Η Mercedes-Benz ζητά συγγνώμη από τους Κινέζους

Η Mercedes-Benz εξέφρασε τη συγγνώμη της στους Κινέζους καταναλωτές για ένα ποστ στο Instagram που δείχνει ένα από τα αυτοκίνητά της μαζί με ένα απόφθεγμα του εξόριστου Θιβετιανού πνευματικού ηγέτη Δαλάι Λάμα, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί επικίνδυνο αυτονομιστή.

Σε μια δήλωση σχετικά στο επίσημό της Weibo, οι Γερμανοί είπαν ότι διέγραψαν το αμφιλεγόμενο ποστ και διατύπωσαν

την ειλικρινή συγγνώμη τους στον κινεζικό λαό. Ένα σημάδι ότι οι ξένες φίρμες για να εδραιώσουν τη φήμη τους δεν πρέπει να αγγίζουν ασυμβίβαστα πολιτικά ζητήματα.

Στην ετικέτα «MondayMotivation» που ποστάρισε στο Instagram, η Mercedes-Benz παρουσίασε μια λευκή Ε-Class Coupé σε μια παραλία μαζί με ένα απόφθεγμα του Δαλάι Λάμα: «Κοιτάξτε τις καταστάσεις από όλες τις γωνίες και θα γίνετε πιο ανοιχτοί». Το ποστ σύντομα επέσυρε την κριτική των Κινέζων. Να θυμίσουμε εδώ, ότι ο Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην εξορία, στην Ινδία το 1959, ύστερα από μια αποτυχημένη εξέγερση κατά της κινεζικής κυριαρχίας. Αν και μοναχός με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο Δαλάι Λάμα λέει ότι απλώς επιδιώκει πραγματική αυτονομία για την πατρίδα του στα Ιμαλάια.

«Θα λάβουμε άμεσα μέτρα για να εμβαθύνουμε στην κατανόηση του κινεζικού πολιτισμού και των αξιών, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς προσωπικού μας, για να συμβάλλουμε στην τυποποίηση των ενεργειών μας και για να διασφαλίσουμε ότι αυτού του είδους τα θέματα δεν θα ξανασυμβούν», ανέφερε σε δήλωσή της η σαν βρεγμένη γάτα Daimler.

Οι ξένες φίρμες στην Κίνα προσπαθούν να προσελκύσουν τους Κινέζους αγοραστές, οι οποίοι διαθέτουν όλο και αυξανόμενη αγοραστική δύναμη. Αλλά οι καταναλωτές και οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας είναι όλο και περισσότερο πρόθυμες να αμφισβητήσουν τις ξένες εταιρείες για ενέργειες που αντιβαίνουν σε όσα κρίνει το Πεκίνο ως κατάλληλα.

Τον περασμένο μήνα, εταιρείες όπως η αμερικανική Delta Air Lines και η ισπανική Zara κατηγορήθηκαν από τις κινεζικές αρχές για την αναφορά της Ταϊβάν και του Θιβέτ ως χωρών στις ιστοσελίδες τους. Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία και στις δύο περιοχές.

Το Marriott International είδε το website του στην Κίνα να «κατεβαίνει» από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς προκάλεσε παρόμοια ανησυχία, προκαλώντας το μποϊκοτάζ από τους Κινέζους καταναλωτές.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά για πολλές διεθνείς φίρμες και η κινεζική κυβέρνηση προωθεί ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που οδηγείται περισσότερο από την κατανάλωση και λιγότερο από την παραγωγή και τις επενδύσεις.

πηγή: drive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα