Η δράση "Νιώσε Διαφορετικός" μέχρι αύριο στη ΔΕΘ (ΦΩΤΟ)

Μία μοναδική εμπειρία έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν, όσοι επιλέξουν να συμμετέχουν στη Βιωματική Δράση – Εκδήλωση «Νιώσε Διαφορετικός» , που πραγματοποιείται από την Κοινωνική Οργάνωση «μαζί για την οικογένεια και το παιδί», στο περίπτερο 12 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις της Πόλης και της Μακεδονίας, η οποία άρχισε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019,

(ώρες λειτουργίας από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα).

Εκατοντάδες πολίτες μετέχουν ενεργά και το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2019, το περίπτερο 12 της ΔΕΘ, επισκέφθηκε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ξεναγήθηκε από εθελοντές και την Πρόεδρο και Επιστημονική Σύμβουλο της Κοινωνικής Οργάνωσης «μαζί για την οικογένεια και το παιδί», κ. Συλβάνα Καρασαββίδου και συμμετείχε στις συγκεκριμένες δράσεις.

Δεκάδες εθελοντές βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων, παιδιών και μεγαλυτέρων, για να τους δείξουν φωτογραφικό υλικό με εμπόδια που συναντούν οι συμπολίτες μας, όταν κυκλοφορούν στην πόλη, να χρησιμοποιήσουν αναπηρικό αμαξίδιο, όπως και λευκό μπαστούνι σε προσομοίωση πεζοδρομίων με εμπόδια, να εκπαιδευθούν πως μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο που δεν βλέπει, να γνωρίσουν τους οδηγούς σκύλους τυφλών και την χρησιμότητα τους, να πάρουν μέρος σε βιωματικά παιχνίδια στην ενότητα με θέμα «Είμαστε διαφορετικοί και όμως ταιριάζουμε», να παρακολουθήσουν ταινία μικρού μήκους από το Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «σινεμά διάβασες» με θέμα το σύνδρομο Down και τον αποκλεισμό. Επίσης σε κλειστό χώρο, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, την εικόνα και τον ήχο ένα άτομο με αυτισμό.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, η πρόεδρος και επιστημονική σύμβουλος της Κοινωνικής Οργάνωσης «μαζί για την οικογένεια και το παιδί», κ. Συλβάνα Καρασαββίδου, ανέφερε πως η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη και τη συνεργασία πολλών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων πολιτών, για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και την κοινωνική συνοχή, σε ένα κόσμο απόλυτης ατομικότητας. Επιδιώκουμε, να επικοινωνήσουμε στους πολίτες, πως η αναπηρία δεν είναι μια κατάσταση κατώτερης ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και πως δεν είναι οι ατομικοί περιορισμοί που προκαλούν το πρόβλημα στα άτομα με αναπηρία, αλλά η αποτυχία της κοινωνίας, να τους διευκολύνει να πάρουν τη θέση που τους ανήκει. Για έναν παραπληγικό για παράδειγμα, τα πόδια του, είναι το αναπηρικό του αμαξίδιο και αυτονόητα θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα, να κυκλοφορεί χωρίς τα φυσικά και κοινωνικά εμπόδια που τον αποκλείουν, όπως κάθε πολίτης κυκλοφορεί χρησιμοποιώντας τα πόδια του. Είμαστε πεπεισμένοι πως ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλλει, αλλά και όλοι μαζί, στη διαμόρφωση ενός κόσμου καλύτερου, περισσότερο ανεκτικού στη διαφορετικότητα, περισσότερο αλληλέγγυου και με κοινωνική συνοχή.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, η Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η κ. Σοφία Ρίζου, εκπρόσωπος του βουλευτή της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλου, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ κ. Αλέξανδρος Τσαξιρλής, ο Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Δημήτριος Ασλανίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Γάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασιλική Νάκου, η Συντονίστρια του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Συλλόγου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» κ. Κούλα Γιαννακίδου, η Πρόεδρος της Εταιρίας Σπαστικών Ελλάδος κ. Ελένη Στυλιανού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Μέριμνα Ζωής» κ. Γεώργιος Φωτιάδης, η Πρόεδρος της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου Ελπίδα κ. Μαρία Κασταναπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) κ. Πέτρος Βαρσαμής και η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών Ελλάδος (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) κ. Κατερίνα Λορέντζου, ο πρώην Αντιπρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεμιστοκλής Χαρίσης.

Η δράση πλαισιώνεται από ειδικούς εθελοντές οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ενημερώσουν, να πληροφορήσουν και να βοηθήσουν τους επισκέπτες να πειραματιστούν και να βιώσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Στο χώρο της εκδήλωσης διατίθεται έντυπο ενημερωτικό υλικό φορέων της αναπηρίας.

Συνδιοργανωτές της Βιωματικής Δράσης – Εκδήλωσης «Νιώσε Διαφορετικός», είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τα στελέχη της, οι Χορηγοί, όπως η EXPOSYSTEM, η IPIROTIKI, η POLIZOIDIS, τα IEK ΔΕΛΤΑ, η ARTHROΜΕD, η REHABCARE, η ORTHOPROSVASI, η Nοσοκόμα στο σπίτι. Αλλά και οι άλλοι συνδιοργανωτές, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Διεύθυνση A΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), οι Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα», οι εθελοντές, αλλά και οι εργαζόμενοι του ΚΚΠ Κ Μακεδονίας, που συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της δράσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα