Γιατί η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν είναι μόνο για τα πρόστιμα…

Η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν είναι μια απλή υποχρέωση του οδηγού ή ο τρόπος αποφυγής ενός προστίμου, αλλά θέμα κουλτούρας. Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, κάθε όχημα ακόμα και αν δεν έχει σκοπό να κινηθεί, οφείλει να είναι ασφαλισμένο και η ιδέα πίσω από αυτό το νόμο είναι να δώσει κίνητρα στους οδηγούς να μην ρισκάρουν πολλά περισσότερα. Ας δούμε τους βασικότερους λόγους που ποτέ ένα όχημα δεν πρέπει να είναι ανασφάλιστο:

1. Ποινικές κυρώσεις

Όπως είπαμε τα νομικά δεδομένα άλλαξαν, έτσι κάθε Μάρτιο και Δεκέμβριο θα γίνονται ηλεκτρονικές

διασταυρώσεις από τροχαία και ΑΑΔΕ για να εντοπίζονται όσα οχήματα δεν έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου. Οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων θα πρέπει να καταβάλουν το πρόστιμο των 200 ευρώ για οχήματα έως 1000 κυβικά και αντίστοιχα 250 ευρώ για οχήματα άνω των 1001 κυβικών.

2. Προσωπικό ρίσκο

Το βασικότερο δεν είναι το πρόστιμο, αλλά το προσωπικό ρίσκο του κάθε οδηγού. Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι κάτι παραπάνω από την νομιμότητα, καθώς όχι μόνο προστατεύει τον οδηγό, αλλά και τους τρίτους, αλλά και γιατί μπορεί να σώσει κάποιον από την οικονομική καταστροφή σε περίπτωση ενός ατυχήματος. Αρκετές ασφάλειες συμμετέχουν στον «φιλικό διακανονισμό», ένα πρόγραμμα για να αποφευχθούν τα δικαστήρια. Οι εταιρείες που δεν έχουν ενταχτεί ακόμα, προσφέρουν στους κατόχους ασφαλειών αυτοκινήτου νομική κάλυψη, δηλαδή ένα ποσό για τα δικαστικά έξοδα.

3. Θέμα παιδείας

Η ασφάλεια αυτοκινήτου πέρα από τη μείωση του προσωπικού ρίσκου και τον σεβασμό στο νόμο, είναι και θέμα γενικότερης οδηγικής κουλτούρας. Το να οδηγείς χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι το ίδιο με το να περνάς με κόκκινο. Ξέρεις πως είναι λάθος, αλλά το κάνεις γιατί δεν δείχνεις σεβασμό προς τους γύρω σου και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει.

4. Εν τέλει κάνε το για το κόστος

Ακόμα και αν αρνείσαι να γίνεις ευσυνείδητος οδηγός πάλι έχεις λόγω να κάνεις μια ασφάλεια αυτοκινήτου. Όπως είπαμε, θα σου σώσει χρήματα πρώτα από τα πρόστιμα που είναι περισσότερα από μια 6μηνη direct ασφάλεια αυτοκινήτου και δεύτερον από την περίπτωση να αναγκαστείς να αποζημιώσεις εσύ ο ίδιος κάποιον άλλο οδηγό ή το δημόσιο, μια διαδικασία αρκετά κοστοβόρα και χρονοβόρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα