Η κίνηση που κάνει τον διαβήτη παρελθόν και προστατεύει την καρδιά

Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που ξαναπαίρνουν τα κιλά που είχαν χάσει στερούνται τα αρχικά οφέλη που προσφέρει αυτή η κατάσταση, δηλαδή τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με εκείνους που καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Μέχρι τώρα ήταν λίγες οι μελέτες που συνέκριναν άμεσα τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο σε ανθρώπους που έχουν

καταφέρει να χάσουν το βάρος τους και διατήρησαν τα κιλά αυτά και σε εκείνους που τα ξαναπήραν, και ειδικότερα ανάμεσα σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

Σε αυτή την έρευνα, λοιπόν, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 1.600 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 σε μια μελέτη εντατικής απώλειας βάρους, οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον το 3% του αρχικού τους σωματικού βάρους. Διαπίστωσαν, έτσι, ότι ανάμεσα σε εκείνους που έχασαν από 10% και πάνω από το αρχικό σωματικό βάρος τους και στη συνέχεια διατήρησαν το 75% ή περισσότερο από αυτά τα κιλά στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν είδαν σημαντική βελτίωση στους παράγοντες κινδύνου, όπως τα καλύτερα επίπεδα HDL «καλής» χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, γλυκόζης, αρτηριακής πίεσης, περιμέτρου μέσης και του ελέγχου του διαβήτη. Ωστόσο, τα οφέλη αυτά έφθιναν σε αυτούς που ξαναπήραν τα κιλά.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι εκτός από το να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην απώλεια βάρους, πρέπει να δίνουμε και μεγάλη έμφαση στη διατήρηση του χαμένου βάρους με την πάροδο του χρόνου. Το βασικό είναι ότι η διατήρηση του βάρους είναι σημαντική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου», αναφέρει η Alice Lichtenstein, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Look AHEAD, η οποία αξιολόγησε ένα μονοετές αλλά εντατικό πρόγραμμα παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής για την προώθηση της απώλειας βάρους, συγκριτικά με την τυπική φροντίδα για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 και είναι υπέρβαροι. Το εντατικό πρόγραμμα παρεμβάσεων επικεντρώθηκε στην επίτευξη της απώλειας βάρους μέσω υγιεινής διατροφής και αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, ενώ η βασική φροντίδα αποτελείτο από υποστήριξη και εκπαίδευση σχετικά με τον διαβήτη. Η τριετής φάση παρακολούθησης περιελάμβανε μηνιαίες συναντήσεις και συστάσεις για αντικατάσταση ενός γεύματος κάθε μέρα με ένα υγιεινό ρόφημα ή μια μπάρα δημητριακών και τη συνέχιση της τακτικής ενασχόλησης με τη σωματική άσκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα