Η απάντηση Τσακαλώτου στις προβλέψεις για φοροκαταιγίδα: Η αντιπολίτευση είναι αλλού

Ούτε πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ, ούτε πρωτογενή πλεονάσματα 5%, ούτε ενέχυρα κρατικής περιουσίας υπάρχουν στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το Υπερταμείο

Αναφερόμενος στο υπερταμείο και την κριτική ότι με το πολυνομοσχέδιο μπαίνει ενέχυρο η περιουσία του Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ουδεμία υποθήκη προβλέπεται με το νομοσχέδιο και εκείνο που κάνουν οι διατάξεις είναι να υλοποιούν τη δανειακή σύμβαση

του 2015, που προέβλεψε ότι θα υπάρξει ταμείο -όχι αποκρατικοποιήσεων όπως είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση- αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που τα μισά χρήματα θα καλύπτουν τους πιστωτές και τα άλλα μισά θα κατευθύνονται για επενδύσεις. «Δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Αυτό μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε για να πάμε από τις αποκρατικοποιήσεις, στην αξιοποίηση. Αυτό ισχύει τώρα. Καμία υποθήκη. Μόνο εγγύηση προβλέπεται, γιατί όταν παίρνουμε δάνειο προβλέπεται εγγύηση. Τίποτα λοιπόν από όσα λέτε ισχύει» είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε την αντιπολίτευση έστω και τώρα να σκεφτεί ποιες προτάσεις έχει, ώστε να τις παρουσιάσει στις εκλογές το Μάιο του 2019, για το πώς πρέπει να λειτουργήσει το Ταμείο αλλά και μαζί να σκεφτεί τις προτάσεις που θα καταθέσεις για τις φοροελαφρύνσεις, για τις κοινωνικές δαπάνες. «Σκεφτείτε το όσο έχετε καιρό, γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιες θέσεις έχετε» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις προβλέψεις για τον ΕΝΦΙΑ. «Θα σας εκπλήξουμε. Θα δείτε πως ούτε αυτά που λέτε για τον ΕΝΦΙΑ θα σας βγουν και οι διαφορές θα είναι ελάχιστες. Ένα σημαντικό κομμάτι κόσμου θα έχει μειώσεις και ένα μικρό κομμάτι κόσμου μικρή αύξηση -οι πιο πολλοί από αυτούς ίσως να είναι ψηφοφόροι σας, και μάλλον γι΄ αυτό ανεβάζετε το όλο θέμα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι στις λαϊκές γειτονιές η διαφορά θα είναι σχεδόν μη μετρήσιμη.

Απευθυνόμενος κυρίως στη ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν την βοηθούν οι εφημερίδες που μιλούν για αύξηση του φόρου 300 ευρώ στο Περιστέρι όταν οι ιδιοκτήτες θα δουν 8 ευρώ επιβάρυνση το χρόνο. «Έτσι που σας πάνε οι εφημερίδες, τι θα λέτε όταν βγούμε από το μνημόνιο, τι θα λέτε γι΄ αυτά που θα έχουμε πάρει για το χρέος; Θα λέτε πάλι για τα 86 δισ. του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα λέτε τίποτα για το πώς μπήκαμε σε μνημόνιο; Μήπως θα συνεχίζετε να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε τη χώρα; Αυτά δεν είναι πειστικά. Είναι αδιάφορα. Ο κόσμος θα ψηφίσει σε ένα χρόνο για εκείνον που του υπόσχεται ένα καλύτερο αύριο, με βιώσιμη ανάπτυξη στην οποία θα έχουν συμμετοχή οι εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Είστε αλλού»

Ο υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, σχολιάζοντας την ομοβροντία επικρίσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι δεν έχουν προηγούμενο οι ανακρίβειες και οι στατιστικές αλχημείες που ακούγονται. Παρατήρησε επίσης ότι αυτή η ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλα όσα αναφέρουν οι εφημερίδες που τους υποστηρίζουν είναι μακριά από τη συζήτηση που εξελίσσεται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη.

«Συζητάμε σαν να είστε τελείως αλλού και σαν να μην έχετε καταλάβει τι γίνεται, τι λένε οι θεσμοί, τι λένε τα κράτη- μέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση κινείται σε αυτό το λανθασμένο πλαίσιο «αν και έχει αποφασιστεί ότι δεν θα υπάρξει η προληπτική γραμμή πίστωσης, την οποία τόσο πολύ ήθελε η ΝΔ για να ισχυρίζεται ότι έχουμε 4ο μνημόνιο, μολονότι η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα θα είναι με το άρθρο 472, δηλαδή, θα είναι μια ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς χρήματα, χωρίς κανένα άλλο νέο μέτρο, μολονότι εξελίσσεται και πηγαίνει όλο και καλύτερα η συζήτηση για το χρέος, κάτι που θα φανεί την 21η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία ευελπιστούμε να υπάρξει μια καλή λύση». Είπε ακόμη ότι η αντιπολίτευση ασκεί κριτική χωρίς να παρακολουθεί την πορεία της ανάπτυξης, την αύξηση των εξαγωγών, την πορεία των επενδύσεων, δεν παρακολουθεί τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, δεν παρακολουθεί τη λέει ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, οι ανεξάρτητες αρχές μελέτης των οικονομικών στοιχείων.

Το Μεσοπρόθεσμο

Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο και την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, ότι δεν υπάρχουν στην ουσία αντίμετρα και ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα για το αφορολόγητο και η μείωση των συντάξεων δεν θα είναι δυνατό να αντισταθμιστεί, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως όσο και να τραβάει η αντιπολίτευση τα στατιστικά η αλήθεια δεν κρύβεται. Ιδίως για τις επικρίσεις ότι με το Μεσοπρόθεσμο οδηγούμαστε σε πρωτογενές πλεόνασμα 5% το 2022, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Δεν έχουμε κανένα στόχο για 5% πλεόνασμα. Οι πίνακες για το Μεσοπρόθεσμο προσπαθούν να σας εξηγήσουν από πού θα προέλθει ο δημοσιονομικός χώρος. Ο στόχος ήταν 3,5%. Ο στόχος παραμένει στο 3,5% και στο 3,5% θα φτάσουμε. Ό,τι είναι παραπάνω στον πίνακα που παρακολουθείτε είναι ο δημοσιονομικός χώρος που θα τον ξοδέψουμε. Εγώ λοιπόν θα περίμενα τουλάχιστον από το Κίνημα Αλλαγής, αντί να λέει αυτά που λέει, να συζητήσουμε πού θα τον ξοδέψουμε. Εμείς λέμε το 2019 να ξεκινήσουμε με μείωση της φορολογίας. Από εκεί και πέρα λέμε να υπάρξει ένα μείγμα, δηλαδή μείωση της φορολογίας και αύξηση δαπανών, είτε για κοινωνική πολιτική είτε για επενδύσεις».

«Κανένα νέο μέτρο»

«Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο σε αυτό το νομοσχέδιο. Τα μέτρα-αντίμετρα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα και αυτό που θέλουμε είναι ενέσεις στην οικονομία και αύξηση της ζήτησης που θα μειώνει τη λιτότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε ότι είναι να σηκώνεις τα χέρια με όσα λέγονται σε αντιδιαστολή από την αντιπολίτευση.

Ιδίως για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι εξασφαλίζεται διότι -για παράδειγμα- μειώνεται η ανεργία και άρα αυξάνονται τα έσοδα του ΕΦΚΑ, διότι μειώνεται η φοροδιαφυγή και άρα βελτιώνονται τα φορολογικά έσοδα κ.λπ.

«Μάθετε αριθμητική»

Όσο για τα περίφημα "15 δισ. έξτρα μέτρα", που καταγγέλλει η αντιπολίτευση και ο Τύπος που τη στηρίζει, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «ο μόνος τρόπος να φτάσεις στο συμπέρασμα ότι έρχονται μέτρα 15 δισ. ευρώ, είναι ένας και μόνο: να μην ξέρεις αριθμητική». Για το συμπέρασμα δε ότι τα αντίμετρα θα είναι λιγότερα από τα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι όσοι προβάλλουν έναν τέτοιο ισχυρισμό, αγνοούν ότι η εφαρμογή για τα αντίμετρα ξεκίνησε το 2018.

Αντίστοιχες αλχημείες, όπως είπε, διατυπώνονται και για το ζήτημα των συντάξεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα