Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε φακούς επαφής εν μέσω κορωνοϊού - Γιατρός εξηγεί
Για να μειωθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, οι ειδικοί προτείνουν ότι ήρθε η ώρα όσοι φορούν φακούς επαφής να τους βάλουν στην άκρη και να προτιμήσουν τα γυαλιά οράσεως.
Ποιος είναι ο λόγος πίσω από μία τέτοια συμβουλή; Επειδή, όπως εξηγεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας , το να φορά κανείς γυαλιά οράσεως τον εμποδίζει από το να αγγίζει διαρκώς το πρόσωπό του, ένας βασικός τρόπος διάδοσης οποιουδήποτε ιού, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού που σήμερα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Η εξήγηση για τους φακούς επαφής
Όσοι φορούν φακούς επαφής
«Αγγίζετε το μάτι σας και μετά αγγίζετε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας», είπε ο Στάινμαν, οφθαλμίατρος στο ιατρικό κέντρο MetroHealth στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
«Τρίβετε τα μάτια σας, μετά τρίβετε το πρόσωπό σας, ξύνετε το πρόσωπό σας, βάζετε τα δάχτυλά σας στο στόμα, βάζετε τα δάχτυλά σας στη μύτη», συνέχισε και εξήγησε ότι μερικοί άνθρωποι δεν ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής και μπορεί να έχουν ξεχάσει, πριν κάνουν όλα τα παραπάνω, να πλύνουν τα χέρια τους.
Τα γυαλιά επίσης μπορεί να προσφέρουν μια ελάχιστα μεγαλύτερη προστασία από σωματίδια οποιουδήποτε κορωνοϊού που βρίσκονται στον αέρα, δήλωσε ο Στάινμαν, αν και είναι πιθανότερο να μολυνθεί κανείς από το στόμα και τη μύτη παρά από τα μάτια.
Αν και κρίσιμης σημασίας για κάθε επαγγαλματία υγείας που φροντίζει ασθενείς με Covid-19, για τους υπόλοιπους από εμάς «είναι απλώς ένα ακόμα προληπτικό μέτρο, ένας ακόμα τρόπο με τον οποίο μπορείτε να προσθέσετε ένα φίλτρο για να βοηθήσετε τον ευατό σας να μείνει μακριά από έναν κορωνοϊό», ανέφερε ο Στάινμαν.
Όπως σημειώνει πάντως το CNN, σε περίπτωση που κανείς αναρωτιέται, δεν είναι πιθανό να κολλήσει τον νέο κορωνοϊό ή οποιοδήποτε ιό από τα μάτια.
«Μπορεί να καταλήξετε με τον Covid-19 από τον ιό που εισέρχεται μέσω του ματιού; Θεωρητικά, είναι δυνατόν, αλλά δεν έχουμε καμία απόδειξη αυτού», πρόσθεσε.
«Είναι πιθανό, πιστεύω, αλλά πάντα σκεφτόμουν ότι αυτό ήταν λίγο τραβηγμένο, δήλωσε ο δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και λοιμωδών νοσημάτων στη Σχολή Ιατρικής Vanderbilt στο Νάσβιλ.
Η σύνδεση με την επιπεφυκίτιδα
Σύμφωνα με το άρθρο του CNN, αυτό που είναι πιο πιθανό είναι αυτός ο νέος κορωνοϊός να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, μία εξαιρετικά μεταδοτική κατάσταση. Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή του λεπτού, διαφανούς στρώματος ιστού, που ονομάζεται επιπεφυκότας, το οποίο καλύπτει το λευκό τμήμα του ματιού και το εσωτερικό του βλεφάρου.
«Ο επιπεφυκότας είναι μία τροποποιημένη μεμβράνη βλέννας, όπως το εσωτερικό του στόματος σας ή το εσωτερικό της μύτης ή της ρινικής κοιλότητας και του φάρυγγα», ανέφερε στο CNN ο Στάινμαν.
«Είναι υγρός και καλός και φιλόξενός για τους ιούς, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που μπορούν να κολλήσουν πολύ εύκολα στον επιπεφυκότα σας ή, ως προς αυτό το ζήτμα, να κολλήσουν σε ένα φακό επαφής που επίσης στηρίζεται στον επιπεφυκότα σας», πρόσθεσε.
Τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν δάκρυα, κνησμό ή κάψιμο, θολή όραση, κόκκινα ή ροζ σημάδια στο λευκό κομμάτι του οφθαλμού, πύον, βλέννα και κίτρινο υργό που σχηματίζει κρούστα πάνω από τις βλεφαρίδες, και συχνά κολλάει τα μάτια μετά τον ύπνο.
Αναφορές από την Κίνα και σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι περίπου το 1% έως 3% των ατόμων με Covid-19, είχαν επίσης επιπεφυκίτιδα.
Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοεθεί αν αγγίξει κανείς το υγρό από τα μάτια ενός μολυσμένου ατόμου, ή από αντικείμενα που έχει αγγίξει το συγκεκριμένο άτομο τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό.
Η είδηση, όπως εξηγεί το CNN, οδήγησε πάνω από 12 οργανώσεις στις ΗΠΑ να ζητήσουν από οφθαλμίατρους να σταματήσουν να βλέπουν ασθενείς εκτός κι αν πρόκειται για επείγον περιστατικό.
«Κάθε ένας από εμάς έχει κοινωνική ευθύνη να μην λειτουργήσει ως φορέας μίας πιθανώς θανατηφόρου νόσου», ανέφερε η ακαδημία στην ανακοίνωσή της. «Αυτή είναι μια υπαρξιακή κρίση. Εμείς ως γιατροί πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν και να υποστηρίξουμε τους συναδέλφους μας και τις κοινότητές μας. Να είστε ασφαλείς».
Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταφερθεί με δάκρυα;
Μια μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας που κυκλοφόρησε πρόσφατα δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ο ιός βρισκόταν στα δάκρυα ασθενών με Covid-19. Σε αυτή ωστόσο, κανείς δεν είχε επιπεφυκίτιδα και έτσι είναι ακόμα άγνωστο αν ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί με δάκρυα.
Δεν χρειάζεται πανικός
Οι ειδικοί πάντως σημειώνουν ότι αν κανείς έχει επιπεφυκίτιδα ή οτιδήποτε άλλο στα μάτια του, αυτό δεν είναι ένδειξη για την νόσο Covid-19.
O νέος κορωνοϊός, που ονομάζεται SARS-CoV-2, είναι ένας μόνο από τους πολλούς ιούς που μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο συνηθισμένο, που δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες ότι αυτός ο πρόσφατα ανακαλυψθείς ιός Covid-19 θα έκανε το ίδιο.
«Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που μπορούν να κολλήσουν πολύ εύκολα στον επιπεφυκότα σας ή, για αυτό το λόγο, να κολλήσετε σε ένα φακό επαφής που επίσης στηρίζεται στον επιπεφυκότα σας», δήλωσε ο Στάινμαν.
Υπάρχουν πολλοί ιοί και βακτήρια που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα που μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα, όπως και οι μύκητες, οι αμοιβάδες και τα παράσιτα που μπορεί να κολλήσει κανείς από το κολύμπι σε μολυσμένα νερά. Αλλεργικές αντιδράσεις στον καπνό ή τη σκόνη, τα σαμπουάν, το χλώριο της πισίνας, ακόμη και οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να κρύβονται από πίσω. Παράλληλα,υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως οι εποχιακές αλλαργίες, ένα σπυράκι, ή ένα χαλάζιο, η βλεφαρίτιδα που είναι μία φλεγμονή η μόλυνση του δέρματος κατά μήκος του βλεφάρου, η ιρίτιδα που είναι μία φλεγμονή στην ίριδα του ματιού. Καμία από τις παραπάνω ασθένειες δεν είναι μεταδοτική.
Παρόλα αυτά, η επιπεφυκίτιδα θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη σημάδι ότι πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας αν έχετε παράλληλα και άλλα ενδεικτικά συμπτώματα του Covid-19, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια. Ή θα μπορούσε να είναι μόνο μία αλλεργία, ειδικά αν έχετε φτάρνισμα και τα μάτια και η μύτη σας σάς φαγουρίζουν.
Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να διατηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και να ακολουθούνται οι σωστοί κανόνες υγιείνης, όπως το καλό πλύσιμο χεριών σε κάθε ευκαρία. Σημαντικό είναι επίσης να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
«Πάντοτε να πλένετε τα χέρια σας, να χρησιμοποιείτε πάντα απολυμαντικό χεριών, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, να μην τρίβετε τα μάτια σας και να απολυμαίνετε τους φακούς επαφής σας», συμβουλεύει ο Στάινμαν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πότε θα κορυφωθεί το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και πότε θα τεθεί σε ύφεση
- MRAP Typhoon: Οι νέοι ...τυφώνες της Ελληνικής Αστυνομίας βάφτηκαν στα χρώματά της! (ΦΩΤΟ)
- Ηλίας Μόσιαλος: Αποκαλύπτει πως η κόρη του προσεβλήθη από τον κορονοϊό
- Bloomberg:Σημάδια αιφνίδιας παράλυσης εμφανίζει το παγκόσμιο εμπόριο
- Τους αποστόμωσε ο Γάλλος πρέσβης
- Αυτές είναι οι κακές αντρικές συνήθειες που αρέσουν στις γυναίκες!
- Ο κορονοϊός «χτύπησε» και την κόρη του Ηλία Μόσιαλου
- Αλλαγή ώρας: Τα ξημερώματα Κυριακής γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά
- Ειρήνη Σκλήβα: Αυτός είναι ο άνδρας που της έκλεψε την καρδιά μετά το διαζύγιο
- Κεραμέως στο MEGA: Οι ειδικοί θα μας πουν αν θα ανοίξουν τα σχολεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Κλοπ: Είδα το βίντεο με τους γιατρούς και το You'll never walk alone και έκλαιγα
- "Βγήκαμε δύο ραντεβού και μετά αναγκαστήκαμε να μείνουμε μαζί λόγω κορωνοϊού"
- Αρνούνται να μπουν στη ρύθμιση για τα 800 ευρώ οι υπάλληλοι της ΕΠΟ
- Covid-19: Ο Ερντογάν καλεί τους πολίτες να μπουν σε "εθελοντική καραντίνα"
- Οικότροφοι Εστιών Θεσσαλονίκης: Μένουμε εδώ μέχρι να παρθούν μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν διαμονή των φοιτητών
- H Apple σκέφτεται να καθυστερήσει το iPhone 12
- Θεσσαλονίκη: 49χρονος υπέστη εγκαύματα κατά τη διάρκεια ηλεκτρολογικών εργασιών στο λιμάνι
- Πληροφορίες για δύο κρούσματα κορωνοϊού στους μετανάστες που έφυγαν από τον Έβρο
- Πώς ο κορωνοϊός κατέστρεψε τους πνεύμονες ασθενή που ήταν ασυμπτωματικός (VIDEO)
- Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κεφαλλονιά
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε φακούς επαφής εν μέσω κορωνοϊού - Γιατρός εξηγεί
- Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν την 28η Μαρτίου
- H Apple σκέφτεται να καθυστερήσει το iPhone 12
- Κλοπ: Είδα το βίντεο με τους γιατρούς και το You'll never walk alone και έκλαιγα
- "Βγήκαμε δύο ραντεβού και μετά αναγκαστήκαμε να μείνουμε μαζί λόγω κορωνοϊού"
- Οικότροφοι Εστιών Θεσσαλονίκης: Μένουμε εδώ μέχρι να παρθούν μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν διαμονή των φοιτητών
- Τα τρία εναλλακτικά σενάρια για την συνέχιση του ισπανικού πρωταθλήματος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δωρεά 1 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για προμήθειες νοσοκομειακού εξοπλισμού
- Κορονοϊός στις ΗΠΑ: «Ο δείκτης θνησιμότητας θα ακολουθήσει την αύξηση του αντίστοιχου των κρουσμάτων»
- H Meghan Markle αναλαμβάνει τον πρώτο της ρόλο σε ταινία της Disney! (video)
- Αλλαγή ώρας: Τα ξημερώματα Κυριακής γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά
- Κορονοϊός: Και πάλι χωρίς εγχώριο κρούσμα η Κίνα
- Spiegel: "Η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στον Έβρο"
- Covid-19: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει μείωση 20-30% των τουριστικών αφίξεων το 2020
- Ο καιρός σήμερα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 2 εκατ. ευρώ σε δεκάδες δικαιούχους (pics)
- Jennifer Aniston – Brad Pitt: Η κοινή τηλεοπτική εμφάνιση που θα αποκαλύψει την αλήθεια