Η 4η γενιά της οικογένειας Carasso βρίσκει το νήμα της επιχειρηματικής ιστορίας της στα μητρώα του ΕΒΕΘ

Μία από τις πιο παλαιές και συναρπαστικές πτυχές της επιχειρηματικής ανάπτυξης της Εβραϊκής κοινότητας της Ανατολικής Μεσογείου ξετυλίχθηκε χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέφθηκε η 4η γενιά της οικογένειας Carasso από το Ισραήλ.

Σε μία εκδήλωση με ιδιαίτερη σημασία για την εβραϊκή κοινότητα της πόλης μας, αλλά και για την ανάδειξη της αξίας του μητρώου επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ,

που για πρώτη φορά εκτέθηκε σε κοινό, 20 μέλη της 4ης γενιάς της οικογένειας Carasso είχαν την δυνατότητα να ανασύρουν τις ιστορικές μνήμες της επιχειρηματικής πορείας της οικογένειας τους, όπως είναι αποτυπωμένες στα μητρώα του Επιμελητηρίου.

Η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Carasso, η οποία σήμερα διαθέτει έναν σημαντικό και πολυσχιδή όμιλο επιχειρήσεων στο Ισραήλ, ξεκίνησε το 1853 από την Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμανε, στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Μανώλης Βλαχογιάννης, η Θεσσαλονίκη αποτελεί διαχρονικά ένα σταυροδρόμι όπου συναντώνται πολιτισμοί και ανθεί το εμπόριο και η καινοτομία.

Από την πλευρά του ο τέως πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, αναφέρθηκε στο κρίσιμο και ιδιαίτερα δύσκολο και δαπανηρό εγχείρημα συντήρησης και αποκατάστασης των παλαιών μητρώων του ΕΒΕΘ, που αποτελούνται συνολικά από 110 τόμους. Το έργο της διάσωσης των πολύτιμων αυτών ντοκουμέντων για την επιχειρηματική ιστορία όχι μόνο της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, αλλά και του συνόλου της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης εδώ και πάνω από έναν αιώνα, συνεχίζεται και κατά τον κ. Μπακατσέλο, ο στόχος είναι αυτός ο «θησαυρός» να αναδειχθεί, προς όφελος της κοινωνίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, επισήμανε πως η Θεσσαλονίκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Εβραϊκό στοιχείο, παρά τους διωγμούς που υπέστη,ενώ τόνισε την αξία του μητρώου επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ, στο οποίο καταγράφονται όλες οι διαδοχικές φάσεις της ιστορίας της Εβραϊκής επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Γιάννης Καρατζόγλου, που έχει συγγράψει και το Λεύκωμα των 100 χρόνων ιστορίας του ΕΒΕΘ, αναφέρθηκε τόσο στην επιχειρηματική πορεία της οικογένειας Carasso στην Θεσσαλονίκη, όσο και στο γεγονός ότι η πόλη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα οφείλει την αλματώδη οικονομική της ανάπτυξη και ευημερία κυρίως στους Εβραίους επιχειρηματίες. Μάλιστα τόνισε ότι το αποτύπωμα της εβραϊκής επιχειρηματικότητας στην πόλη δεν έχει σβηστεί και είναι εμφανές σε πολλά σημεία της, όπως η στοά Καράσσο, η αγορά Μοδιάνο, ο μύλος Αλλατίνη κα.

Την σημασία της αποκατάστασης και αξιοποίησης των παλαιών μητρώων του ΕΒΕΘ ανέδειξε ο ιστορικός ερευνητής κ. Νικόλαος Τσιλικίδης, ο οποίος επιμελείται, για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, την ψηφιακή καταγραφή τους. Ο κ. Τσιλικίδης σημείωσε ότι τα στοιχεία που περιέχονται στα μητρώα αυτά είναι άκρως σημαντικά και μοναδικά για την επιχειρηματική και γενικά τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελούν και μοναδική πηγή της ταυτότητας και της ανάπτυξης των εβραϊκών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, όπως αυτών της οικογένειας Carasso.

Εκ μέρους της πολυμελούς αντιπροσωπείας της οικογένειας Carasso, χαιρετισμό και ευχαριστίες για την υποδοχή στο ΕΒΕΘ, απηύθυνε η κα. Daphna Carasso, παραθέτοντας ένα σύντομο ιστορικό της οικογένειας, που έχει τις ρίζες της στην Θεσσαλονίκη και συνεχίστηκε στο Ισραήλ, με αντικείμενο μέχρι και σήμερα την αυτοκινητοβιομηχανία, το real-estate κα. Η κα. Carasso υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη όπου άνθισε η Εβραϊκή κοινότητα είναι μία ιδιαίτερη πόλη και στις μνήμες της οικογένειας της η Ελλάδα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος.

Να σημειωθεί ότι στο πέρας της εκδήλωσης ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Μανώλης Βλαχογιάννης παρέδωσε στην κα. Daphna Carasso ακριβή αντίγραφα από τα μητρώα του ΕΒΕΘ με τις εγγραφές της επιχειρηματικής ιστορίας της οικογένειας της.

Keywords
Τυχαία Θέματα