μια συνταγματική διαδικασία ώστε οι Ευρωπαίοι να επιλέξουν ποιο θα πρέπιε να είναι το δημοκρατικό ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι το 2025. Είναι μια προσέγγιση με συνοχή για το τι πρέπει να γίνει. Το ερώτημα είναι ποιος θα το κάνει.

Άρα λοιπόν ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;

Για να έχουμε μια πρόταση με συνοχή, θα πρέπει να υπερασπιστούμε τις ίδιες προτάσεις στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία. Οι ευρωεκλογές του 2019 θα μας δώσουν αυτή την ευκαιρία. Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να παρουσιάσουμε μια διακρατική λίστα, ένα μανιφέστο, μια ατζέντα, μια ομάδα διαχείρισης. Αυτός είναι ο λόγος του ταξιδιού μου στο Παρίσι.

Έχω δει τον Πιερ Λοράν, τον Μπενουά Αμόν, τον Φιλίπ Λαμπέρ, τους Βέλγους Πράσινους, θα συναντήσω Πολωνούς, Έλληνες, Ιταλούς που υπερασπίζονται την ίδια γραμμή. Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε ένα διακρατικό κόμμα. Χθες με τον Μπενουά Αμόν αποφασίσαμε ότι το κίνημά του Generation (Γενιά) θα ενταχθεί σε αυτή την πορεία. Συμφωνήσαμε για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα.Τον Φεβρουάριο μαζί με όλους όσοι μας ακολούθησαν στην Ευρώπη, θα απευθυνθούμε σε όλες τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις.

Όλοι όσοι δηλώσουν το παρόν, θα πάνε εν συνεχεία στη Νάπολη, ο δήμαρχος της οποίας ανήκει στοDIEM 25. Θα φτιάξουμε μια διεθνή κατεύθυνση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θα προσχωρήσουν, θα έχουν δυο μέλη. Τον Ιούνιο θα υιοθετήσουμε ένα μανιφέστο τεσσάρων-πέντε σελίδων. Στη συνέχεια, θα διοργανώσουμε μια πορεία στο Παρίσι, το Βερολίνο, τη Ρώμη, την Κοπεγχάγη που -όπως ένα τσίρκο- θα μετακινείται από τη μια πρωτεύουσα στην άλλη για να εκκινήσει τη διαδικασία. Και στα τέλη Ιουλίου, θα ψηφίσουμε για το κοινό μανιφέστο και για τους εκπροσώπους αυτών των καταλόγων.

Εσείς θα είστε υποψήφιος;

Θα δούμε. Η δημοκρατία ξεκινά στο σπίτι. Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Θέλουμε να κάνουμε διαφορετικά την πολιτική. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε συμφωνίες, να διαχωρίσουμε τις θέσεις μας όπως κάνουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί. Γιατί αυτός ο τρόπος δράσης έχει μεταστρέψει τους ευρωπαίους από την πολιτική. Ας είμαστε διαφορετικοί.

Τι πιστεύετε για την ευρωπαϊκή πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν;

Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πολύ απογοητευμένος. Όπως έχω πει και στο παρλθόν, έχω ή μάλλον είχα μια πολύ καλή προσωπική σχέση μαζί του. Είχα εκτιμήσει τη στάση του το 2015 όταν βρισκόμουν στην κυβέρνηση. Είχαμε διαφωνίες σχετικά με το ζήτημα της λιτότητας και της αγοράς εργασίας, όμως περίμενα από αυτόν δυο πράγματα: ένα όραμα για την Ευρώπη που θα έχει συνοχή και λογική και το οποίο θα μάχεται για μεγάλες παραχωρήσεις από το Βερολίνο.

Ήλπιζα ότι θα ήταν φιλελεύθερος όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Έχω απογοητευτεί γιατί κάνει λάθος και στα δυο θέματα. Οι ευρωπαϊκές του προτάσεις είναι πολύ αδύναμες. Προτείνει έναν ήπιο φεντεραλισμό. Έχει ένα όραμα σε στάδια και πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα. Είναι σεβαστό αλλά νομίζω ότι κάνει λάθος. Για να μπορέσει να έχει αυτές τις μικρές παραχωρήσεις, θα χρησιμοποιήσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο.

Όμως η Μέρκελ θα είναι η ηγέτης. Ακομα κι αν δεν είναι η ηγέτης, θα χρησιμοποιήσει τους συμμάχους της στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχεται τη συμφωνία με τον Σουλτς. Γιατί να χρησιμοποιήσει όλο της το κεφάλαιο για ένα τόσο αδύναμο αποτέλεσμα; Είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο. Και σε ένα δεύτερο πλάνο, βλέπω κατάπληκτος την κυβέρνηση Μακρόν να υιοθετεί την γραμμή ασφαλείας και την πολιτική κατά των πολιτικών ελευθεριών του Σαρκοζί και του Ολάντ. Περίμενα από αυτόν να καταλάβει ότι θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά σύνορα για τον κόσμο ο οποίος διαθέτει τη δυνατότητα να δώσει νέα πνοή στις γηράσκουσες χώρες μας.

Πως είναι σήμερα η Ελλάδα;

Η Ευρώπη λέει ότι η Ελλάδα σώθηκε, ότι πάει καλύτερα. Αυτό είναι παραμύθι. Η πραγματικότητα είναι ότι πάει από το κακό στο χειρότερο. Η Ευρώπη πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα των σχεδίων της αλλά οι νέοι φεύγουν από τη χώρα. Και είναι οι πιο μορφωμένοι αυτόι που την εγκαταλείπουν. Θα πρέπει να λυπόμαστε όχι να πανηγυρίζουμε. Στην Ελλάδα οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώνονται και αυξάνεται η μερική απασχόληση. Εάν εργάζεστε τρεις ώρες την εβδομάδα, σας λένε ότι έχετε δουλειά. Αυτό είναι καταστροφικό.

Δεκατέσσερα αεροδρόμια πωλήθηκαν, μεταξύ αυτών της Μυκόνου και της Σαντορίνης σε μια γερμανική εταιρεία για 1,2 δισεκατομμύρια. Για τίποτα. Αγοράζουν με τα χρήματα που τους αποπληρώνουμε για να αποφύγουν την πτώχευση. Είναι σαν να παίρνω το σπίτι σας και να μου δίνετε εσείς τα χρήματα για να το αγοράσω. Είναι τρελό. Δυστυχώς πρόκειται για μια κυβέρνηση Αριστεράς που επέλεξε αυτή την πολιτική. Και αυτό παραλύει την πλειοψηφία του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα θανατηφόρο συνδυασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα