Η ΑΡΣΙΣ καταγγέλλει παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία

Η ΑΡΣΙΣ μαζί με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την HumanRights 360 έχουν πρόσφατα καταθέσει έκθεση με 39 μαρτυρίες προσώπων που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα σύνορα του Εβρου και αναφέρουν ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Επιμένει στην καταγγελία της για «παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τον Έβρο στην Τουρκία» η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ».

Ο συντονιστής της Κινητής Μονάδας Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ Βασίλης

Παπαγέωργας αναφέρει ότι έχει καταγραφεί περίπτωση 16χρονου πρόσφυγα, ο οποίος ήρθε με βάρκα σε νησί του Αιγαίου και στη συνέχεια βρήκε θέση σε ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στην Αλεξανδρούπολη.

Μερικές μέρες μετά βγήκε από τον ξενώνα για να κάνει βόλτα, αλλά δεν επέστρεψε. Κατάφερε να τηλεφωνήσει ύστερα τρεις μέρες από την Αδριανούπολη. Τον είχαν συλλάβει και επαναπροωθήσει στην Τουρκία, αν και είχε χαρτιά! Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι 15χρονος πρόσφυγας που ήρθε στην Ελλάδα και επαναπροωθήθηκε έξι φορές στην Τουρκία!

Η ΑΡΣΙΣ μαζί με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την HumanRights 360 έχουν πρόσφατα καταθέσει έκθεση με 39 μαρτυρίες προσώπων που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα σύνορα του Έβρου και αναφέρουν ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Όπως τονίζουν στην έκθεσή τους, «οι συνεχείς αναφορές τόσο στα γραφεία μας, όσο και στους χώρους κράτησης, προστατευτικής φύλαξης και σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, μαρτυρούν ότι το φαινόμενο των επαναπροωθήσεων, παρά τη σιγή και άρνηση των αρμοδίων φορέων και αρχών, είναι ιδιαίτερα έντονο και δεν έχει μειωθεί, παρά τις αναφορές και τις καταγγελίες που έχουν λάβει χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι πρακτικές αυτές αναδεικνύουν μία συνεχή, αδιάλειπτη πρακτική παράνομων επαναπροωθήσεων. Ακόμη χειρότερα, εμφανίζονται ποικίλες “πρακτικές” και μοτίβα: ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις πρακτικές φέρονται να ομιλούν άλλοτε την ελληνική γλώσσα και άλλοτε γλώσσες διαφορετικής προέλευσης, ενώ φέρουν και διαφορετικό ρουχισμό – άλλοτε στρατιωτικό και άλλοτε αστυνομικό. Πρόκειται για μία ανησυχητικά γενικευμένη πρακτική, συχνά συνοδευόμενη από βία, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Πολιτεία και πλήττει το κράτος δικαίου».

Ασυνόδευτοι ανήλικοι

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Προσφύγων στο χωριό Φυλάκιο Εβρου ζουν υπό αστυνομική φύλαξη περίπου 250 πρόσφυγες. Σχεδόν οι μισοί απ’ αυτούς είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οι ενήλικες μένουν μερικές μέρες μέχρι να καταγραφούν και να εξεταστεί το αίτημά τους. Οσοι κριθεί ότι δικαιούνται παραμονής θα φύγουν από το ΚΥΤ σε μερικές μέρες, συνεχίζοντας το ταξίδι τους προς το εσωτερικό της χώρας. Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ΚΥΤ και στεγάζει κυμαινόμενο κατά διαστήματα αριθμό κρατουμένων, από 300 έως 600 ανθρώπους, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού.

Οι δράσεις της ΑΡΣΙΣ συνεχίστηκαν ακόμη και τις παραμονές Πρωτοχρονιάς, όπου στο σχολείο της Δ’ πτέρυγας των κοντέινερ μέσα στον χώρο του ΚΥΤ η παιδαγωγός Αναστασία Παπαθανάκη, που εργάζεται στην ΑΡΣΙΣ, δίδασκε ελληνικά σε προσφυγόπουλα. Δώδεκα ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες, αγόρια από 12 έως 17 ετών, κάθονται σε ημικύκλιο και μιλούν για τις συνθήκες της ζωής τους και τα όνειρά τους. Σχεδόν όλοι θα ήθελαν να φτάσουν στη Γερμανία. Αποφεύγουν να μιλήσουν για το ταξίδι τους μέχρι την Ελλάδα. Λένε πως αν το κάνουν θα χρειαστεί να γραφτεί βιβλίο. «Ζουν μαζί και βοηθάει ο ένας τον άλλον.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα