Η επόμενη μέρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που μετρά πληγές από τη φωτιά (ΦΩΤΟ)

Έντονη παραμένει η οσμή του καμένου στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, που το πρωί της Κυριακής παραδόθηκαν στις φλόγες. Μια ημέρα μετά, εργαζόμενοι και φοιτητές οι οποίοι πραγματοποιούν διπλωματικές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκονται εκεί, μετρώντας τις πληγές τους, ενώ ουσιαστικά είναι άστεγοι.

Οι χώροι των εργαστηρίων δεν είναι πια λειτουργικοί, με τους φοιτητές και το προσωπικό να προσδοκούν την συντομότερη δυνατή μετεγκατάσταση τους για να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Μέχρι να συμβεί αυτό, εξοπλισμός του Μουσείου, μεταφέρεται με μεγάλη προσοχή εκτός του κτιρίου.

Ο Μιχάλης Δρεττακης, ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Βιολόγος Ορνιθολογος ανέφερε, ότι «το βασικό τμήμα του Μουσείου, τα εργαστήρια και οι συλλογές δηλαδή, βρίσκονται σε αυτόν εδώ το χώρο. Είναι ουσιαστικά όλος μας ο πλούτος. Ευτυχώς δεν κάηκαν οι πτέρυγες. Αλλά το κτίριο είναι ουσιαστικά ακατοίκητο πλέον. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Δεν υπάρχει ρεύμα, ίντερνετ, νερό. Οπότε υπάρχει επιτακτική ανάγκη να βρούμε άμεσα χώρο. Προς το παρόν πάντως δεν έχουμε κάποια σχετική ενημέρωση. Ουσιαστικά είμαστε άστεγοι! Προσωπικά ελπίζω σε πρώτη φάση να μεριμνήσουν το Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Παιδείας για να βρούμε ένα προσωρινό χώρο και να καλύψουμε τις προσωρινές μας ανάγκες. Και ακολούθως να βρεθεί μια μόνιμη στέγη».
Σώθηκαν πολύτιμες συλλογές

Την εικόνα της επόμενης μέρας δίνει από την πλευρά της και η Εμμανουελα Καραμετα, μεταδιδακτορικη φοιτήτρια ερευνήτρια στο εργαστήριο του Νίκου Πουλακακη, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας: Μετά τη φωτιά αυτό που περιμέναμε να δούμε αν το κτίριο είναι ασφαλές για να μπούμε και να μεταφέρουμε τον εξοπλισμό, ο,τι μπορούσαμε να σώσουμε, εκτός του κτιρίου. Αυτή τη στιγμή το κτίριο δεν είναι λειτουργικό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας εκεί. Ταυτόχρονα όμως τρέχουν οι υποχρεώσεις μας. Έχουμε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Πτυχιακές και διδακτορικές εργασίες. Όλα αυτά πρέπει να συνεχιστούν άμεσα και δεν έχουμε που να δουλέψουμε αυτή τη στιγμή.

Τουλάχιστον σώσαμε τις συλλογές του Μουσείου που είναι ανεκτίμητης αξίας. Μια δουλειά τουλάχιστον 30 ετών. Το ευτύχημα της όλης κατάστασης είναι ότι δεν χάσαμε κάποιον φοιτητή και δεν είχαμε τραυματισμούς. Είμαστε όλοι καλά στην υγεία μας. Πλέον πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουμε και τη στέγαση των φοιτητών που τα έχασαν όλα αλλά και την ομαλή λειτουργία του Μουσείου. Γιατί υπάρχουμε κι εμείς που κάνουμε όλη την έρευνα. Είμαι η πρώτη που έφτασα εδώ κι έδωσα τα κλειδιά στους πυροσβέστες. Ένιωσα να καταρρέει όλη η δουλειά όχι μόνο η δική μου, αλλά κι όλων των ανθρώπων που συνεργάζομαι και αγαπώ. Οι περισσότεροι φοιτητές βιώνουν μια ανασφάλεια. Ελπίζω να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες από το Πανεπιστήμιο και την κυβέρνηση για να πάμε σε κατάλληλες εγκαταστάσεις που θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για να συνεχίσουμε άμεσα τη δουλειά μας. Σώσαμε οτι μπορούσαμε να σώσουμε, η αποτίμηση των ζημιών θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Τεράστια καταστροφή

Ο Μάρκος Διγενής είναι φοιτητής στο Χημικό και κάνει πτυχιακή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. "Η καταστροφή είναι τεράστια. Έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, γιατί έχουμε τα εργαστήρια δίπλα κι όλο τον εξοπλισμό. Οπότε πρέπει αναγκαστικά να μεταφερθούν όλα αυτά σε νέες εγκαταστάσεις, που να είναι και κατάλληλα εξοπλισμένες. Όλη αυτή η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί κάπου και κάποιος φορέας πρέπει να μας βοηθήσει" τονίζει.

Στο σημείο βρίσκονται επιπλέον και δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προσπαθώντας να καθαρίσουν πλήρως τους απανθρακωμένους χώρους. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η αυτοψία στις καμένες πτέρυγες του κτιρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσού μετά την χτεσινή καταστροφική πυρκαγιά.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας διενεργεί προανάκριση σε μια προσπάθεια να διευκρινιστούν τα αίτια της φωτιάς ενώ γίνεται καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω της η λαίλαπα.

Πηγή: cretalive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα