"Γιατί το Βυζάντιο;": Ελληνογαλλική συζήτηση σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο Michel Kaplan, ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne, ιστορικός διεθνούς φήμης με ειδίκευση στη βυζαντινή περίοδο, καλεί όλους στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 19:00 να αναλογιστούν τους λόγους που οδήγησαν στην αξιοθαύμαστη μακροβιότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Από τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης από τον Μέγα Κωνσταντίνο το έτος 330 μ.Χ. ως και την κατάληψη της πρωτεύουσας το 1453 από τους Οθωμανούς, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία άντεξε στο χρόνο

για έντεκα ολόκληρους αιώνες.

Πού οφείλεται το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα; Μετά από δεκαετίες διδασκαλίας και έρευνας, o Michel Kaplan, στο τελευταίο του βιβλίο Γιατί το Βυζάντιο; σκιαγραφεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των έντεκα αιώνων κυριαρχίας, επιρροής και ευημερίας του Βυζαντίου. Σε μια εξαιρετική σύνθεση, επισημαίνει τα κύρια στοιχεία που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας και όλα όσα οφείλει στο Βυζάντιο ο σύγχρονος πολιτισμός. Το έργο του τιμήθηκε με το βραβείο Diane Potier-Boes της Γαλλικής Ακαδημίας το 2017.

Σε διάλεξή του ο Michel Kaplan αναλύει τους γεωγραφικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας. Πώς κατάφεραν η επιλογή της γεωγραφικής θέσης, η ασύγκριτη ποιότητα της διοικητικής οργάνωσης του Βυζαντίου καθώς και η ιδεολογία στην οποία στηρίχθηκε η εξουσία, να εξασφαλίσουν την ανωτερότητα της αυτοκρατορίας;

Ο Michel Kaplan υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή υπό την καθοδήγηση της Ελένης Γλύκατζή-Αρβελέρ στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Καθηγητής βυζαντινής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon Sorbonne για πολλά χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας από το 1990 ως το 1995. Έγινε αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου το 1997, και αργότερα εξελέγη πρόεδρος για το διάστημα από το 1999 ως το 2004. Διηύθυνε το Ίδρυμα Ερευνών για το Βυζάντιο, το Ισλάμ και τη Μεσόγειο κατά τον Μεσαίωνα. Από το 2001 έως το 2007, διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών.

Ανάμεσα στα πολλά έργα του, μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά το βιβλίο Βυζάντιο και Ελλάδα, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δεληθανάσης, καθώς και το νέο βιβλίο του με τίτλο Γιατί το Βυζάντιο; κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στις 8 Νοεμβρίου.

Είσοδος ελεύθερη | Ταυτόχρονη μετάφραση

Keywords
Τυχαία Θέματα