Η Apple καλείται να σταματήσει την αξιολόγηση των καταγραφών της Siri

Η υποκλοπή φωνητικών δεδομένων είναι μια τεράστια ανησυχία των κατόχων έξυπνων ηχείων, σύμφωνα με μια έρευνα του PCMag, μιας και επανειλημμένα, έχει αποδειχθεί ότι οι φωνητικά ενεργοποιημένοι ψηφιακοί βοηθοί, όπως η Alexa, η Siri και το Google Assistant δεν καταγράφουν μόνο τις συνομιλίες των χρηστών, αλλά αφήνουν και άλλους να τις ακούσουν.

Το τελευταίο παράδειγμα αφορά την Siri της Apple. Μετά την αναφορά

του The Guardian την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία η Apple προσέλαβε εργαζόμενους για να αξιολογούν τις καταγεγραμμένες συνομιλίες για ακρίβεια και ποιότητα. Η Apple ανέστειλε προσωρινά το πρόγραμμα βαθμολόγησης της Siri και δήλωσε επίσης ότι οι χρήστες θα μπορούν να αποχωρήσουν από αυτό.

Η χρήση ανθρώπινων κριτών για τη βελτίωση του λογισμικού φωνής δεν αποτελεί νέα πρακτική. Το Amazon έχει χιλιάδες υπαλλήλους που κάνουν ανασκόπηση των φωνητικών ηχογραφήσεων για να "βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών" και η Google κάνει επίσης το ίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή των χρηστών. Η αναφορά του The Guardian επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της Apple παρακολουθούσαν τακτικά εμπιστευτικές ή ευαίσθητες συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών πληροφοριών των χρηστών ή ακόμα και συμφωνιών για ναρκωτικά.

Σε μια δήλωση προς το Verge, ένας εκπρόσωπος της Apple ανέφερε: "Είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία Siri ενώ παράλληλα προστατεύουμε την ιδιωτική ζωή των χρηστών. Ενώ διεξάγουμε μια λεπτομερή αναθεώρηση, αναβάλλουμε την αξιολόγηση της Siri, ενώ οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να αποχωρήσουν από αυτή."

Ένας ανώνυμος υπάλληλος της Apple είπε στο The Guardian ότι αυτές οι παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των πελατών προέρχονται συχνά από τυχαίες ενεργοποιήσεις του έξυπνου βοηθού που δεν προκλήθηκαν από τη φράση "Hey Siri". Το πρόγραμμα βαθμολόγησης που διεξάγεται από εξωτερικές επιχειρήσεις (οι οποίες δεσμεύονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας) έχει ως στόχο τη μείωση αυτών των σφαλμάτων. Ενώ, δήλωσε επίσης, ότι αυτές οι ηχογραφήσεις συνδέονται όχι μόνο με τα δεδομένα της εφαρμογής, αλλά και με τα στοιχεία επικοινωνίας και την τοποθεσία. Η Apple επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται ένα "μικρό μέρος" των αιτήσεων της Siri, αλλά οι εν λόγω εγγραφές δεν συνδέονται με τα αναγνωριστικά στοιχεία των χρηστών.

Ενώ η Apple είπε ότι θα σταματήσει το πρόγραμμα, δεν διευκρίνισε το για πόσο καιρό ή το εάν σκοπεύει να αλλάξει τις πρακτικές αποθήκευσης. Η εταιρεία αναφέρει ότι αποθηκεύει ηχογραφήσεις στους διακομιστές της με προσωπικά δεδομένα των τελευταίων έξι μηνών, ενώ μπορεί να κατέχει ανώνυμες ηχογραφήσεις για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η Amazon και η Google προσφέρουν ήδη απόρριψη απορρήτου για πελάτες που δεν θέλουν οι εταιρείες να ακούν τα έξυπνα ερωτήματα ομιλητών τους. Η Siri δεν είναι ο μόνος έξυπνος βοηθός υπό την εξέταση παραβίασης της ιδιωτικότητας. Στη Γερμανία, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων του Αμβούργου διέταξε την Google να σταματήσει την ανθρώπινη αναθεώρηση των εγγραφών του Google Assistant βάσει της ρύθμισης GDPR μετά από διαρροή δεδομένων τον περασμένο μήνα. Η Google απάντησε ότι η μη αυτόματη φωνητική ανασκόπηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Πηγή: gr.pcmag.com

Keywords
Τυχαία Θέματα